Hannover 2 crop

Forutsetningen er at alt er koblet opp i en bredbåndet kommunikasjonsløsning.

Internett everywhere

Budskapet under årets Hannover Messe var klart: Europeisk industri må ta i bruk informasjonsteknologi i ytterste konsekvens skal den evne å beholde konkurransekraft. Begrepet Industry 4.0 fylles nå med reelt innhold.

Et bredt spekter av produsenter presenterte løsninger som følger opp intensjonen i Industry 4.0. Det gjelder å knytte sammen alle elementer i produksjons- og forretningsledelsessystemer på en effektiv, fleksibel og transparent måte. PLM, MES og ERP er kjente begreper som nå blir integrert i en sammenhengende verdikjede som begynner med sensor og ender hos kunden. Morgendagens sensorene har avansert intelligens i transmitteren og kommuniserer over bredbåndet Ethernet. Jo mer data en sensor kan gi om prosessforholdene, og jo raskere markedsfolkene kan koble markedsinformasjon med sanntids produksjonsdata, dess mer konkurransedyktig vil bedriften bli. Alt og alle vil bli tilknyttet internett.

Industry 4.0 eller Cyber Physical Systems omfatter begrepene; Internet of everything, Internet of Services og Internet everywhere. Det er ingen vei forbi denne utviklingen.

Som eksempler på løsninger som allerede er realisert er tilstandsbasert vedlikehold, hvor RFID teknologi er kombinert med smarte sensorer. Vedlikeholdspersonellet får sanntids informasjon om utviklingen av et utstyrs tekniske tilstand, det gjelder både for stasjonært og mobilt produksjonsutstyr. Vedlikeholdsoperasjoner kan så tilpasses produksjonsplanlegging ut fra hvorledes helsetilstanden på utstyret utvikler seg. Er en kritisk situasjon i ferd med å oppstå i produksjonslinjen, kan denne situasjonen evalueres opp mot inngåtte leveranseavtaler. Forutsetningen er at alt er koblet opp i en bredbåndet kommunikasjonsløsning.

Hannover 1 crop 2.jpg

Festo presenterte en slik løsning, med bruk av RFID på messen. Endress+Hauser kobler intelligent feltutstyr opp mot Industry 4.0 konseptet. Det samme gjør Siemens med en rekke produkter, hvor TIA (Total Integrated Automation) er sentral. Både SAP og IBM er med å Industry 4.0 programmet. Det er stor bredde i produsenter som nå tar del i det tyske initiativet.

Programmet ble initiert i Tyskland, som et samarbeid med industrien, myndighetene og forskingsinstitusjoner. Nå er både industri og myndigheter i USA og Kina i ferd med å følge opp initiativet.

Norsk industri og myndigheter bør følge opp. Vi har høyt utdannet arbeidskraft og tradisjon med gode samarbeidsrelasjoner i næringslivet. Forholdene ligger godt til rette, hvor sentrale personer skjønner hva som er i ferd med å skje.

Parker IO crop

Parker Hannifin introduserer innovative I/O-tilleggskort for å forbedre servodriverytelsen

Parker Hannifin har forbedret tilbudet innen frittstående og fleraksede Parker-servodrivere (PSD), med et nytt I/O-alternativkort. Dette allsidige tilleggskortet, med plass til ett eller to kort per driver, introduserer en rekke tekniske funksjoner som forbedrer tilpasningsevnen og ytelsen til hele PSD-familien.

Emerson PACSystems crop

Emersons nye, kompakte og robuste PC designet for å koble industrigulvet til skyen

PACSystems IPC 2010, med forhåndsinnstilt Movicon-programvare og PACEdge IIoT-plattform, leverer høyytelses databehandlingsfunksjoner for industrielle datavisualiseringsapplikasjoner. Emerson introduserte i dag sin nye PACSystems™ IPC 2010 Compact Industrial Computer (IPC), en robust industridatamaskin designet for å håndtere et bredt utvalg av automatiseringsapplikasjoner innen maskinproduksjon og frittstående detaljproduksjon. 

Scneider batterifab crop

Går sammen om pilotanlegg for ny batteriteknologi

Schneider Electric, ZnL Energy og Eltronic har signert en samarbeidsavtale for en pilotfabrikk som skal utvikle ny batteriteknologi i Trondheim. Partene skal kombinere sin kompetanse og erfaring for å utvikle, bygge og drive et pilotanlegg i Trondheim. Pilotanlegget skal produsere batteriseparatorfilmen ZnL-NPx i en forberedende fase for et senere og større fullskala anlegg. 

JFK Seifert Avfukter crop

Energieffektiv termoelektrisk avfukter bidrar til reduserte kostnader

Termoelektriske avfuktere er i seg selv energieffektive sammenlignet med tradisjonelle metoder, forhandles av JFKnudtzen, som for eksempel installasjon av varmeelementer. Dette resulterer i lavere energiforbruk. Dette er en avgjørende fordel for bransjer som ønsker å redusere energikostnader.