Gausdal APX crop

Ved hjelp av flere sensorer så skal det overvåke, og trimme produksjonen

Kunstig Intelligens, Big Data og IIoT for å lage bedre ytterkledning.

Gausdal Bruvoll med spennende og innovativt teknologiprosjekt. Ikke lenge etter at den nye fabrikken ble åpnet med brask og bram, starter administrerende direktør i Gausdal Bruvoll, Jørn Nørstelien, opp med et forskningsprosjekt som inneholder flere elementer av nye teknologier.

Sammen med universitetet i Ålborg, Norsk Treteknisk Institutt og norske APX systems starter vi opp med et prosjekt som skal optimalisere produksjon av produktet, Ultimalt.

Allerede i gang med robotstyring og RFID

I 2018 startet vi opp med RFID som informasjonsbærer på plank for å styre roboter. På 7 avlesningspunkter har vi kontroll på planken i det den går inn til råtebehandling, maling og tørking, forklarer leverandør av programvareløsningen, Jan Erik Evanger, daglig leder i APX systems.

Planken blir nok ikke mer intelligent med det nye prosjektet, men ved hjelp av flere sensorer så skal vi overvåke, og ikke minst trimme fabrikken, ved ulike årstider. Sensorene skal måle temperatur samt luftfuktighet inne og ute og i trevirke, luftmengde utenfra, og en egen sensor som måler kvaliteten på påført maling. Ved hjelp av sensorene vil vi få en mengde data, som gir oss grunnlag for å trimme fabrikken, forklarer seniorforsker ved Treteknisk, Ulrich Hundhausen. Dataene som løsningen fra APX systems samler inn, vil legge seg kronologisk og i logisk rekkefølge i en skyløsning. På den måten kan vi ved hjelp av AI (kunstig intelligens) Big Data og IIoT levere den beste produktkvalitet. Det er heller ingen ulempe at vi nå i tillegg innfører RFID på pakker som leveres ut til byggevarebransje, avslutter Nørstelien.

Forklart:

En RFID-brikke blir påført den første planken i en ordre. RFID-brikken er en identifikator som inneholder all bakenforliggende informasjon om hvordan produktet skal behandles. Når en sensor leser av produkt-ID, så bindes sensorresultat til produkt. Ved hjelp av alle sensorer, kan maskininnstilling gjøres automatisk, basert på tidligere data og f.eks. faktisk ute- og innetemperatur. Alle data lagres, sekvensielt i en skyløsning.

JFK Seifert Avfukter crop

Energieffektiv termoelektrisk avfukter bidrar til reduserte kostnader

Termoelektriske avfuktere er i seg selv energieffektive sammenlignet med tradisjonelle metoder, forhandles av JFKnudtzen, som for eksempel installasjon av varmeelementer. Dette resulterer i lavere energiforbruk. Dette er en avgjørende fordel for bransjer som ønsker å redusere energikostnader.

Rittal kapsling crop

Driftsikkerhet for kapslinger

Varme er sjelden en velkommen gjest i skapsystemer. Derfor er det viktig at uønsket varme fjernes og at ytterligere oppvarming unngås om mulig for å sikre problemfri drift av installerte komponenter. For å løse denne oppgaven brukes ofte filtervifter – et kjølealternativ som ikke tidligere har fått den respekten og påskjønnelsen det fortjener. 

Pepperl Ethernet crop

Sikrer effektiv og pålitelig kommunikasjon av nettverksdata

Industrielle Ethernet-svitsjer sikrer at enheter fra felt til sky kommuniserer pålitelig på tvers av hele nettverket. Pepperl+Fuchs introduserer RocketLinx® Ethernet-svitsjer som kompletterer porteføljen for felt-til-sky-kommunikasjon. Disse produktene har et robust metallhus av høy kvalitet, og tilbyr en rekke viktige ytelses-, administrasjons- og sikkerhetsfunksjoner. 

670658562

Kiwas NDT-virksomhet overføres til IKM Inspection

Fra 4. april 2024 vil Kiwa Norges NDT-virksomhet bli overført i sin helhet til IKM Inspection AS. Avtalen som nå er inngått mellom Kiwa AS og IKM Inspection AS medfører at all aktivitet og medarbeidere knyttet til NDT-tjenester med tilhørende utstyrspark i Norge overdras.

les mer...