Kongsberg vind crop

Prisen på fornybarteknologi går ned raskere enn de aller fleste hadde forventet

Klimaendringer dyrere enn å omstille til lavutslipp

Det blir billigere å bygge fornybar kraft, som sol- og vindkraft. I Statkrafts nye Lavutslippsscenario går prisen på fornybarteknologiene kraftig ned de neste ti-årene. Kostnaden for å omstille til en lavutslippsverden er dermed langt lavere enn kostnadene verden må bære dersom den globale oppvarmingen ikke bremses.

- Vi ser at prisen på fornybarteknologi går ned raskere enn de aller fleste hadde forventet. For de fleste land lønner det seg nå å bygge fornybar energi der det er behov for ny kraftproduksjon. Snart vil det på steder med gode sol- eller vindressurser være billigere å bygge ny fornybar enn å ha kull- eller gasskraftverkene i drift, sier analyse- og strategidirektør Henrik Sætness i Statkraft.

Statkrafts analyseavdeling utvikler hvert år et eget Lavutslippsscenario, for å analysere utviklingen i energimarkedene. Analysene brukes som bakgrunn når Statkraft vurderer nye investeringer. For fjerde år på rad deler nå Statkraft disse fremtidsanalysene.

Mens energibransjen globalt vil kunne redusere egne utslipp i tråd med 2-gradersmålet, tar årets rapport også for seg hvilke tiltak som kreves for å nå 1,5-gradersmålet, som er et mye mer offensivt klimamål.

Et overraskende funn i rapporten er hvor liten prisforskjell det er i å styre mot 1,5 graders oppvarming i stedet for 2 graders oppvarming. Dersom vi sikter mot 1,5 graders oppvarming, vil kostnaden bli godt under 1 prosent av global BNP. Det er en stor sum, men lav sammenlignet med 2 til 3 graders oppvarming ved århundreskiftet, som flere eksperter anslår vil koste 5 til 10 prosent av global BNP.

Den største endringen i årets rapport er at kostnadsestimatene for solenergi på nytt blir justert ned. I Lavutslippsscenariet øker solkraft i verden med 30-gangeren frem mot 2050, og hele kraftsektoren blir 80 prosent fornybar i samme periode. Det betyr samtidig at det er gass som blir største utslippskilde av klimagasser.

En fornybar kraftsektor gjør elektrisitet stadig mer attraktivt som energikilde i transport, bygg og industri. Det nesten halverer klimagassutslipp fra energisektoren i 2050, noe som er i tråd med en
2-gradersbane. Rapporten slår fast at lastebiler som går på strøm og hydrogen blir konkurransedyktige med diesel allerede i 2025, og nesten alle nye personbiler og godt over halvparten av nye tyngre kjøretøy går på strøm eller hydrogen i 2050.

- Skal energimarkedene lykkes med å holde seg innenfor 1,5 grader, må alle tiltak økes i omfang, og de må iverksettes enda tidligere enn det som er planlagt. Våre analyser viser at 1,5-gradersmålet er oppnåelig, men det haster, og det vil kreve betydelig innsats fra politikere og næringsliv, sier Henrik Sætness.

Statkrafts Lavutslippsscenario 2019 er tilgjengelig her:

https://www.statkraft.no/globalassets/1-statkraft-public/lavutslipsscenario/2019.pdf

2397698655

Enny inngår digitaliseringssamarbeid med Guard Automation

Enny hjelper borettslag og næringsbygg med solceller. Nå får de hjelp av det norske teknologiselskapet Guard Automation med å samle data fra ulike solcelleanlegg inn i én plattform.

Phoenix lysstyring crop

Strømforsyning for bygningsautomatisering: Forsyne og lade opp via USB

Strømforsyningene STEP Power fra Phoenix Contact er tilpasset behovene i moderne bygningsautomatisering. Via USB-tilkoblingen forsyner de både Smart Meter Gateways, Raspberry Pis og andre Smart Home-komponenter. De kan også brukes for rask opplading av mobilt sluttutstyr og andre 5 V forbrukere.

JFK krympe crop

Bedre ergonomi med et mindre krympeverktøy, - for ledere og kabler opptil 2,5 mm2

PZ 2.5 S - Den enkleste måten å krympe på, - og det minste, profesjonelle krympeverktøyet for endehylser. I styringsskap finnes det ledninger med forskjellig tverrsnitt, som er utstyrt med endehylser. i 90% av tilfellene er gjennomsnittlig tverrsnittsområde på ledningene 2,5 mm² og mindre.

Schneider GFS crop

Banebrytende innen håndtering av elektro- og automasjonssystemer

Schneider Electric lanserer EcoConsult konsulenttjenester. Gjør anlegg mer stabile, effektive og bærekraftige. EcoConsulttjenestene leveres av et nordisk rådgiverteam som er dedikert til revisjon, evaluering og kartlegging av elektro- og automasjonsutstyr/-systemer. De benytter både ekspertise og banebrytende programvare med digital tvilling-teknologi.