
AWS blant Europas første til å ta i bruk hydrogenerert vegetabilsk olje på datasentre
Hydrogenerert vegetabilsk olje (HVO) kan redusere utslippet av drivhusgasser med opptil 90 prosent sammenlignet med diesel. Nå skal AWS ta i bruk denne type drivstoff på sine europeiske datasentre, hvor Sverige er først ut.
I januar begynte AWS på jobben for å ta i bruk HVO – et fornybart, biologisk nedbrytbart og giftfritt drivstoff som produseres av rest- eller vekstoljer. AWS skal bruke HVO for å drifte backup-generatorer på sine europeiske datasentre. Generatorer som brukes ved eventuelle brudd på hovedstrømkilden.
Kan redusere utslippet av drivhusgasser med opptil 90 prosent
Rapporter viser at HVO kan redusere utslippet av drivhusgasser med opptil 90 prosent når det sammenlignes med diesel. I tillegg har HVO og andre fornybare alternativer vist seg å være mer kompatible med industrimaskiner enn biodiesel ettersom det ikke kreves modifisering av brenselssystemet i tillegg til å være mer stabilt under lave temperaturer. Hvilket betyr at AWS kan fylle tankene på backup-generatorene med HVO uten å risikere driftsendringer. I tillegg egner drivstoffet seg for kalde klimaer som det nordiske.
Skal bane vei for andre
AWS skal på sikt bruke HVO på samtlige av sine europeiske datasentre. Hvilke fordrer tilgjengelig, stabilt og bærekraftig tilgang på drivstoffet. AWS jobber nå med å utvikle en global forsyningskjede med lokale leverandører. I tillegg investerer AWS i HVO som kommer fra fornybare kilder basert på råvarer som ikke påvirker det biologiske mangfoldet.
Marielle Lindgren, leder for AWS i Norden, Baltikum og Benelux, sier selskapet skal driftes på en bærekraftig måte da det er bra for planeten, kundene og samfunnet generelt.
– Overgang til HVO er bare en av mange måter vi jobber på for å forbedre bærekraften til datasentrene våre på ytterligere. Vi reduserer karbonavtrykket til virksomheten, og jobber mot Amazon sitt mål om null karbonutslipp i 2040, sier hun.
– Ved å bruke HVO for å drifte våre datasentre, håper vi at AWS og selskapets samarbeidspartnere baner vei for andre bedrifter ved å etablere en global forsyningskjede som akselererer en endring i hele Europa, legger hun til.
Null karbondioksidutslipp innen 2040
Overgangen til HVO er en del av Amazon sin forpliktelse om å bli fullsteding karbondioksidfri innen 2040 – ti år før Paris-avtalen – og som beskrevet i The Climate Pledge som Amazon var med på å grunnlegge i 2019. The Climate Pledge har nå over 400 underskrifter over hele verden, inkludert nordiske bedrifter som Scania, Maersk, Posti, Elisa, Neste og Airmee. Som en del av dette løftet, har Amazon som mål å drive 100 prosent av virksomheten på fornybar energi innen 2025. Hvilket er fem år tidligere enn det opprinnelige 2030-målet.
Ifølge Bloomberg New Energy Finance, er AWS verdens største innkjøper av fornybar energi for bedriftsmarkedet. Selskapet har for tiden 401 globale prosjekter, inkludert 164 vind- og solparker og 237 solenergiprosjekter plassert på Amazon-anleggenes tak. Elleve vindkraftprosjekter er under utvikling i Norden, hvorav fire i Sverige og syv i Finland. Det første prosjektet, vindkraftparken i Bäckhammar i Värmland, ble satt i drift høsten 2020, og var da den første ferdigstilte parken blant Amazon sine europeiske prosjekter.
Lunner kommune tar i bruk KI for smartere avløpsrensing
Lunner kommune tester ny teknologi ved Harestua og Volla renseanlegg. Ved hjelp av kunstig intelligens skal avløpsvann renses med mindre kjemikaler, samtidig som driften effektiviseres og kostnader kuttes.
Nytt OTDR fra Yokogawa
Yokogawa Test & Measurement Corporation lanserer AQ7290-serien, et svært pålitelig og nøyaktig felttestinstrument for optisk fiber som vil lette konstruksjonen og vedlikeholdet av raskt voksende optiske kommunikasjonsnettverk. AQ7290 er utstyrt med nye funksjoner som forbedrer betjening og brukervennlighet. Seks standard- og høyytelsesmodeller er tilgjengelige i serien, og tilbyr et utvalg av to eller tre bølgelengder for å dekke et bredt spekter av fiberoptiske installasjons- og vedlikeholdsmålingsbehov.
Nytt generativt AI-drevet vedlikeholdstilbud fra Siemens
Siemens Industrial Copilot, en generativ AI-basert assistent, styrker hele verdikjeden – fra design og planlegging til engineering, drift og tjenester. Med dette ekspanderer Siemens sitt Industrial Copilot-tilbud med utvidede muligheter for Senseye Predictive Maintenance. Den generative AI-drevne løsningen vil støtte alle trinn i vedlikeholdssyklusen, fra reparasjon og forebygging til prediksjon og optimalisering.
Solid fremgang for Endress+Hauser tross global uro: Satser tungt på innovasjon og gassanalyse
Til tross for krevende globale rammevilkår leverte Endress+Hauser et sterkt resultat i 2024, med økt satsing på gassanalyse, bærekraft og opplæring.