Eldor øker crop

Mangelen på arbeidskraft har en tendens til å virke inflasjonsdrivende

Eldor vokser og går nye veier: Henter 10 ansatte i India

Eldor-gruppens selskaper tenker utradisjonelt når de skal finne flere dyktige ingeniører og spesialister. Med bedrifter både i Norge, Danmark, Storbritannia og snart også Midtøsten, rekrutterer de nå høyt kvalifiserte folk fra India for å få kabalen til å gå opp.

De siste årene har flere norske bedrifter hatt et økt behov for kvalifisert arbeidskraft. I 2015 sto 20 800 stillinger ubesatt, sammenlignet med april 2023, da tallet hadde nådd 52 850 personer. Det er en stigning på 154 prosent på bare åtte år. Det er spesielt innen ingeniørfaget det kan være vanskelig å rekruttere nye ansatte, og sammenlignet med i 2015, da 1950 ingeniørstilliger sto ledige, så etterspør norske bedrifter nå 4800 ingeniører, opplyser NAV i en ny bedriftsundersøkelse.

Eldor AS, som er spesialister på kontroll- og sikkerhetssystemer, samt automasjons- og telekommunikasjonssystemer, er et godt eksempel på en bedrift som i sin søken etter nye og kompetente ingeniører til staben har begynt å rekruttere fra utlandet. Nylig har bedriften ansatt 10 ingeniører fra India.

– Slik ting ser ut i dag ønsker vi å være på utkikk etter utenlandsk arbeidskraft. Det er vanskeligere å finne kvalifisert arbeidskraft i Norge, så hvis vi skal nå målene våre for virksomheten i Eldor, må vi lete utenfor landegrensene. Vi har for eksempel rekruttert flere av våre ansatte fra India, og det innebærer at en god del av arbeidsstyrken vår i dag kommer fra utlandet, forteller Gisle Ersdal, som er daglig leder i Eldor A/S.

Bedre work-life-balanse i Norge

Sauray Dey på 34 år er ansatt som Senior Automation Engineer hos Eldor. Han flyttet fra Calcutta øst i India til Norge i 2022, sammen med kona si, som jobber som lærer. Sauray jobbet før ved ABB med obligation engineering, og gjennom en tidligere kollega fikk han muligheten til å kontakte Eldor.

– 2019 var jeg i Norge med den daværende arbeidsplassen min, og ble forelsket i landet i samme slengen. Etter litt tid huket jeg tak i en tidligere kollega, som hadde begynt hos Eldor. På den måten fikk jeg kontakt med de rette folkene, og det endte med en ansettelse, forteller Sauray Dey, og fortsetter:

Utfordrende utsikter

Som følge av mangelen på kvalifisert arbeidskraft, kan det fort oppstå noe problematikk. En direkte utfordring kan være at jobben ikke gjennomføres eller forsinkes når det mangler arbeidskraft, forteller Astrid Louise Hanssen Wand, som er førsteamanuensis ved Institutt for Økonomi ved Universitetet i Bergen, og fortsetter:

– Mangelen på arbeidskraft har en tendens til å virke inflasjonsdrivende, fordi flere arbeidsgivere begynner å overby hverandres lønnstilbud for å tiltrekke seg nye folk. Dette kan også utfordre samarbeidet mellom offentlig sektor og private tjenesteleverandører til offentlig sektor, når offentlig sektor taper kampen om arbeidskraften. Selv om det lenge har vært høy etterspørsel etter arbeidskraft i Norge, så er utfordringene fortsatt stigende, forteller Astrid Louise Hanssen Wang

Prevas ny crop

Prevas ønsker velkommen til ny Teamlead & prosjektleder i Norge

Prevas har fått en ny teamlead & prosjektleder på Oslo-kontoret, Sofya Kapustina (37). Sofya har lang erfaring fra IKT-leveranser, prosjekt- og teamledelse med spisskompetanse innen utvikling av IT- og virksomhetsprosesser. 

E&H Template Test

Petter Rekkebo Kalmo ansatt som Project Manager i Endress+Hauser

Endress+Hauser Norge opplever betydelig vekst og har ansatt Petter Rekkebo Kalmo som Project Manager. Petter, som er utdannet maskiningeniør, tiltrådte den nyopprettede stillingen i februar.

E&H Template Test

Kjetil Gulliksrud ansatt som Sales Engineer i Endress+Hauser

Endress+Hauser Norge opplever betydelig vekst og har ansatt Kjetil Gulliksrud som Sales Engineer. Kjetil tiltrådte stillingen i februar og er lokalisert på våre kontorer i Sandefjord og Tranby.

Phoenix Lars-Woldsund crop

Phoenix Contact forsterker med Salgsansvarlig Energi

Phoenix Contact har forsterket salgsavdelingen ved ansettelsen av Lars Woldsund (43) i rollen som Salgsansvarlig Energi. I rollen vil Lars ha ansvar for alt fra konvensjonell energiproduksjon, til batterilagringssystemer, vindkraft, energioverføring og distribusjon og likestrømsnett i industrien.