Siemens vindcrop

Vindparken vil kunne produsere totalt 580 GWh

Sarepta avtale med Siemens

Sarepta Energi AS har inngått avtale om levering av 40 vindturbiner fra Siemens. Leveransen forutsetter en positiv investeringsbeslutning for utvidelse av Ytre Vikna vindpark.

- Dette er en god dag for Sarepta Energi og alle som ønsker mer fornybar energi. Ytre Vikna kan bli Norges største vindpark. Det vil være viktig for å realisere norske fornybarmål og et nytt industrieventyr i Midt-Norge, sier Trond Mellingsæter, administrerende direktør i Sarepta Energi.
Sarepta Energi eies av NTE og TrønderEnergi. Vindkraft-selskapet jobber nå med å forhandle frem leveranseavtaler og få med investorer for å sikre tilstrekkelig kapital til å gjennomføre en utvidelse av vindparken på Ytre Vikna i Nord-Trøndelag.

Vindparken vil kunne produsere totalt 580 GWh ren kraft hvert år, tilsvarende forbruket til nesten halvparten av Trondheims 170.000 innbyggere. Utvidelsen vil, etter dagens beregninger, gi 30-40 arbeidsplasser i byggeperioden og 5-7 personer i de 25 årene anlegget er i drift.

- Den endelige investeringsbeslutningen kan tidligst tas høsten 2014. Med denne kontrakten har en viktig brikke falt på plass for å sikre lønnsomhet til en utvidelse av Ytre Vikna vindpark, sier Mellingsæter.
Blir det tatt en investeringsbeslutning i 2014, kan utvidelsen av vindparken starte allerede våren 2015. I første omgang vil arbeidet bestå i å bygge ut vei, fundamenter og nett, mens selve turbininstallasjonen eventuelt kan skje i løpet av sommeren 2016.
Med den nye Siemens-kontrakten har Sarepta mulighet til å utvide med 40 moderne turbiner. Kontrakten gjelder Siemens nye flaggskip innen landbasert vindkraft, D3-turbinen.Tårnene har en høyde på 92,5 meter og turbinens rotordiameter er på 113 meter.
- Dersom prosjektet blir en realitet vil det ha stor betydning for fornybar-industrien i Norge. Det er imidlertid slik at vi skal bygge ut 26,4 TWh ren kraft sammen med Sverige, og Stortingets mål er at halvparten av dette bygges i Norge. Skal det skje trenger vi en bedre harmonisering av rammevilkårene mellom Norge og Sverige, avslutter Mellingsæter.

Fakta
-   Ytre Vikna startet produksjon i 2012
-   17 turbiner har i dag en kapasitet på 120 GWH
-   Sarepta har signert turbinkontrakt med Siemens på ca. 1 mrd. NOK
-   Ved positiv investeringsbeslutning vil vindparken utvides med 40 vindturbiner
-   Total produksjon vil da bli 580 GWh, nok til å dekke kraftforbruket til over 70.000 nordmenn

Siemens D3-turbin
-   Effekt: 3,2 MW
-   Total høyde: 149 meter – Høyere enn Norges høyeste bygning, Nexans-tårnet i Halden (120 meter)
-   Rotordiameter: 113 meter – 4 ganger lengre enn vingespennet til en Boeing 737.

SINTEF_5G_7 crop

Industri 5.0 - Mennesket i fokus

Industri 5.0 handler om å løfte blikket litt. Løfte blikket ut av bedriften og ta innover seg de store samfunnsutfordringer man står oppi. – Det være seg bærekraft, et viktig element, og det vi kaller resiliens, altså evnen til å motstå alle disse hendelsene som skjer rundt oss hele tiden. Enten det er kriger eller pandemier, eller en brå slutt i forsyningskjedene, og samtidig gå i mennesket – settes i fokus på en litt ny måte, sier Bjørnar Henriksen, seniorforsker, SINTEF Digital Teknologiledelse.

Alfa Laval crop

Ny pumpehåndbok fra Alfa Laval

Alfa Laval har nettopp publisert en helt ny utgave av selskapets anerkjente pumpehåndbok. Håndboken på 375 sider er gratis og inneholder vitenskapelig informasjon om grunnleggende pumpefunksjonalitet og grundige retningslinjer for dimensjonering og valg av riktig pumpetype for optimal virkningsgrad. 

Phoenix lysstyring crop

Strømforsyning for bygningsautomatisering: Forsyne og lade opp via USB

Strømforsyningene STEP Power fra Phoenix Contact er tilpasset behovene i moderne bygningsautomatisering. Via USB-tilkoblingen forsyner de både Smart Meter Gateways, Raspberry Pis og andre Smart Home-komponenter. De kan også brukes for rask opplading av mobilt sluttutstyr og andre 5 V forbrukere.

AMNYTT 02 2024 kollasj crop

AMNYTT 02 2024 er publisert


  •  

  • Konseptet Industri 4.0 ble lansert av den tyske regjering høsten 2011. Nå har EU tatt et nytt initiativ. Industri 5.0 er lansert. I erkjennelsen av at teknologi fungerer ikke uten god og riktig involvering av mennesker rettet det nye initiativet seg mot utnyttelsen av mennesket i det totale bilde. I tillegg tar Industri 5.0 også hensyn til miljømessige forhold. 


les mer...