Norsk-3D-printrevolusjon-gir-deg-reservedeler-der-du-er crop

Skjer i en container som kan transporteres til utilgjengelige steder

Norsk 3D-printrevolusjon gir deg reservedeler der du er

Oppstartsselskapet Fieldmade og konsulentselskapet Sopra Steria utvikler og lager pilot på en løsning som lar deg 3D-printe en hvilken som helst reservedel - hvor enn du befinner deg. – Du vil ikke lenger måtte frakte store mengder deler og komponenter, og oppbevare disse i varelagre. Dette vil snu opp-ned på mange bransjer og områder, kanskje spesielt forsvarssektoren, sier John Berland, innovasjonsdirektør i Sopra Steria.

Fieldmade står blant annet bak mobile løsninger som gjør det mulig å 3D-printe deler i plast, kompositt og metall. Dette skjer i en container som kan transporteres til utilgjengelige steder og krevende miljø.

Henter oppskrifter og bruksanvisninger fra skylager

Hittil har det vært begrenset hva man kan skrive ut. Nå er Fieldmade i samarbeid med Sopra Steria, i gang med å utvikle et digitalt varelager for Forsvaret i skyen. Her vil man kunne søke og velge blant tusenvis av oppskrifter og bruksanvisninger.

– Skyplattformen vil utgjøre selve ryggraden i konseptet. Den skal koble et globalt økosystem av industriaktører og produsenter sammen i ett nettverk. Dersom en reservedel mangler, vil en ny kunne skrives ut umiddelbart, forteller Christian Duun Norberg, gründer og administrerende direktør i Fieldmade.

Slipper å vente på ny del

Forsvarssektoren vil kunne nyte godt av den norske nyvinningen. Sopra Steria og Fieldmade viste nylig fram en helhetlig og fungerende prototype av konseptet på en militær konferanse i Paris. De registrerte stor interesse fra flere NATO-land, spesielt til bruk i internasjonale operasjoner.

– Jeg synes dette er en god idé og en bra langtidsløsning. Dette er mer økonomisk enn å bestille fra Frankrike, og kan redusere forsinkelser i forsyningene, uttaler en høytstående offiser i de franske spesialstyrker.

Dette kan Norberg skrive under på. Han har tjenestegjort med norske spesialstyrker i Afghanistan. Her så han med egne øyne hvilke logistikkutfordringer som følger med militære operasjoner på fjerntliggende steder.

– Dersom noe går i stykker og du mangler en reservedel, kan konsekvensene være store. Den operasjonelle evnen går ned mens du venter på nye deler. I verste fall går det på sikkerheten løs for militært personell, sier han.

Stor effektivisering og miljøgevinst

Ifølge John Berland jobber Sopra Steria og Fieldmade nå med et pilotprosjekt for å bekrefte at alt fungerer som det skal. Kritiske reservedeler testes, for å sikre at de fungerer optimalt når det gjelder. Blokkjedeteknologi sørger for at eierne av oppskriftene får betalt for bruk.

– Lansering for et internasjonalt forsvarsmarked er rett rundt hjørnet. Løsningen vil spare store transport- og lagringskostnader. og gjøre operasjoner mer effektive. I tillegg ser vi en fantastisk oppside for miljøet, med lavere utslipp fra både produksjon og transport, sier han.

– En slik løsning er gull verdt for drift og vedlikehold i Forsvaret også i fredstid. Målet er jo å unngå krig, så det beste er å produsere det vi trenger når vi trenger det, istedenfor å ha store lagre - i tilfelle. Med dette kan også gammelt materiell resirkuleres til nye komponenter, sier Christian Duun Norberg. Løsningen kan også være aktuell for andre bransjer.

Dette er et eksempel på hvordan Fieldmade og Sopra Steria jobber med å støtte opp under målsettingene i St.meld. 17. - Nasjonal forsvarsindustriell strategi for et høyteknologisk og fremtidsrettet forsvar, sier Berland.

Film: Lær mer om samarbeidet her: https://www.youtube.com/watch?v=VnUUOu1peiQ

 

Pepperl profinet gateway crop

Remote I/O gateway med Profinet

Når du vil modernisere med PROFINET samtidig som du ønsker å gjenbruke eksisterende analoge sensorer og betjeningsenheter, er PROFINET-gatewayene enhetene fra Pepperl+Fuchs løsningen.

les mer...
Ignition IEC crop

Ignition - Nå med IEC 61850 MMS Driver

IEC 61850 er en Ethernet-basert kommunikasjonsstandard som brukes i kraftindustrien. Standarden definerer en felles modell for sømløs automatisering i kraftsystemer.  

les mer...
Goodtech Hauge crop

Sterk avslutning på året for Goodtech

Vi har initiert mange endringer i 2022 for å rigge oss for fremtiden

Goodtech presenterer fredag 24. februar en god avslutning på året med solid marginvekst, og leverer i tillegg nok en strategisk viktig milepæl ved salget av organisasjonen på Åland. Konsernet rapporterer samtidig om en økning i EBITDA for den videreførte virksomheten fra 10,9 MNOK i 2021 til 28,9 MNOK i 2022 (+165%).

les mer...
963534188

Utvider partnerskap om nettverk og Edge computing

Skal bistå bedrifter med digital transformasjon

Kyndryl og Nokia har inngått en global treårsavtale om felles utvikling og leveranser av private LTE- og 5G-tjenester og Industri 4.0-løsninger. Selskapene skal blant annet etablere en innovasjons-lab i North Carolina i USA der det skal utvikles sikre løsninger og tjenester som konvergerer IT og OT for bedrifter.

les mer...