
At norsk industri er rustet for fremtiden er viktig for landet vårt
Jakten på industriheltene – Norges smarteste bedrift
For sjette år på rad skal Norsk Industri og Siemens kåre «Norges smarteste industribedrift». Målet er å løfte frem de gode eksemplene på bedrifter som viser konkurransekraft for norsk industri.Vinneren blir kåret av Statsminister Erna Solberg på Industrikonferansen 7. mai.
– At norsk industri er rustet for fremtiden er viktig for landet vårt, og digitalisering av norsk industri er avgjørende i kappløpet mot internasjonale konkurrenter, sier adm. direktør Anne Marit Panengstuen. Fremtidens industri kommer til å skapes med innovasjon, mot og evnen til å tenke nytt.
De industrielle heltene
Høsten 2017 publiserte Siemens en digital temperaturmåler som viste at bedrifter i Norge bruker digitalisering først og fremst til effektiviseringstiltak og i mindre grad til å utvikle nye forretningsmuligheter. Derfor er denne prisen svært viktig.
– Hensikten med en slik konkurranse er å skape industrielle rollemodeller som andre bedrifter kan lære av – altså å få frem de industrielle heltene. De bedriftene vi kan være stolte av, og som eierne, lederne og de ansatte kan være stolte av, sier Torger Reve juryleder og professor i strategi og industriell konkuranseevne på Handelshøyskolen BI.
Å vise frem disse industriheltene blir en viktig del av årets konkurranse. På nettsidene og på Facebook-sidene vil tidligere vinnere og årets nominerte bli presentert.
– Vi håper at disse kan inspirere andre bedrifter til å tenke innovativt i forhold til sin virksomhet og digitalisering, sier Panengstuen.
Mulighet, ikke trussel
Gjennom de seks årene prisen har eksistert har juryen sett mange eksempler på at industribedrifter som ser på digitalisering som en mulighet i stedet for trussel, har skapt imponerende resultater.
Bransjeorganisasjonen Norsk Industri er opptatt av at ikke digitalisering skal bli noe fremmed, men noe som kan komplementere det bedriftene allerede jobber med.
– Vi ønsker å bidra til å skape en bro mellom det de allerede er gode på, og ny teknologi som kan brukes til å ta neste steg, poengterer adm. direktør i Norsk Industri, Stein-Lier Hansen.
Juryens krav
En kompetent jury skal i år igjen finne Norges smarteste industribedrift. Det er en krevende oppgave ettersom både nivået og kravet til vinneren er høyt. Juryleder Torgeir Reve har klare meninger om hva juryen leter etter.
– Den høye levestandarden i Norge betyr at vi også har et av verdens høyeste kostnadsnivå. For at bedriftene skal være internasjonalt konkurransedyktige, må de ha den fremste kompetansen i verden på sitt felt. Det er dette vi ser når vi kårer Norges smarteste industribedrift, sier Reve og eksemplifiserer:
– Har bedriften noen varige fortrinn innen teknologi, produksjon og marked? Investerer bedriften nok i kompetanseutvikling? Har bedriften utnyttet potensialet som ligger i digitalisering? Er bedriften innovativ? Har bedriften en kundeforståelse som ligger i forkant av markedet? Er bedriften del av en dynamisk næringsklynge? Driver bedriften med tilfredsstillende lønnsomhet? Dette er alle ting vi kommer til å legge vekt på, sier han.
Påmeldingsfrist er 2. april. Se: www.smartindustri.no
Dette er juryen
- Else-May Botten, fraksjonsleder i Stortingets Næringskomité
- Jan Moberg, adm. direktør og ansv. redaktør Teknisk Ukeblad
- Torger Reve, professor Handelshøyskolen BI
- Odd Myklebust, prosjektdirektør SINTEF
- Anne Marit Panengstuen, adm. direktør Siemens AS
- Hans Erik Vatne, teknologidirektør Hydro
- Knut E. Sunde, direktør for bransje og industripolitikk Norsk Industri
Tidligere vinnerne:
- 2018: Thermo Fisher Scientific
- 2017: Brunvoll
- 2016: GKN Aerospace
- 2015: Hexagon Ragasco
- 2014: Borregaard
Ny utgave av AMNYTT magasin
Møte nestorene Sæland og Borchsenius i videointervju. Les vårt profilintervju med Trygve Dirdal, fagleder instrumentering i Equinor. Vi skriver også om sensorer som forstår og roboter som beskytter – industrien tar nye steg mot smartere, tryggere og grønnere produksjon.
Emerson utvider AI-porteføljen for tryggere og mer forutsigbar automatisering
Emerson har lansert nye AI-løsninger rettet mot industriell automatisering, med særlig vekt på driftssikkerhet og anvendbarhet i virksomhetskritiske systemer.
Pepperl+Fuchs lanserer nye IO-Link huber
Med bruk av IO-Link-huber er mange teknologiske begrensninger en saga blott: de tillater blandet drift av IO-Link-enheter og binære standardsensorer/aktuatorer på en og samme IO-Link-master. De nye IO-Link-hubene i G11- og G16-serien fra Pepperl+Fuchs representerer en spesielt robust og kostnadseffektiv løsning, og gir brukerne størst mulig fleksibilitet i systemplanleggingen.
Ny direktør for industriell automatisering i Schneider Electric Norge
Camila Medina (33) tiltrer 1. juni som direktør for industriell automatisering i Schneider Electric Norge. Hun kommer fra stillingen som strategileder for Norden og Baltikum i samme selskap og har tidligere erfaring fra både Statkraft og Schneider Electric.