Morrow Batteries products crop

Kraftproduksjonen må til enhver tid tilpasses forbruket

Morrow og Optimeering skal utvikle AI-drevet software

Det norske cleantech-selskaper Morrow Batteries ASA (Morrow) og Optimeering AS har undertegnet en intensjonsavtale om sammen å utvikle AI-drevet automasjonsprogramvare for kortsiktige kraftmarkedsoperasjoner.

Kraftproduksjonen må til enhver tid tilpasses forbruket for at kraftsystemet skal være stabilt. Norge hadde tidligere et stort overskudd av fleksibel vannkraft. Den grønne energiomstillingen vil endre dette ettersom samfunnet i økende grad elektrifiseres. Dette gjør at vi øker bruken av energikilder som er fornybare – men variable.

Nye teknologiløsninger trengs for at store kraftprodusenter og -leverandører skal balansere energisystemet ved å bruke kraftmarkedene effektivt.

– Batterier er en vesentlig del av overgangen til grønn energi. Implementering av AI-plattformen vil automatisere markedsoperasjoner, noe som er avgjørende for at Morrow skal kunne operere effektivt i fremtidens kraftmarked, sier Christian Van Veen Aas, leder for forretningsutvikling i Optimeering.

Veen Aas sammenligner AI-løsningen deres med autopilot i fly. «Autopiloten» vil automatisere flere beslutningsprosesser for batteriene:

  • Timing, prissetting og volum ved salg av energi og kapasitet/systemtjenester til markedene
  • Timing, priser og volum ved kjøp av strøm for oppbevaring i batteriene
  • Håndtere styring fra tilkoblet kraftverk, enten injisere det i nettet eller lagre det
  • Dekke tilsvarende etterspørsel – ved å bruke lagret energi, eller ta den fra nettet

Beslutningene vil bli tatt i sanntid og i forkant, avhengig av markedet. Systemet oppdateres fortløpende basert på fysiske posisjonsendringer – for eksempel høyere enn forventet vindproduksjon av en tilkoblet vindpark – og prognoser for markedspriser, likviditet samt relaterte produksjons- og etterspørselsnivåer.

De to selskapene har signert et Memorandum of Understanding (MoU). Morrow Batteries vil bruke AI-teknologi for å kombinere maskinvare og programvare for å etablere sine batterifabrikker.

– Vi planlegger å bygge Norges mest omfattende batterienergilagringssystem (BESS) i Arendal. Å innlemme Optimeering sin AI-teknologi er enda et skritt mot målet om å levere de mest kostnadseffektive og bærekraftige battericellene i verden, sier Amin El-Kouatli, direktør for strategiske partnerskap i Morrow.

Les mer på Morrow Batteries

 

Pepperl profinet gateway crop

Remote I/O gateway med Profinet

Når du vil modernisere med PROFINET samtidig som du ønsker å gjenbruke eksisterende analoge sensorer og betjeningsenheter, er PROFINET-gatewayene enhetene fra Pepperl+Fuchs løsningen.

les mer...
Autic Rød crop

Autic utvider staben og ansetter ny selger

Jan-Egil Røed er fra 1. mars 2023 ansatt som ny selger i Autic System AS! Dette vil styrke Autic sin salgskapasitet, og sette ytterligere fokus på både nye og eksisterende kundeforhold. Jan-Egil vil sammen med resten av teamet i Autic, tilby markedet og sine partnere innovative produkter innen både hardware og software for automasjon.

les mer...
Goodtech Hauge crop

Goodtech leverer styringssystemer til nytt moderne renseanlegg i Hokksund med høye miljøambisjoner

Øvre Eiker kommune bygger nytt renseanlegg i Hokksund med utvidede renseegenskaper og har valgt NCC som entreprenør for utbyggingen. Goodtech bistår med programmering av styringssystemer, samt leveranse av elektrodokumentasjon, gassdetektorer og hardware med planlagt ferdigstillelse i løpet av 2025.

les mer...
AMNYTT 2023 02 kolsj crop

AMNYTT 02 2023 er publisert

Digitalisering er ikke et mål, men er reise sier en ledende leverandør. Norsk Industri følger opp med en podkast om; Digitalisering griper i dag inn i hele verdikjeden, og nye produkter, markeder og forretningsområder utvikles. Ny teknologi påvirker også i stor grad markedsmodellene, og mange bedrifter satser betydelige midler i den tjenesteytende og digitale delen av sin virksomhet.

les mer...