industrielt-5g--siemens-er-klare crop

Søkelyset har for første gang blitt rettet mot behov innenfor industrien

Industrielt 5G på fremmarsj

Innenfor teknologi er 5G et av de store samtaleemnene om dagen. I over 20 år har vi hatt tilgang på og benyttet trådløs teknologi, som Industrielt WiFi, radio og mobile nettverk (2G, 3G, 4G) i industrien Siemens har for eksempel levert løsninger for PROFISafe over WiFi de siste to tiårene, med stor suksess.

For rundt 40 år siden ble det første mobilnettet lansert. Hovedfokuset den gang var å muliggjøre og fremme bruk av mobile telefoner i det offentlige rom. Siden første versjon har teknologien utviklet seg med en ny generasjon, omtrentlig hvert tiende år (1G, 2G, 3G, 4G). 

Men for industrien har bruksområdet fortsatt bare vært preget av små steg og lite innovasjon for hver ny versjon. Med 5G er det nå håp om at ting vil endre seg. Under utviklingen av 5G standarden har søkelyset for første gang blitt rettet mot behov innenfor industrien. 

Siemens har vært en sterk pådriver og bidragsyter for dette, og har tatt en aktiv rolle i utviklingen av standarden som medlem i 3rd Generation Partnership Project (3GPP). 5G skal ikke bare være 4G med høyere båndbredde, det skal være noe mer. Tidlig i utviklingen satte de seg en visjon for 5G bestående av  tre hovedelementer: 

  • Høy båndbredde - Enhanced Mobile Broadband (eMBB) 
  • Høy tetthet av enheter - Massive Maschine Type Communications (mMTC) 
  • Lav latency - Ultra Reliable Low Latency Communications (URLLC)

Hovedmålet med eMBB er å dekke behovet for høye datahastigheter i mobile applikasjoner. Et typisk eksempel innenfor konsummarkedet er det økende behovet for strømming av musikk og video, av høy kvalitet, til smarttelefoner. I industrien ser man blandt annet for seg at tilgang til høyere datahastigheter vil gi nye muligheter innenfor fjerntilgang og assistert arbeid. For eksempel vil man i større grad kunne benytte teknologi som utvidet virkelighet (AR), for å støtte ingeniører direkte i felten.

Massive Machine Type Communications gir mulighet til å koble til et stort antall enheter innenfor et lite geografisk område. Dette støtter opp under videreutviklingen av IoT og IIoT konsepter, for eksempel i et fremtidig prosessanlegg hvor man kan se for seg at en stor del av sensorene kan være tilkoblet via 5G. 

Det meste spennende elementet i 5G visjonen for industrien er kanskje URLLC. Høy pålitelighet i kombinasjon med og lav tidsforsinkelse vil gi nye muligheter innenfor mobilitet og trådløs sammenkobling av krevende industrielle applikasjoner som roboter, AGV, sikkerhetsapplikasjoner osv. 5G vil definitivt gi nye mulighet og mye av lovnadene rundt 5G er reelle. 

 

Omron ATC Barcelona1 crop

OMRON åpner dørene til fremtidens fabrikk med oppdatert automatiseringssenter i Barcelona

Utforske bruken av ny teknologi, for eksempel AI og industriell IoT

OMRONs første automatiseringssenter i Europa har nylig gjennomgått en stor ombygging og inkluderer nå et omfattende demonstrasjonsområde for innovative automatiseringsapplikasjoner. Takket være toppmoderne fjernforbindelser inviteres norske bedrifter inn i morgendagens digitale fabrikk.

les mer...
FG-Tech PressPhoto-IXARC-27mm

Ny encoder i Posital sin IXARC-familie – Kun 27mm lang

Sikrer pålitelig drift under våte og skitne forhold

Posisjons- og bevegelsessensor spesialisten POSITAL, som representeres av FG-Tech AS, har ett nytt familiemedlem i sin populære IXARC enkoder-familie med hus som kun er 27 mm langt. Denne reduserte lengden, kombinert med en diameter på bare 36 mm, betyr at disse superkompakte enhetene er ideelle plass for montering er begrenset.

les mer...
Trend cyber sikkerhet crop

Opplever at virksomheten går på akkord med cybersikkerhet

Går på akkord med egen cybersikkerhet til fordel for økt digitalisering

Fersk rapport fra Trend Micro avdekker et alarmerende behov for å diskutere forretningsrisiko så raskt som mulig. 15. november la IT-sikkerhetsselskapet Trend Micro, frem en rapport basert på ny forskning. I rapporten kommer det frem at hele 9 av 10 IT-beslutningstagere hevder at virksomheten deres er villig til å gå på akkord med egen cybersikkerhet til fordel for økt digitalisering, økt produktivitet eller andre mål. 

les mer...
Næringsminister MIL crop

Imponert over industrisamarbeid i Agder

MIL fungerer som en arena for samskaping og utvikling

– Dette var veldig nyttig for meg. Her er det mye å følge opp videre, sier den nye næringsministeren Jan Christian Vestre etter et innholdsfylt besøk på Mechatronics Innovation Lab (MIL) ved UiA. Vestre, som representerer Arbeiderpartiet, har som mål å besøke hundre bedrifter før jul.

les mer...