Skagerak Arena crop

Dårlig energistyring er et vesentlig problem på mange kunstgressbaner

Skal kutte unødig energibruk og kostnader for vinterdrift av kunstgressbaner

Nordens ledende leverandør av sportsutstyr og idrettsfasiliteter tar i bruk intelligent styringsteknologi fra Guard Automation i kampen mot høye oppvarmingskostnader. Unisport leverer sportsutstyr og idrettsfasiliteter over hele Norden. Nå har selskapet inngått en samarbeidsavtale med teknologiselskapet Guard Automation om intelligent styringsteknologi for vinterdrift av kunstgressbaner.

– Dårlig energistyring er et vesentlig problem på mange kunstgressbaner. Våre erfaringer viser at idrettslag kan spare hundretusenvis av kroner hver eneste vinter med ny styringsteknologi, innleder Jon Egil Ek i teknologiselskapet Guard Automation.

Det støtter Per Ulseth i Unisport:

– Mange idrettslag har nok vurdert å stenge sine kunstgressbaner denne vinteren fordi oppvarmingen er for dyr. Heldigvis kan ny teknologi sørge for smartere energistyring, og gjøre det både rimeligere og enklere med vinterdrift, sier Ulseth som har over tyve års erfaring med å støtte idrettslag i prosjekteringen av fasiliteter.

Ulseth anslår at det finnes 17-1800 kunstgressbaner i Norge, og at omtrent 10 prosent har undervarme.

– Ofte er det simple bakkesensorer som styrer oppvarmingen, og ofte står varmepådraget på full guffe, eller er helt avslått. Det er på ingen måte ideelt, forklarer Ulseth.

Guard Automation har siden 2019 utviklet en sensorfri og skybaserttjeneste som automatisk optimaliserer oppvarming av kunstgressbaner om vinteren.

– Løsningen er i dag tatt i bruk på et fåtalls steder, som eksempelvis på stadion til eliteserieklubben Odd Ballklubb. Det har vært særdeles vellykket. Resultatet er lavere kostnader, mindre unødig energibruk og færre bekymringer, sier Ek og fortsetter:

– Vi er nå trygge på at teknologien vil kunne gjøre driften av kunstgressbaner i Norden mye mer miljøvennlig og kostnadseffektiv - og er derfor glad for at vi har fått til et samarbeid med Unisport. Det vil bety mye for økonomien til både store og små idrettslag.

Den skybaserte tjenesten, Guard Field Smart, forutser hvordan været blir, og beregner hvor mye energi som kreves for å sikre optimale baneforhold. Idrettslag har til enhver tid full oversikt gjennom en digital portal.

– En stor fordel med denne teknologien er at den er fri for sensorer. Det betyr at løsningen enkelt kan tas i bruk på både nye og eksisterende anlegg, sier Ulseth.

På Odd ballklubbs Skagerak Arena har Guard Field Smart-teknologien blitt testet på to kunstgressbaner. Det første året løsningen var på plass ble de totale energikostnadene for begge banene redusert med 600 000 kroner målt mot fjoråret.

Om Guard Automation:

Guard er en uavhengig leverandør av industriell automasjon og systemintegrasjon. Våre største satsningsområder er vann, miljø, energi, produksjonsindustri samt industriell EL, IT, IoT og AI. Vi utvikler kontinuerlig nye produkter og tjenester som bidrar til økt operasjonell effektivitet og produktivitet. Vår gjennomføringskraft gir kostnadseffektiv digitalisering og databehandling som bringer våre kunder inn i morgendagen.

Ignition IEC crop

Ignition - Nå med IEC 61850 MMS Driver

IEC 61850 er en Ethernet-basert kommunikasjonsstandard som brukes i kraftindustrien. Standarden definerer en felles modell for sømløs automatisering i kraftsystemer.  

les mer...
Knut Andreas Myklbust-Vårvang Lillehammer kommune crop

Lillehammer kommune stopper vannlekkasjer på drikkevannsnettet raskere med ny teknologi

Lillehammer kommune har fått et nytt verktøy i kampen mot lekkasjer på vannledningsnettet. Det nye systemet fra Guard Automation hjelper oss med å oppdage lekkasjer tidligere, og ikke minst med å avgrense lekkasjesøk, sier Knut Andreas Myklebust-Vårvang.

les mer...
CACTUS T bane crop

Overvåker T-banesporet på Lambertseter stasjon

Metoden som ble valgt gir en kontinuerlig overvåking av sporet

Cautus Geo overvåker T-banesporet på Lambertseter stasjon der OBOS skal bygge boliger. – Det handler om sikkerhet for reisende og togene, sier Svein-Ole Sjøtun i Sporveien. 200 sensorer er fordelt på 150 meter SAA-setningsslange og 3-aksiale tilt-sensorer. De overvåker hver minste endring på sporet. Slik har det vært siden desember.

les mer...
963534188

Utvider partnerskap om nettverk og Edge computing

Skal bistå bedrifter med digital transformasjon

Kyndryl og Nokia har inngått en global treårsavtale om felles utvikling og leveranser av private LTE- og 5G-tjenester og Industri 4.0-løsninger. Selskapene skal blant annet etablere en innovasjons-lab i North Carolina i USA der det skal utvikles sikre løsninger og tjenester som konvergerer IT og OT for bedrifter.

les mer...