Ruter selvkjørende crop

Observasjoner viser at medtrafikanter blir usikre

10 000 passasjerer testet selvkjørende buss

– Vi tok initiativ til prosjektet for å lære hvordan selvkjørende busser mottas i nabolag og lokalmiljøer. Piloten har gitt oss nyttig kunnskap som vi tar med oss videre når vi planlegger nye, store byutviklingsområder, sier konsernsjef Daniel Kjørberg Siraj i OBOS.

Passasjerene føler seg trygge

Kundeundersøkelsen viser at piloten med selvkjørende busser ble svært godt mottatt på Fornebu. I løpet av testperioden ble det gjennomført 10 000 reiser. Både bred forhåndsomtale og det fantastiske sommerværet bidro til at så mange testet tilbudet.

Kundeundersøkelsen viser at 80 prosent av de reisende oppgir nysgjerrighet som årsak til at de ville bruke den selvkjørende bussen. Holdningene til at det kommer selvkjørende busser i Oslo i fremtiden er positive (71 prosent). Befolkningen på Fornebu, og de som prøvde bussen, ble mer positive i løpet av perioden.

– Det er flott å se at innbyggerne er så nysgjerrige og klare til å ta imot nye og klimakloke transportmidler. Kommunen har også erfart at fremtidens busser stiller store krav til veivedlikehold, sier ordfører i Bærum kommune, Lisbeth Hammer Krog.

Medtrafikantene blir usikre

Andelen som mener at selvkjørende busser er helt trygt økte under piloten fra 24 til 38 prosent. Samtidig fikk vi større kjennskap til hvordan selvkjørende busser virker i det sosiale samspillet i trafikken. Observasjoner viser at medtrafikanter blir usikre når de møter et kjøretøy uten en sjåfør de kan få blikkontakt med.

På Fornebu var det en vert om bord som kunne ta over kontrollen på kjøretøyet ved behov. Over halvparten av dem som ble intervjuet opplevde en ekstra trygghet ved å ha verten om bord. Samtidig svarte 71 prosent at det er sannsynlig at de ville tatt bussen selv om det ikke var en vert til stede.

Ruter skal i gang med flere pilotprosjekter

– Resultatene fra kundeundersøkelsene er veldig positive med tanke på at vi skal i gang med flere piloter. Andelen passasjerer som føler seg trygge øker markant etter at de har kjørt med bussen. Samtidig ser vi at det er utfordringer i samspillet mellom selvkjørende kjøretøy og andre trafikanter. Dette skal vi ta med oss når vi nå skal i gang med flere piloter, sier direktør for mobilitetstjenester i Ruter, Endre Angelvik.

Interessen for selvkjørende kjøretøy er generelt stor i markedet og det må forventes selvkjørende kjøretøy i operasjon i flere deler av landet i løpet av det neste året. Teknologiutvikingen skjer raskt på dette området, men det er like fullt viktig å lære mer om hvordan denne type kjøretøy oppfattes av brukerne og av andre medtrafikanter.

 

Morrow Batteries products crop

Morrow og Optimeering skal utvikle AI-drevet software

Kraftproduksjonen må til enhver tid tilpasses forbruket

Det norske cleantech-selskaper Morrow Batteries ASA (Morrow) og Optimeering AS har undertegnet en intensjonsavtale om sammen å utvikle AI-drevet automasjonsprogramvare for kortsiktige kraftmarkedsoperasjoner.

les mer...
AMNYTT 01 2023 kolasj crop

AMNYTT 01 2023 er publisert

Endelig er det offentlig fastslått at det grønne skifte vil kreve med elektrisk kraft enn dagens system kan produsere. En rekke fagfolk og representanter har i lang tid etterlyst økt satsing på produksjon av elektrisk kraft her i landet. 

les mer...
FORSYNINGSSIKKERHET crop

Forsyningssikkerhet avgjørende for å lykkes med elektrifisering av Norge

Har utarbeidet tre råd for hvordan man kan sikre kontroll på forsyningssikkerhet

Sjefforsker Gerd Kjølle i SINTEF mener vi må ligge i forkant på forsyningssikkerhet for å lykkes med elektrifisering av Norge. Digitalisering av kraftsystemet vil bidra til viktige løsninger.

les mer...
PROpartner---Kompetanse_m crop

JFKnudtzen blir Weidmüller PROpartner

Vil forenkle planlegging, forenkle produksjon, forenkle ‘klar-til-installasjon’

Hvilken verdi gir dette kundene til PROpartner distributøren. JFKnudtzen tilbyr bred kompetanse, for å gi kunden de beste løsningene på behovene.

les mer...