Ruter selvkjørende crop

Observasjoner viser at medtrafikanter blir usikre

10 000 passasjerer testet selvkjørende buss

– Vi tok initiativ til prosjektet for å lære hvordan selvkjørende busser mottas i nabolag og lokalmiljøer. Piloten har gitt oss nyttig kunnskap som vi tar med oss videre når vi planlegger nye, store byutviklingsområder, sier konsernsjef Daniel Kjørberg Siraj i OBOS.

Passasjerene føler seg trygge

Kundeundersøkelsen viser at piloten med selvkjørende busser ble svært godt mottatt på Fornebu. I løpet av testperioden ble det gjennomført 10 000 reiser. Både bred forhåndsomtale og det fantastiske sommerværet bidro til at så mange testet tilbudet.

Kundeundersøkelsen viser at 80 prosent av de reisende oppgir nysgjerrighet som årsak til at de ville bruke den selvkjørende bussen. Holdningene til at det kommer selvkjørende busser i Oslo i fremtiden er positive (71 prosent). Befolkningen på Fornebu, og de som prøvde bussen, ble mer positive i løpet av perioden.

– Det er flott å se at innbyggerne er så nysgjerrige og klare til å ta imot nye og klimakloke transportmidler. Kommunen har også erfart at fremtidens busser stiller store krav til veivedlikehold, sier ordfører i Bærum kommune, Lisbeth Hammer Krog.

Medtrafikantene blir usikre

Andelen som mener at selvkjørende busser er helt trygt økte under piloten fra 24 til 38 prosent. Samtidig fikk vi større kjennskap til hvordan selvkjørende busser virker i det sosiale samspillet i trafikken. Observasjoner viser at medtrafikanter blir usikre når de møter et kjøretøy uten en sjåfør de kan få blikkontakt med.

På Fornebu var det en vert om bord som kunne ta over kontrollen på kjøretøyet ved behov. Over halvparten av dem som ble intervjuet opplevde en ekstra trygghet ved å ha verten om bord. Samtidig svarte 71 prosent at det er sannsynlig at de ville tatt bussen selv om det ikke var en vert til stede.

Ruter skal i gang med flere pilotprosjekter

– Resultatene fra kundeundersøkelsene er veldig positive med tanke på at vi skal i gang med flere piloter. Andelen passasjerer som føler seg trygge øker markant etter at de har kjørt med bussen. Samtidig ser vi at det er utfordringer i samspillet mellom selvkjørende kjøretøy og andre trafikanter. Dette skal vi ta med oss når vi nå skal i gang med flere piloter, sier direktør for mobilitetstjenester i Ruter, Endre Angelvik.

Interessen for selvkjørende kjøretøy er generelt stor i markedet og det må forventes selvkjørende kjøretøy i operasjon i flere deler av landet i løpet av det neste året. Teknologiutvikingen skjer raskt på dette området, men det er like fullt viktig å lære mer om hvordan denne type kjøretøy oppfattes av brukerne og av andre medtrafikanter.

 

SINTEF_5G_7 crop

Industri 5.0 - Mennesket i fokus

Industri 5.0 handler om å løfte blikket litt. Løfte blikket ut av bedriften og ta innover seg de store samfunnsutfordringer man står oppi. – Det være seg bærekraft, et viktig element, og det vi kaller resiliens, altså evnen til å motstå alle disse hendelsene som skjer rundt oss hele tiden. Enten det er kriger eller pandemier, eller en brå slutt i forsyningskjedene, og samtidig gå i mennesket – settes i fokus på en litt ny måte, sier Bjørnar Henriksen, seniorforsker, SINTEF Digital Teknologiledelse.

Alfa Laval crop

Ny pumpehåndbok fra Alfa Laval

Alfa Laval har nettopp publisert en helt ny utgave av selskapets anerkjente pumpehåndbok. Håndboken på 375 sider er gratis og inneholder vitenskapelig informasjon om grunnleggende pumpefunksjonalitet og grundige retningslinjer for dimensjonering og valg av riktig pumpetype for optimal virkningsgrad. 

Phoenix lysstyring crop

Strømforsyning for bygningsautomatisering: Forsyne og lade opp via USB

Strømforsyningene STEP Power fra Phoenix Contact er tilpasset behovene i moderne bygningsautomatisering. Via USB-tilkoblingen forsyner de både Smart Meter Gateways, Raspberry Pis og andre Smart Home-komponenter. De kan også brukes for rask opplading av mobilt sluttutstyr og andre 5 V forbrukere.

AMNYTT 02 2024 kollasj crop

AMNYTT 02 2024 er publisert


  •  

  • Konseptet Industri 4.0 ble lansert av den tyske regjering høsten 2011. Nå har EU tatt et nytt initiativ. Industri 5.0 er lansert. I erkjennelsen av at teknologi fungerer ikke uten god og riktig involvering av mennesker rettet det nye initiativet seg mot utnyttelsen av mennesket i det totale bilde. I tillegg tar Industri 5.0 også hensyn til miljømessige forhold. 


les mer...