Skagerak Arena crop

Dårlig energistyring er et vesentlig problem på mange kunstgressbaner

Skal kutte unødig energibruk og kostnader for vinterdrift av kunstgressbaner

Nordens ledende leverandør av sportsutstyr og idrettsfasiliteter tar i bruk intelligent styringsteknologi fra Guard Automation i kampen mot høye oppvarmingskostnader. Unisport leverer sportsutstyr og idrettsfasiliteter over hele Norden. Nå har selskapet inngått en samarbeidsavtale med teknologiselskapet Guard Automation om intelligent styringsteknologi for vinterdrift av kunstgressbaner.

– Dårlig energistyring er et vesentlig problem på mange kunstgressbaner. Våre erfaringer viser at idrettslag kan spare hundretusenvis av kroner hver eneste vinter med ny styringsteknologi, innleder Jon Egil Ek i teknologiselskapet Guard Automation.

Det støtter Per Ulseth i Unisport:

– Mange idrettslag har nok vurdert å stenge sine kunstgressbaner denne vinteren fordi oppvarmingen er for dyr. Heldigvis kan ny teknologi sørge for smartere energistyring, og gjøre det både rimeligere og enklere med vinterdrift, sier Ulseth som har over tyve års erfaring med å støtte idrettslag i prosjekteringen av fasiliteter.

Ulseth anslår at det finnes 17-1800 kunstgressbaner i Norge, og at omtrent 10 prosent har undervarme.

– Ofte er det simple bakkesensorer som styrer oppvarmingen, og ofte står varmepådraget på full guffe, eller er helt avslått. Det er på ingen måte ideelt, forklarer Ulseth.

Guard Automation har siden 2019 utviklet en sensorfri og skybaserttjeneste som automatisk optimaliserer oppvarming av kunstgressbaner om vinteren.

– Løsningen er i dag tatt i bruk på et fåtalls steder, som eksempelvis på stadion til eliteserieklubben Odd Ballklubb. Det har vært særdeles vellykket. Resultatet er lavere kostnader, mindre unødig energibruk og færre bekymringer, sier Ek og fortsetter:

– Vi er nå trygge på at teknologien vil kunne gjøre driften av kunstgressbaner i Norden mye mer miljøvennlig og kostnadseffektiv - og er derfor glad for at vi har fått til et samarbeid med Unisport. Det vil bety mye for økonomien til både store og små idrettslag.

Den skybaserte tjenesten, Guard Field Smart, forutser hvordan været blir, og beregner hvor mye energi som kreves for å sikre optimale baneforhold. Idrettslag har til enhver tid full oversikt gjennom en digital portal.

– En stor fordel med denne teknologien er at den er fri for sensorer. Det betyr at løsningen enkelt kan tas i bruk på både nye og eksisterende anlegg, sier Ulseth.

På Odd ballklubbs Skagerak Arena har Guard Field Smart-teknologien blitt testet på to kunstgressbaner. Det første året løsningen var på plass ble de totale energikostnadene for begge banene redusert med 600 000 kroner målt mot fjoråret.

Om Guard Automation:

Guard er en uavhengig leverandør av industriell automasjon og systemintegrasjon. Våre største satsningsområder er vann, miljø, energi, produksjonsindustri samt industriell EL, IT, IoT og AI. Vi utvikler kontinuerlig nye produkter og tjenester som bidrar til økt operasjonell effektivitet og produktivitet. Vår gjennomføringskraft gir kostnadseffektiv digitalisering og databehandling som bringer våre kunder inn i morgendagen.

5G unterstützt effizient zukünftige Netzwerkanforderungen / 5G

Industrielt 5G – nettverk på industriens premisser

En sikker, fremtidsrettet kommunikasjonsteknologi er avgjørende for applikasjoner som mobile roboter, autonom logistikk og førerløse transportsystemer i fabrikker. Derfor har Siemens lansert privat industrielt 5G, en 5G-infrastruktur utviklet spesifikt for kravene til industrielle kunder.

Elni

Industribedrifter sliter med å dokumentere gevinst på sine digitale investeringer

Programvareselskapet IFS offentliggjør nå resultater fra studien; Shaping the Future of Manufacturing. En studie som viser hvor langt industribedrifter har kommet i sin digitale transformasjon, basert på deres planer for fremtidige investeringer og status på IT-strategier og utfordringer. Målet er å finne ut hvilke områder der industrien kan maksimere sin vekst.

les mer...
AMNYTT 03 2023 kolasj crop

AMNYTT 03 2023 er publisert

Det er enighet i politisk miljø og i industrien om at produksjonen må omstilles. CO2 utslippet må reduseres. Bruk av fornybar energi må økes. For de fleste industrielle aktører innebærer det omstilling til mer bruk av elektrisk kraft, som er produsert fra vann, vind eller sol. Når dette er sagt slutter enigheten mellom politisk og næringsmessige interesser.

les mer...
Goodtech Hauge crop

Goodtech leverer styringssystemer til nytt moderne renseanlegg i Hokksund med høye miljøambisjoner

Øvre Eiker kommune bygger nytt renseanlegg i Hokksund med utvidede renseegenskaper og har valgt NCC som entreprenør for utbyggingen. Goodtech bistår med programmering av styringssystemer, samt leveranse av elektrodokumentasjon, gassdetektorer og hardware med planlagt ferdigstillelse i løpet av 2025.

les mer...