JAN KALVIK

Verdens første autonome løsning for vask, av-ising og inspeksjon av fly

MSG Production har signert kontrakt for verdens første flyvaskemaskin

Etter måneder med intens jobbing, har MSG Production landet sin første kontrakt om leveranse av verdens første anlegg for vask av fly, Multi Solution Gate.  Kjøperen er High Wings, en viktig aktør innen flyindustrien i Saudi Arabia, og det første anlegget skal nå etter planen stå klart på King Khalid flyplass august 2020. 

Kontrakten har en verdi på comlag 150 millioner NOK.

- Dette er en gledesdag for oss, sier Dag Jostein Klever, daglig leder i MSG Production.  Prosessen rundt salget ble igangsatt allerede våren 2018. Vi hadde aldri trodd at salgsprosessen skulle ta så lang tid, men når man skal selge en så stor innovasjon til en bransje som i utgangspunktet er konservativ, er det mange brikker som skal på plass. Vi innser i ettertid at vi var altfor optimistiske da vi først varslet at salget var «rett rundt hjørnet».  Men ingen i verden har tidligere solgt en flyvaskemaskin, så veien vår måtte bli til underveis.

- Det var helt tilbake i 2009 at gründeren, Svein Gunnar Mæland, kom opp med ideen om å utvikle en vaskemaskin for fly. Han har selv sin bakgrunn fra bilvaskeindustrien, og da broren hans ble sittende værfast på Schiphol på grunn av vintervær, stilte han seg spørsmålet om hvorfor ikke av-ising av fly kan gjøres på en enklere måte. Resultatet ble verdens første autonome løsning for vask, av-ising og inspeksjon av fly.

MSG Production mottok i 2017 Seal of Excellence og en rekordhøy utbetaling fra EU Horizon 2020, verdens største fond for innovasjoner. Dette var en solid bekreftelse på at idèen hadde livets rett, og takket være velvillig innstilling fra Skien kommune, som stilte flyplassen til disposisjon ble ett fullskala demonstrasjonsanlegg bygget på Skien Airport Geiteryggen. 

Vi legger ikke skjul på at det har vært krevende å stå løpet ut, sier Dag Jostein Klever.  Det er tøft å være gründer i Norge og sikre finansiering for en så kapitalkrevende investering, hvor det tar flere år fra ideen unnfanges til produktet er solgt. Det er utfordrende å holde liv i en bedrift som bare har utgifter, ingen inntekter. Til nå er det investert nærmere 100 millioner kroner i MSG Production, i all hovedsak fra private investorer. Uten den støtten vi har mottatt fra Skien kommune og Telemark Utviklingsfond, og ikke minst stor velvilje fra våre leverandører, så hadde vi ikke klart å lande denne kontrakten. Under hele reisen har vi møtt utrolig mye støtte og heiarop fra hele Telemark, noe som har betydd veldig mye for oss. Vi vet at det er mange som gleder seg med oss i dag. 

- Vi har pågående prosesser med flere andre flyplasser og flyselskaper som er interessert i innovasjonen vår.  Mange sitter på gjerdet og venter på å se det første operative anlegget i drift – nå kan vi endelig snart vise det frem.

Prosjektet er tidligere omtalt i Min Drift og Vedlikehold: https://joom.ag/u5wY/p14 og i AMNYTT: http://magazine.amnytt.no/amnytt-nr-1-2019/0178822001550223604/p8

Graphic Group Mensch & Medien Gm

3D onlinekonfigurator for modulære testpluggsystemer

Testpluggsystemene FAME er den modulære systemmodulen for energiteknikk fra Phoenix Contact. Med FAME-konfiguratoren kan man nå med få klikk opprette personlig tilpassede løsninger for funksjonskontroll av strøm- og spenningsomformere samt utløse- og signalkontakter.

les mer...
Mario_Drechsler

Rittals fabrikk i Haiger vinner Industrie 4.0 Award

Rittal tildeles prisen Industrie 4.0 Award for sin smarte fabrikk i Haiger ROI-EFESO Management Consulting har etablert en standard for industrien i form av Industrie 4.0 award. I år går prisen til bedrifter som baner vei for den tyske industrien med smarte fabrikker. Rittal tildeles «Industrie 4.0 award 2022» for å digitalisere produksjon ved sin fabrikk i Haiger med hjelp av søsterbedriften German Edge Cloud.

les mer...
Pepperl F191 crop

Økonomisk RFID-løsning med IO-Link og høy ytelse

F191 IO-Link er et helt nytt RFID Lese/skrivehode fra Pepperl+Fuchs med innebygd IO-Link kommunikasjon. Det nye Lese/skrivehodet er beregnet for leseavstander opp til 1 meter.

les mer...
Fortescue Henning Vellene_Egil Hogna crop

Norconsult prosjekterer nytt grønt ammoniakkanlegg for Fortescue Future Industries

Skal utvikle et produksjonsanlegg med en mulig kapasitet på 300 megawatt

Fortescue Future Industries har inngått avtale med Norconsult om prosjekteringen av et produksjonsanlegg for grønn hydrogen og grønn ammoniakk i Svelgen. Fortescue Future Industries (FFI), et datterselskap av det australske selskapet Fortescue, har besluttet at deres Holmaneset-prosjekt skal videreføres.

les mer...