Kunngjøringen av årets vinner var et digitalt arrangement
Aarbakke AS ble Norges smarteste industribedrift 2021
Etter tre forsøk ble Aarbakke AS utropt til Norges Smarteste industribedrift i 2021. De har vist stor evne til omstilling i sin 112 årige historie. I de siste årene har de utnyttet digital teknologien godt. I tillegg har de evnet å kombinere bærekraft og digitalisering på en utmerket måte, ved at selskapet kan utstede CO2 sertifikat i sanntid.
Bærekraftig industri
Den bedriften som trakk det lengste strået var Aarbakke som har som mål å bli verdens grønneste produsent av produkter til olje- og gassnæringen. Selskapet har gått fra å være en underleverandør for offshore næringen til å bli en teknologileverandør som nå også leverer løsninger for fornybar energi og grønn industri. Årets vinner har imponert juryen.
- Aarbakke tar stadig i bruk ny teknologi og digitalisering for å videreutvikle produksjonen, sier juryleder Torger Reve. Samtidig deler bedriften tilegnet kunnskap og erfaring med både konkurrenter og samarbeidspartnere, noe som gjør at de også er en aktiv bidragsyter til å utvikle hele Industri-Norge, og ikke bare egen virksomhet.
Juryen er godt kjent med Aarbakke fra tidligere år, bedriften har nemlig vært i finalen to ganger tidligere. Nå skulle det altså vise seg at alle gode ting er tre.
Lysende eksempler
- Nøkkelen er å skape innovasjon, produktivitet og bærekraft i hele verdikjeden, sier Knut E. Sunde, direktør i Norsk Industri. Et annet kriterium i konkurransen er at bedriften skal gå med økonomisk overskudd. Her har Aarbakke levert på alle punkter, selv i et år med en verdensomfattende pandemi.
Om finalistene;
Aarbakke AS
Aarbakke er en Bryne-bedrift og en ledende aktør innen fremstilling av avanserte og spesialiserte komponenter og sammenstillinger til olje- og gassnæringen. Bedriften, med sine 300 ansatte, har vært finalist også to ganger tidligere – noe som sier mye om Aarbakke. Juryen trekker frem at bedriften har vært gjennom store endringsprosesser flere ganger, og de har nok en gang klart å skape suksess. Bedriften har blitt transformert ved hjelp av digitalisering, og de ligger helt i front når det gjelder teknologibruk og automatisering. De har blant annet løst utfordringen med å frigjøre og kontekstualisere innesperrede data, noe som gjør at de kan ta målrettede beslutninger for å øke produktiviteten. «Make data do more», som selskapet liker å si. Aarbakke fremstår i dag som en utpreget Industri 4.0 bedrift som gjennom det nyetablerte selskapet Ignos leverer relevante løsninger for fornybar energi og grønn industri.
Glencore Nikkelverk AS
Glencore Nikkelverk AS i Kristiansand har et moderne og komplekst prosessanlegg. Deler av prosessen er patentert. Det drives kontinuerlig forenkling og effektivisering av prosessene for å øke produktiviteten. Samtidig arbeides det med forsøk og utvikling av nye prosesser for å kunne øke inntaket av alternative råstoffer. For å nå disse målsettingene kreves det både god prosessforståelse og inngående kjennskap til prosessutstyr.
Glencore Nikkelverk er i dag et av verdens største, mest effektive og bærekraftige nikkelraffineri. Bedriften prosesserer råstoff som nikkel, kobber og kobolt, og har i dag 531 ansatte. Juryen legger vekt på bedriftens systematiske arbeid med innovasjon, teknologi og bærekraft, der Glencore gjennom nytenkning har lykkes med sine høykvalitetsprodukter. Bedriften holder nå på å realisere et helt nytt teknologisk konsept for produksjon av kobber, og den nye fabrikken vil gjøre bedriften i stand til å redusere strømforbruket for kobberproduksjon med 30 prosent, og nærmest eliminere utslipp til luft. Allerede i 1969 innførte Glencore automatisert produksjon, og bedriften har vært fremoverlente også i moderne tid. De har blant annet innført en ny og automatisert robotisert teknologi for kutting og pakking av nikkelprodukter, ny gassrenseteknologi og arbeider nå med ny elektrolyseteknologi for nikkelproduksjonen.
Corvus Energy AS
Corvus Energy er en ledende produsent av batterier til maritim bruk. Selskapet har produsert batterier til maritim industri i Canada i flere år. Med Hydro som eier ble det stilt spørsmål om det var mulig å helautomatisere produksjonen. Sammen med SINTEF gjennomførte Hydro en studie og resultatet ser vi nå på Nesttun utenfor Bergen. I nyoppussede lokaler produseres det nå batterier i en helautomatisert produksjonslinje.
Corvus Energy er et selskap som leverer tjenester til maritim næring, samt olje- og gass næringen. Hovedkontoret ligger på Nesttun i Bergen og selskapet har 180 ansatte. I dag er selskapet helt i front når det gjelder maritime batterisystemer. Juryen har blant annet lagt vekt på smarte grep som selskapet har gjort for å øke produktiviteten, samt teknologien de har tatt i bruk. Corvus har blant annet investert i arkitektur som gir kundene tilgang på data og tilstanden på deres eget batterisystem i fartøyet. Dette gir selskapet verdifull innsikt når det kommer til eventuelle problemer ute i felt. Hele selskapets produktportefølje og løsninger dreier seg om å elektrifisere næringene de jobber innenfor. Slik muliggjør selskapet nullutslippsløsninger og betydelige utslippsreduksjoner, og bidrar til den bærekraftige utviklingen.
Variantreduksjon i automasjonskapet
Med frekvensomformeren NORDAC PRO SK 500P tilbyr NORD en allrounder i bokformat. Med NORDAC PRO SK 500P har Nord DriveSystems en kontrollskapomformer for praktisk talt alle drivapplikasjoner. Den er tilgjengelig i varianter med et effektområde på 0,25 til 22 kW, som kan tilordnes ulike krav i forskjellige bransjer. For tiden jobber systemleverandøren med å utvide effektområdet.
Liten med kraftfull fotoelektriske avstandssensorene Pepperl+Fuchs
Det finnes en mengde applikasjoner som krever nøyaktig avstandsmåling over lange avstander. Denne oppgaven er krevende dersom sensoren ikke kan ta mye plass på grunn av installasjonssituasjonen i maskinen. Pepperl+Fuchs tilbyr nå en løsning med de nye fotoelektriske avstandssensorene i R200-serien integrerer raftig Pulse Ranging Technology (PRT) i et kompakt standardhus.
Rolf Selbo ansatt som Sales Engineer i Endress+Hauser
Endress+Hauser Norge opplever betydelig vekst og har ansatt Rolf Selbo som Sales Engineer. Rolf tiltrådte stillingen 1. september 2024 og er lokalisert på vårt hovedkontor på Tranby.
Ny CEO hos Gylling Teknikk
Selskapet takker Sverre Iversen for sin støe hånd. I 1983 var Sverre Iversen med på å starte det som i dag heter Gylling Teknikk AS. Tre ansatte og ett selskap har nå blitt til åtte selskaper med over 90 ansatte i Norge, Sverige og Finland. Det har vært litt av en reise. Sverre trapper nå ned og 30. juni hadde han sin siste dag som daglig leder. Han gir stafettpinnen videre til Nicolai og holder seg i bakgrunnen i en overgangsperiode.