Schneider Flemming_Hansen crop

Sikter på en applikasjonsmodell som er uavhengig av underliggende

På tide å frigjøre industriell automasjon med åpne standarder

Dersom bedrifter i maskin- og prosessindustrien vil bli konkurransedyktige, må de fremover ta i bruk nye teknologier. Schneider Electric tror på åpne standarder basert på IEC 61499. Det gir et enormt potensial for - endelig - å realisere Industry 4.0 fullt ut.

Mangelen på åpenhet i produsentenes og maskinbyggernes tilnærming til industriautomatisering står i veien for utviklingen av innovative og fremtidsrettede industrielle automasjonsløsninger.

- IEC 61499-standarden, som vi i Schneider Electric mener vil være en avgjørende faktor for hvordan vi designer fremtidens automasjonsløsninger, er sentral i denne konteksten, sier Flemming Stordal Hansen, Segment Manager Industry End Users i Schneider Electric. Han har over 20 års erfaring innen industriell automasjon og digitalisering. De siste 14 årene har han hjulpet kundene til Schneider Electric med å bli mer digitale, blant annet med rådgivning for å redusere driftsomkostninger.

- Vi tror på åpne standarder som drivkraften i en utvikling som – folkelig sagt – vil sette industriell automasjon fri og skape nye forretningsmuligheter for alle i verdikjeden: fra maskinvareprodusent til programvareutvikler, maskinbygger og sluttkunde, sier Hansen.

- Derfor er det på tide å se nærmere på IEC 61499-standarden og forklare hvorfor vi mener at den kan åpne opp en verden av nye muligheter. En ny verden hvor vi endelig kan realisere Industry 4.0.

IEC 61499 definerer et overordnet språk for design av distribuerte informasjons- og kontrollsystemer. Schneider Electric ser fem områder hvor IEC 61499 vil skape avgjørende endring i fremtidens automasjonsløsninger:

Funksjonsblokker som "black box" programvarekomponenter: Applikasjonsutviklere kan bruke deres foretrukne programmeringsspråk, og selge programvarekomponentene sine, samtidig som de beskytter deres immaterielle rettigheter.

Portabilitet i kode:
IEC 61499 tar sikte på en applikasjonsmodell som er uavhengig av underliggende enheter i systemet. Det vil si at koder kan overføres på tvers av plattformer og utviklerverktøy.

Eller med andre ord: En applikasjon som er bygget for å kjøre på systemet til en spesifikk leverandør, kan også kjøre på systemet til en annen leverandør, såfremt at dette systemet også understøtter den nye standarden. Slik blir brukerens investering i programvare beskyttet og fremtidssikker.

Dette er nøkkelen til suksess i fremtiden: Innovasjon i fremtidens Industry 4.0-løsninger drives av programvare i stedet for maskinvare.

Hendelsesdrevet design:

I utgangspunktet er IEC 61499 hendelsesdrevet og ikke sekvensbasert (eller syklisk), som hittil har vært normen innen industriell automasjon. Det er nå mulig å oppnå konvergens mellom IT og OT (operativteknologi, det vil si driftsteknologi), slik at sanntidsfunksjoner i driftssystemene spiller sammen med «riktig tid»-funksjoner i IT-systemene.

Og når IT og OT møtes i én sammenhengende applikasjon, gir det helt nye muligheter. For eksempel kan en funksjonsblokk som styrer en pumpe, nå også lage en arbeidsordre for pumpevedlikehold – basert på prediktive analyseverktøy.

Informasjon og kontroll vil bli distribuert:

IEC 61499 foreslår en system-/enhetsmodell for distribusjon av applikasjoner på tvers av vidt forskjellige enheter; fra målere og aktuatorer, til kontrollere, datamaskiner og servere. Dermed er døren åpen for, med et minimum av utviklingsarbeid, å få fullt utbytte av effektive applikasjoner som krever mye datakraft – for eksempel kunstig intelligens (AI) og maskinlæring (ML).

«Plug & Produce» = ekte industri 4.0

Til sammen utgjør de fire nevnte ytelsene en femte ytelse, som kan kalles «Plug and Produce».

- Vi har plug and produce-løsninger når velprøvde programvarekomponenter kombinerer sanntids- og «rett-tid»-funksjoner, og kobles sammen i nye innovative applikasjoner, påpeker Hansen.

Uavhengig av om applikasjonen er et prosessanlegg eller en produksjonslinje, er resultatet kortere utviklingstid, mer innovasjon, enklere og mindre tidkrevende feilsøking og service – og dermed økt oppetid.

- På bakgrunn av dette tar Schneider Electric skrittet med å bryte ned grensene mellom maskinvare og programvare, ved å bruke åpne standarder under rammeverket laget av IEC 61499, avslutter Hansen.

Og det er derfor selskapet fremover vil satse på åpne automatiseringsplattformer.

Kontaktperson: Flemming Hansen, Segment Manager Industry End Users, 

Scneider batterifab crop

Går sammen om pilotanlegg for ny batteriteknologi

Schneider Electric, ZnL Energy og Eltronic har signert en samarbeidsavtale for en pilotfabrikk som skal utvikle ny batteriteknologi i Trondheim. Partene skal kombinere sin kompetanse og erfaring for å utvikle, bygge og drive et pilotanlegg i Trondheim. Pilotanlegget skal produsere batteriseparatorfilmen ZnL-NPx i en forberedende fase for et senere og større fullskala anlegg. 

Årsmøte i Tavleforeningen

To viktige saker i sentrum for Tavleforeningen

Da Tavleforeningen avholdt årsmøte var det to saker som dominerte diskusjonene. Faglig og foreningspolitisk var det verifikasjonsordningen for Godkjent tavleprodusent som engasjerte mest. Men økonomien krevde også oppmerksomhet. Antall medlemmer har positiv utvikling, men deltakelse på foreningens arrangementer har ikke helt kommet seg etter pandemien. Resultatet er at foreningen hadde et underskudd i 2023.

JFK Seifert Avfukter crop

Energieffektiv termoelektrisk avfukter bidrar til reduserte kostnader

Termoelektriske avfuktere er i seg selv energieffektive sammenlignet med tradisjonelle metoder, forhandles av JFKnudtzen, som for eksempel installasjon av varmeelementer. Dette resulterer i lavere energiforbruk. Dette er en avgjørende fordel for bransjer som ønsker å redusere energikostnader.

Prevas ny crop

Prevas ønsker velkommen til ny Teamlead & prosjektleder i Norge

Prevas har fått en ny teamlead & prosjektleder på Oslo-kontoret, Sofya Kapustina (37). Sofya har lang erfaring fra IKT-leveranser, prosjekt- og teamledelse med spisskompetanse innen utvikling av IT- og virksomhetsprosesser.