landstrøm Bergen crop

Teknologien ligger i forkant av den internasjonale standardiseringen

Ny veileder for landstrøm

Den raske utviklingen i elektrifisering av skipsfarten gjør at spesifikke standarder for Landstrømsanlegg ikke foreligger, og man må bruke andre publikasjoner. NEK har nylig gitt ut en veileder slik at man enkelt kan finne tilfredsstillende løsninger, og kravene som bør stilles, for landsstrømsinstallasjoner på skip og i land.

Om standarder for landstrømsinstallasjoner

Landstrømsforum er etablert og driftes av NEK gjennom et samarbeid med Enova, og består av representanter fra alle deler av norsk skipsfart. Formålet med forumet er å avdekke utfordringer og finne løsninger for elektrifisering av den norske skipsfarten. Den raske elektrifiseringen av skipsfart i Norge gjør at teknologien ligger i forkant av den internasjonale standardiseringen, men spesifikke standarder for landstrømsanlegg er under utvikling. Nylig har NEK gitt ut en veileder utviklet av Landstrømsforum. Veilederen omhandler standarder som er tilgjengelige og kan benyttes for landstrømsinstallasjoner på fartøy og på land. NEK tar sikte på å revidere veilederen etter hvert som standarder blir aktuelle. Veilederen heter «NEK VEILEDER 80-1:2021 - Om standarder for landstrømsinstallasjoner».

-Når teknologiutvikling og markeder beveger seg raskt oppstår det et udekket behov for standarder som spesifikt dekker de nye områdene. I overgangsperioder er det nødvendig å bruke de standardene og spesifikasjonene som er tilgjengelig, selv om de ikke er skreddersydd. Vi er har derfor utviklet veilederen om standarder for landstrømsinstallasjoner, slik at det blir enklere for aktørene å finne publikasjoner som er egnet, forteller Arild Røed, maritim fagsjef i NEK og leder av Landstrømsforum.

Tilfredsstille myndighetenes krav

Ved å kombinere ulike dokumenter og faglige vurderinger er det mulig å dokumentere den sikkerheten som både europeiske og norske myndigheter krever. Veilederen beskriver aktuelle standarder og dokumenter som kan benyttes for å dokumentere tekniske produkter og installasjoner, og retter seg primært mot landstrømsinstallasjoner på fartøy og på land.

-Vi håper at veilederen kan være et nyttig verktøy for alle som skal installere landstrømsanlegg enten det er på skip eller i land. Gjennom veilederen kan man finne fram til de standardene som gjør at man kan dokumentere at installasjonen tilfredsstiller både norsk og europeisk regelverk, avslutter Røed.

Veilederen om standarder for landstrømsinstallasjoner kan lastes ned gratis fra NEKs nettbutikk.

NORD-NORDAC-PRO-SK-500P crop

Variantreduksjon i automasjonskapet

Med frekvensomformeren NORDAC PRO SK 500P tilbyr NORD en allrounder i bokformat.  Med NORDAC PRO SK 500P har Nord DriveSystems en kontrollskapomformer for praktisk talt alle drivapplikasjoner. Den er tilgjengelig i varianter med et effektområde på 0,25 til 22 kW, som kan tilordnes ulike krav i forskjellige bransjer. For tiden jobber systemleverandøren med å utvide effektområdet.

Pepperl liten crop

Liten med kraftfull fotoelektriske avstandssensorene Pepperl+Fuchs

Det finnes en mengde applikasjoner som krever nøyaktig avstandsmåling over lange avstander. Denne oppgaven er krevende dersom sensoren ikke kan ta mye plass på grunn av installasjonssituasjonen i maskinen. Pepperl+Fuchs tilbyr nå en løsning med de nye fotoelektriske avstandssensorene i R200-serien integrerer raftig Pulse Ranging Technology (PRT) i et kompakt standardhus. 

Endress Rolf selbo crop

Rolf Selbo ansatt som Sales Engineer i Endress+Hauser

Endress+Hauser Norge opplever betydelig vekst og har ansatt Rolf Selbo som Sales Engineer. Rolf tiltrådte stillingen 1. september 2024 og er lokalisert på vårt hovedkontor på Tranby.

Gylling crop

Ny CEO hos Gylling Teknikk

Selskapet takker Sverre Iversen for sin støe hånd. I 1983 var Sverre Iversen med på å starte det som i dag heter Gylling Teknikk AS. Tre ansatte og ett selskap har nå blitt til åtte selskaper med over 90 ansatte i Norge, Sverige og Finland. Det har vært litt av en reise. Sverre trapper nå ned og 30. juni hadde han sin siste dag som daglig leder. Han gir stafettpinnen videre til Nicolai og holder seg i bakgrunnen i en overgangsperiode.