PDX Data Centers and CommunityAmazon Web ServicesPhoto Copyright Noah Berger / 2022

AWS blant Europas første til å ta i bruk hydrogenerert vegetabilsk olje på datasentre

Hydrogenerert vegetabilsk olje (HVO) kan redusere utslippet av drivhusgasser med opptil 90 prosent sammenlignet med diesel. Nå skal AWS ta i bruk denne type drivstoff på sine europeiske datasentre, hvor Sverige er først ut.

I januar begynte AWS på jobben for å ta i bruk HVO – et fornybart, biologisk nedbrytbart og giftfritt drivstoff som produseres av rest- eller vekstoljer. AWS skal bruke HVO for å drifte backup-generatorer på sine europeiske datasentre. Generatorer som brukes ved eventuelle brudd på hovedstrømkilden.

Kan redusere utslippet av drivhusgasser med opptil 90 prosent

Rapporter viser at HVO kan redusere utslippet av drivhusgasser med opptil 90 prosent når det sammenlignes med diesel. I tillegg har HVO og andre fornybare alternativer vist seg å være mer kompatible med industrimaskiner enn biodiesel ettersom det ikke kreves modifisering av brenselssystemet i tillegg til å være mer stabilt under lave temperaturer. Hvilket betyr at AWS kan fylle tankene på backup-generatorene med HVO uten å risikere driftsendringer. I tillegg egner drivstoffet seg for kalde klimaer som det nordiske.

Skal bane vei for andre

AWS skal på sikt bruke HVO på samtlige av sine europeiske datasentre. Hvilke fordrer tilgjengelig, stabilt og bærekraftig tilgang på drivstoffet. AWS jobber nå med å utvikle en global forsyningskjede med lokale leverandører. I tillegg investerer AWS i HVO som kommer fra fornybare kilder basert på råvarer som ikke påvirker det biologiske mangfoldet.

Marielle Lindgren, leder for AWS i Norden, Baltikum og Benelux, sier selskapet skal driftes på en bærekraftig måte da det er bra for planeten, kundene og samfunnet generelt.

– Overgang til HVO er bare en av mange måter vi jobber på for å forbedre bærekraften til datasentrene våre på ytterligere. Vi reduserer karbonavtrykket til virksomheten, og jobber mot Amazon sitt mål om null karbonutslipp i 2040, sier hun.

– Ved å bruke HVO for å drifte våre datasentre, håper vi at AWS og selskapets samarbeidspartnere baner vei for andre bedrifter ved å etablere en global forsyningskjede som akselererer en endring i hele Europa, legger hun til.

Null karbondioksidutslipp innen 2040

Overgangen til HVO er en del av Amazon sin forpliktelse om å bli fullsteding karbondioksidfri innen 2040 – ti år før Paris-avtalen – og som beskrevet i The Climate Pledge som Amazon var med på å grunnlegge i 2019. The Climate Pledge har nå over 400 underskrifter over hele verden, inkludert nordiske bedrifter som Scania, Maersk, Posti, Elisa, Neste og Airmee. Som en del av dette løftet, har Amazon som mål å drive 100 prosent av virksomheten på fornybar energi innen 2025. Hvilket er fem år tidligere enn det opprinnelige 2030-målet.

Ifølge Bloomberg New Energy Finance, er AWS verdens største innkjøper av fornybar energi for bedriftsmarkedet. Selskapet har for tiden 401 globale prosjekter, inkludert 164 vind- og solparker og 237 solenergiprosjekter plassert på Amazon-anleggenes tak. Elleve vindkraftprosjekter er under utvikling i Norden, hvorav fire i Sverige og syv i Finland. Det første prosjektet, vindkraftparken i Bäckhammar i Värmland, ble satt i drift høsten 2020, og var da den første ferdigstilte parken blant Amazon sine europeiske prosjekter.

Årsmøte i Tavleforeningen

To viktige saker i sentrum for Tavleforeningen

Da Tavleforeningen avholdt årsmøte var det to saker som dominerte diskusjonene. Faglig og foreningspolitisk var det verifikasjonsordningen for Godkjent tavleprodusent som engasjerte mest. Men økonomien krevde også oppmerksomhet. Antall medlemmer har positiv utvikling, men deltakelse på foreningens arrangementer har ikke helt kommet seg etter pandemien. Resultatet er at foreningen hadde et underskudd i 2023.

JFK Seifert Avfukter crop

Energieffektiv termoelektrisk avfukter bidrar til reduserte kostnader

Termoelektriske avfuktere er i seg selv energieffektive sammenlignet med tradisjonelle metoder, forhandles av JFKnudtzen, som for eksempel installasjon av varmeelementer. Dette resulterer i lavere energiforbruk. Dette er en avgjørende fordel for bransjer som ønsker å redusere energikostnader.

Prevas ny crop

Prevas ønsker velkommen til ny Teamlead & prosjektleder i Norge

Prevas har fått en ny teamlead & prosjektleder på Oslo-kontoret, Sofya Kapustina (37). Sofya har lang erfaring fra IKT-leveranser, prosjekt- og teamledelse med spisskompetanse innen utvikling av IT- og virksomhetsprosesser. 

2397698655

Enny inngår digitaliseringssamarbeid med Guard Automation

Enny hjelper borettslag og næringsbygg med solceller. Nå får de hjelp av det norske teknologiselskapet Guard Automation med å samle data fra ulike solcelleanlegg inn i én plattform.