Omron Skoda crop

Roboten fullfører 120 turer per dag og kjører totalt 35 km på ruten

ŠKODA AUTO bruker Omrons fullstendig selvstyrende transportrobot på Vrchlabí-anlegget

Den selvstyrende roboten bidrar til stadig å forbedre arbeidssikkerheten i Vrchlabí og minimere arbeidsrisikoer. Den gjenkjenner personer den møter på veien, samt andre kjøretøy og fastmonterte hindringer.

Et fullstendig selvstyrende transportsystem frakter deler mellom det mekaniske målesenteret og bearbeidingsmaskiner

Roboten trenger bare en guidet omvisning for å få oversikt over ruten og omgivelsene

Digitalisering og Industry 4.0 er hjørnesteiner i ŠKODA AUTOs strategi for 2025

ŠKODA AUTO jobber iherdig for å forbedre digitaliseringen av produksjonsprosessen sin som en viktig del av strategien for 2025. Per dags dato bruker den tsjekkiske bilprodusenten en fullstendig selvstyrende transportrobot fra Omrom på komponentanlegget i Vrchlabí. Denne roboten kan gjenkjenne hindringer på veien gjennom anlegget og inkorporere annen informasjon om omgivelsene når den planlegger ruten sin. Hvis det er nødvendig, endrer den retning slik at den alltid kommer frem til målet så raskt som mulig. På denne måten bidrar den til å forbedre sikkerheten på arbeidsplassen og gjøre transportprosessene på anlegget mer effektive.

«Det har vært en bevisst beslutning å bruke ŠKODA AUTOs første fullstendig selvstyrende robot på Vrchlabí-anlegget. Med denne roboten viser vi på nytt at dette er et ultramoderne og høyteknologisk anlegg», sier Michael Oeljeklaus, styremedlem for produksjon og logistikk i ŠKODA AUTO, og legger til «Med det nye transportsystemet fortsetter vi arbeidet med stadig å innføre teknologiske nyvinninger på anlegget vårt i tråd med Industry 4.0».

Den mobile LD-transportroboten fra Omron kan bære en last på opptil 130 kg på én tur, og den velger riktig bane helt av seg selv. I motsetning til tradisjonelle automatiske transportsystemer trenger den ikke veiledning som induksjonssløyfer, magnetstriper eller reflektorer. Kjøretøyet trenger bare å bli ledet gjennom stasjonene én gang ved hjelp av et nettbrett eller en kontrollspake for å lære ruten. Underveis fanger den opp miljøet rundt og endringer i omgivelsene helt på egenhånd, og endrer ruten sin ved behov.

Takket være sofistikert, toppmoderne teknologi kan roboten navigere gjennom omgivelsene: den bruker sensorer og laserskannere til å gjenkjenne kjøretøy, fastmonterte hindringer og personer den møter på veien. Kontrollsystemet beregner tilnærmingshastigheten og registrerer eventuelle forestående kollisjoner. Hvis dette er tilfelle, stanser roboten av seg selv og foretar en unnvikende manøver. I motsetning til andre systemer som brukes på ŠKODA AUTO, kan den justere ruten umiddelbart basert på informasjon fra omgivelsene, uten at den må stanse opp. Hvis den fullstendig selvstyrende roboten registrerer at den regelmessig vil møte hindringer på et bestemt punkt langs ruten, vil den endre ruten permanent. Om nødvendig kan det elektriske systemet kjøre til alle målene på det 16 000 m2 store Vrchlabí-anlegget.

Roboten fullfører 120 turer per dag og kjører totalt 35 km på ruten mellom det mekaniske målesenteret og bearbeidingsmaskinene. Test- og pilotfasene har allerede blitt gjennomført, og roboten brukes jevnlig på fabrikken fra juni 2018.

De økende produksjonstallene på ŠKODA AUTO betyr at kapasiteten på anleggene blir bedre utnyttet, og at det er mer trafikk i produksjonsområdene. Den selvstyrende roboten bidrar til stadig å forbedre arbeidssikkerheten i Vrchlabí og minimere arbeidsrisikoer.

ŠKODA AUTO tar systematisk i bruk teknologi fra Industry 4.0 i produksjonen, som for eksempel samarbeidende roboter. Disse blir brukt i produksjonen av direktegirkasser på Vrchlabí-anlegget og bistår de ansatte i den mest sensitive oppgaven i girkasseproduksjon, nemlig å sette inn stempelet i giraktuatoren. Robotene leverer også deler til en rekke maskiner og frakter tomme beholdere tilbake til lageret. Det omfattende IT-systemet utgjør også en del av driften.

ŠKODA AUTO definerte digitalisering av produkter og prosesser som en av hjørnesteinene i strategien sin for 2025. Andre viktige satsingsområder inkluderer å elektrifisere ŠKODA-modeller, erobre nye markeder og utvide merkevaren til nye forretningsområder som er knyttet til tradisjonell bilproduksjon, ved å innføre en rekke mobilitetstjenester.

SINTEF_5G_7 crop

Industri 5.0 - Mennesket i fokus

Industri 5.0 handler om å løfte blikket litt. Løfte blikket ut av bedriften og ta innover seg de store samfunnsutfordringer man står oppi. – Det være seg bærekraft, et viktig element, og det vi kaller resiliens, altså evnen til å motstå alle disse hendelsene som skjer rundt oss hele tiden. Enten det er kriger eller pandemier, eller en brå slutt i forsyningskjedene, og samtidig gå i mennesket – settes i fokus på en litt ny måte, sier Bjørnar Henriksen, seniorforsker, SINTEF Digital Teknologiledelse.

Alfa Laval crop

Ny pumpehåndbok fra Alfa Laval

Alfa Laval har nettopp publisert en helt ny utgave av selskapets anerkjente pumpehåndbok. Håndboken på 375 sider er gratis og inneholder vitenskapelig informasjon om grunnleggende pumpefunksjonalitet og grundige retningslinjer for dimensjonering og valg av riktig pumpetype for optimal virkningsgrad. 

Phoenix lysstyring crop

Strømforsyning for bygningsautomatisering: Forsyne og lade opp via USB

Strømforsyningene STEP Power fra Phoenix Contact er tilpasset behovene i moderne bygningsautomatisering. Via USB-tilkoblingen forsyner de både Smart Meter Gateways, Raspberry Pis og andre Smart Home-komponenter. De kan også brukes for rask opplading av mobilt sluttutstyr og andre 5 V forbrukere.

AMNYTT 02 2024 kollasj crop

AMNYTT 02 2024 er publisert


  •  

  • Konseptet Industri 4.0 ble lansert av den tyske regjering høsten 2011. Nå har EU tatt et nytt initiativ. Industri 5.0 er lansert. I erkjennelsen av at teknologi fungerer ikke uten god og riktig involvering av mennesker rettet det nye initiativet seg mot utnyttelsen av mennesket i det totale bilde. I tillegg tar Industri 5.0 også hensyn til miljømessige forhold. 


les mer...