Subsea - akkreditert TechnipFMC crop

Industri 4.0-løsninger kan bidra med smarte og automatiserte anlegg

Danske testsystemer skal automatisere oljeindustrien

Investeringslysten er stor i oljeindustrien, hvor der fortsatt blir satset atskillige milliarder i optimalisering og ny teknologi og nytt utstyr. Denne utviklingen merker de også hos den danske virksomheten Serman & Tipsmark, som blant annet leverer hydraulikkløsninger til norske oljevirksomheter.

Ifølge teknisk sjef hos Serman & Tipsmark, Henning Bach Dybro, står spesielt automatiseringsløsninger høyt i kurs: - Vi ser et enormt potensiale i oljeindustrien, som hele tiden avsøker markedet for nye løsninger som kan hjelpe dem med å optimere produksjonen. Som i mange andre industrier, er det ofte med tanke på å redusere driftsomkostningene og dermed effektivisere utvinningen. Denne utviklingen smitter over på firmaer som oss, som blant annet gjennom Industri 4.0-løsninger kan bidra med smarte og automatiserte anlegg, sier han i en pressemelding.

For øyeblikket har Serman & Tipsmark prosjekter gående som har som formål å automatisere den internasjonale oljegiganten TechnipFMCs tester av styringsmoduler til oljebrønner. Oljevirksomheten har tidligere testet styringsmodulene sine på et stort antall manuelt betjente testoppstillinger, som nå gradvis er blitt skiftet ut med spesialutviklede testbenker som automatiserer og effektiviserer testfasen:

- Da styringsmoduler som de TechnipFMC benytter, skal stå på havbunnen i opptil 25 år uten vedlikehold, krever det grundig kvalifiserte tester før de kan tas i bruk. Derfor kan løsningene våre virkelig utgjøre en forskjell, da mye av det manuelle testarbeidet, som for eksempel å lese av manometre og betjene ventiler, nå registreres automatisk, og data samles opp. I tillegg aktiveres ventilene nå automatisk via et såkalt reseptstyrt testprogram på en datamaskin som er innebygd i testbenken, sier Henning Bach Dybro, og han fortsetter:

- Vi har kontinuerlig lagt nye applikasjoner til testbenkene, som online strømningsmålere, slik at medarbeiderne heller ikke skal bruke måleglass lenger. Testbenkene er dermed med på å effektivisere produksjonen og redusere antall feil, slik at man slipper å foreta nye tester.

Utviklingen av de automatiserte testbenkene startet som et utviklingsprosjekt i 2014, og Serman & Tipsmark har siden den gang levert ni testbenker til TechnipFMC, noe som har ført til store effektiviseringer av oljevirksomhetens testprosesser, forteller production manager hos TechnipFMC, Rune Albjerk:

- Siden vi tok i bruk de nye testbenkene våre og rasjonaliserte vår oppsett, har vi spart mange prosent på nedetid og timeforbruk pr enhet, siden det er blitt enklere å operere testoppsettet. De elektroniske testresultatene gir oss mulighet til å logge og følge med på trender og gjøre tiltak. Totalt sett har det økt kvaliteten på produktene våre, siden testene blir gjort likt hver gang, sier han, og fortsetter:

- Ved bruk av digitale testløsninger har vi dessuten fått mulighet til å utvide testsenteret vårt gjennom automatisering, hvis det skulle bli nødvendig i fremtiden, sier Rune Albjerk til slutt.

 

Scneider batterifab crop

Går sammen om pilotanlegg for ny batteriteknologi

Schneider Electric, ZnL Energy og Eltronic har signert en samarbeidsavtale for en pilotfabrikk som skal utvikle ny batteriteknologi i Trondheim. Partene skal kombinere sin kompetanse og erfaring for å utvikle, bygge og drive et pilotanlegg i Trondheim. Pilotanlegget skal produsere batteriseparatorfilmen ZnL-NPx i en forberedende fase for et senere og større fullskala anlegg. 

Årsmøte i Tavleforeningen

To viktige saker i sentrum for Tavleforeningen

Da Tavleforeningen avholdt årsmøte var det to saker som dominerte diskusjonene. Faglig og foreningspolitisk var det verifikasjonsordningen for Godkjent tavleprodusent som engasjerte mest. Men økonomien krevde også oppmerksomhet. Antall medlemmer har positiv utvikling, men deltakelse på foreningens arrangementer har ikke helt kommet seg etter pandemien. Resultatet er at foreningen hadde et underskudd i 2023.

JFK Seifert Avfukter crop

Energieffektiv termoelektrisk avfukter bidrar til reduserte kostnader

Termoelektriske avfuktere er i seg selv energieffektive sammenlignet med tradisjonelle metoder, forhandles av JFKnudtzen, som for eksempel installasjon av varmeelementer. Dette resulterer i lavere energiforbruk. Dette er en avgjørende fordel for bransjer som ønsker å redusere energikostnader.

Prevas ny crop

Prevas ønsker velkommen til ny Teamlead & prosjektleder i Norge

Prevas har fått en ny teamlead & prosjektleder på Oslo-kontoret, Sofya Kapustina (37). Sofya har lang erfaring fra IKT-leveranser, prosjekt- og teamledelse med spisskompetanse innen utvikling av IT- og virksomhetsprosesser.