Per-Loberg-Eriksen crop

De bygde for evig fremtid – noe som viste seg å være tre tiår

NTNU-forsker Jonas Nøland uttaler den 15. mai i Finansavisen at flere datasenter og kunstig intelligens vil skape et «uendelig kraftbehov». Kanskje er dette det siste bidraget i det som allerede ser ut til å bli den perfekte storm.

I årene fra 1970 til slutten av 90-tallet var det en enorm utbygging av elnettet i Norge. Den gang bygdes et nett som overgikk forventet forbruk, selv med en betydelig vekst; et nett for «evigheten». Fra 90-tallet sank utbyggingen dramatisk grunnet innføringen av nye reguleringer. Ser man på antall kilometer luftledninger utbygd i regional- og transmisjonsnettet, ble utbyggingen redusert til en fjerdedel på kun få år.

Siden den gang har elforbruket økt betraktelig, drevet frem av ny teknologi og overgangen til det som skal bli et helelektrisk samfunn. At nettopp ny teknologi, som også er tiltenkt en rolle i reduksjonen i elforbruket og derav klimautfordringen, nå skaper et «uendelig kraftbehov», er et godt bilde på utfordringen vi står ovenfor.

Det estimeres en investering i det norske transmisjonsnettet (de største mastene som flytter mest strøm) på mellom 60 og 100 milliarder kroner frem mot 2030, og det tilsvarende for regional- og distribusjonsnettet. En vesentlig del av dette er vedlikehold av eksisterende nett. I årene som kommer vil det bli avgjørende å benytte teknologien vi allerede har. Økt utskiftning av eksisterende liner, hvor økt bruk av HTLS-liner (high temperature low sag) gir umiddelbar effekt og bidrar til vesentlig forbedring av eksisterende anlegg. Det er viktig for lommeboka til folk, når datasentrene skal stå på døgnet rundt.

Samtidig er vi ikke alene om å ha store utfordringer med kapasitet og manglende vedlikehold av eksisterende elnett. Og vi er ikke alene om et økt overføringsbehov på bakgrunn av overgangen til fornybar energi og utbyggingen av flere datasenter. Dette er en utfordring i hele Europa. Mot 2030 vil energiforbruket i EU økes med 60%, og en estimert investering i elnetttet på nær 600 milliarder euro vil være nødvendig.

Melbye er i dag en stor leverandør av kritisk infrastruktur i Norge, og har operert flere tiår som en leverandør til elnettet i Norden. Vi heier frem alle aktører som setter fokus på behovet for økt investeringstakt, bruk av velkjent teknologi og utvikling av elnettet for å gjøre stormen minst mulig. I mellomtiden skal vi gjøre vårt beste for å sikre materiell i et internasjonalt marked preget av geopolitisk uro, usikre fraktruter og kommende råvareutfordringer. Et marked hvor selv 100 millarder kroner kan bli smått.

Siemens UNIBUSS crop

Siemens optimaliserer lading av Unibuss’ elektriske busser i Oslo

Siemens har inngått en avtale med Unibuss, en ledende bussoperatør i Oslo-området, for å levere sin innovative Depot360 Managed Services-løsning. Med Norge i front av den globale overgangen til elektrisk mobilitet markerer denne avtalen Siemens’ første Depot360-fotavtrykk i Norge.

NVE oslo-2 crop

Scenarioer for økt kraftforbruk

NVE har anslått samlet kraftforbruk i Norge hvis alle tiltakene i Miljødirektoratets rapport Klimatiltak i Norge – kunnskapsgrunnlag 2024 gjennomføres. I rapporten Scenarioer for kraftmarkedet 2024 ser vi på hvordan det norske kraftmarkedet i 2030 og 2035 påvirkes av et høyere kraftforbruk.

KUKA_KMP_600P crop

Smart og rimelig AMR for trange rom

KUKA har nettopp lansert sin nye versjon av den autonome roboten KMP 600P, en rimelig AMR som gir sluttbrukeren ny konkurransekraft.

– Den lades induktivt mens den arbeider, noe som betyr at den kan arbeide mer eller mindre kontinuerlig, sier Micael Amandusson, channel manager hos KUKA Nordic.

Phoenix PLC sertifisert crop

PLCnext Control for sikker kommunikasjon sertifisert i henhold til IEC 61850 Ed. 2.1 og IEC 62351-3

PLCnext Control fra Phoenix Contact er nå også sertifisert av DNV i henhold til de internasjonale standardene IEC 61850 Ed. 2.1 og IEC 62351-3 for sikker kommunikasjon i energistyresystemer. Tidligere har kontrolleren blitt sertifisert som den første på markedet med et funksjonsomfang som tilsvarer IEC 62443 4-2 SL2.