Beijer Kleive crop

Kraftdistribusjon har benytt automatiseringsteknologi i stor utstrekning

Ser nye muligheter

Elektro og automatiseringsteknologien er nær beslektede fag. I industriell virksomhet har de både produktmessig og organisatorisk nærmet seg hverandre de siste årene. Økt bruk av informasjonsteknologiske løsninger er en årsak.

Nå tar elforsyningen i stadig større grad i bruk standard automatiseringsteknologi. Denne utviklingen påvirkes av kravet om økt effektivitet og fleksibilitet. Mest kjent er Smart Grid konseptet, som blant annet EU anser å kunne være en viktig bidragsyter i arbeidet med å få redusert energiforbruket.

En leverandør som nå satser i dette markedet er Beijer Electronics. Selskapet har funnet frem til to interessante leverandører som dekker de aktuelle behov. Det er en SCADA (Supervisory Control And Data Acquisition) produsent og en leverandør av kommunikasjonsutstyr. Til sammen gir disse leverandørene et tilbud som er konkurransedyktig med løsninger fra tradisjonelle leverandører.

- «Smart operation» er et konsept som omfatter mer enn Smart Grid, forteller Tor Egil Kleiv fra Beijer Electronics til AMNYTT. Konseptet omfatter både driftskontrolløsning og nettovervåking. I det fremtidige elforsyning vil det bli strengere krav til pålitelighet og oppetid. Da må både enkelturstyr og systemløsninger overvåkes i sanntid. Vi arrangerte for kort tid siden et kurs hvor vi presenterte SCADA systemet og kommunikasjonsløsningen. Interessen blant deltakerne var stor.

- Beijer ser at det åpner seg et nytt marked ved at vi kan bli underleverandør med våre systemer når entrepriser tildeles, sier Kleiv. Zenon SCADA system fra det østeriske firmaet COPA-DATA er velegnet til overvåking fra lokale distribusjonsnett til deler av det sentrale overføringsnett. Systemet er tatt i bruk både i Østerrike og Tyskland med gode erfaringer. Det er et produsentens industrielle SCADA løsning som er fundamentet i systemet. Siden løsningen bygger på åpne standarder spiller det ingen rolle hvilke produktleverandører som er benyttet i nettet eller i understasjoner. Grafisk programmering er teknologien som benyttes i utforming av nettstruktur i systemet. Det gir rask og intuitiv design av skjermbilder og systemløsninger. Ut ifra topologien forstår programmeringsløsningen hva som er primær og sekundærside i en transformatorstasjon, og fargesetter linjenettet deretter. Dette er et eksempel på hva dagens teknologi kan by på av løsninger. SCADA løsningen har algoritmer for forskjellige driftssituasjoner og kan da automatisk utføre aktuelle operasjoner i nettet, som å lege brytere inn og ut.

Kommunikasjon er svært viktig i konsepter som Smart Operation og Smart Grid. Produsenten Brodersen i Danmark har kontrollere og Gateways for kommunikasjon i elforsyningsnett. Det er standardene IEC 61 850 og IEC 60 870 (i flere varianter) som er gjeldene i denne bransjen. Programvaren som benyttes av Brodersen er fra samme leverandør som COPA-DATA benytter. Driverne som brukes kjennes automatisk igjen i SCADA systemet og det sikrer enkel integrasjon. Kontrolleren kalles RTU 32 og benytter standard PLS programmering i henhold til IEC 61 131. Selvsagt er det enkelt å få redundant og sikker kommunikasjonsløsning. Sikkerheten ivaretas ved VPN (Virtual Private Network), som punkt til punkt kommunikasjon i tunneler gjennom andre nettverk.

Ytterligere informasjon finnes på: www.beijer.no

5G unterstützt effizient zukünftige Netzwerkanforderungen / 5G

Industrielt 5G – nettverk på industriens premisser

En sikker, fremtidsrettet kommunikasjonsteknologi er avgjørende for applikasjoner som mobile roboter, autonom logistikk og førerløse transportsystemer i fabrikker. Derfor har Siemens lansert privat industrielt 5G, en 5G-infrastruktur utviklet spesifikt for kravene til industrielle kunder.

Elni

Industribedrifter sliter med å dokumentere gevinst på sine digitale investeringer

Programvareselskapet IFS offentliggjør nå resultater fra studien; Shaping the Future of Manufacturing. En studie som viser hvor langt industribedrifter har kommet i sin digitale transformasjon, basert på deres planer for fremtidige investeringer og status på IT-strategier og utfordringer. Målet er å finne ut hvilke områder der industrien kan maksimere sin vekst.

les mer...
AMNYTT 03 2023 kolasj crop

AMNYTT 03 2023 er publisert

Det er enighet i politisk miljø og i industrien om at produksjonen må omstilles. CO2 utslippet må reduseres. Bruk av fornybar energi må økes. For de fleste industrielle aktører innebærer det omstilling til mer bruk av elektrisk kraft, som er produsert fra vann, vind eller sol. Når dette er sagt slutter enigheten mellom politisk og næringsmessige interesser.

les mer...
Goodtech Hauge crop

Goodtech leverer styringssystemer til nytt moderne renseanlegg i Hokksund med høye miljøambisjoner

Øvre Eiker kommune bygger nytt renseanlegg i Hokksund med utvidede renseegenskaper og har valgt NCC som entreprenør for utbyggingen. Goodtech bistår med programmering av styringssystemer, samt leveranse av elektrodokumentasjon, gassdetektorer og hardware med planlagt ferdigstillelse i løpet av 2025.

les mer...