
Viktig milepæl passert i utviklingen av fremtidens system for strømdistribusjon på dypvann
«Det vil bli flere kompressorer, pumper, prosessanlegg og i fremtiden komplette produksjonsanlegg plassert på havbunnen, og alt dette utstyret vil trenge strøm. Det er for å muliggjøre en slik fremtid at vi har utviklet Subsea Power Grid», sier Frode Tobiassen, divisjonsdirektør for Subsea i Siemens.
- Vellykket test for Siemens Power Grid på grunt vann i Trondheim
- Felles utviklingsprogram med partnere Chevron, Equinor, ExxonMobil og Eni
- Verdens første system for distribusjon av mellomspent kraft basert på trykkompensert teknologi
Mer fleksibel distribusjon av strøm under vann vil være en avgjørende brikke i fremtidig utvikling av nye olje og gassfelt. Med Siemens Subsea Power Grid vil det blant annet bli mulig å ha anlegg med flere samtidige strømforbrukere. Systemet er ideelt tilpasset å bidra med fleksible løsninger for undervannsdistribusjon av strøm til enkel- eller multifasepumping eller kompresjon som bidrar til økt olje og gassutvinning fra eksisterende eller nye felt.
Forbereder pilotinstallasjon
Subseasystemet består av en transformator, en koblingsbryter, en frekvensomformer, koblinger og kontakter samt et svært pålitelig kontroll- og overvåkingssystem. I tillegg vil systemet være mulig å fjernstyre, og gi tilgang til analyserapporter via skybaserte applikasjoner.
Under testprogrammet har systemet blitt operert i et ringoppsett med full last samtidig som det har blitt gjennomført et forhåndsdefinert test -og verifikasjonsprogram. Resultatene var vellykket, og alle enheter i systemet opererte innenfor sine designparametere.
Sammen med våre partnere vil Siemens nå gå videre i testprogrammet, og gjennomføre en 3.000 timers test for å verifisere driftspålitelighet. Parallelt foregår forberedelsene til en pilotinstallasjon av systemet på et subseafelt der utstyret vil inngå normal drift.
Johan Castberg-feltet forsinket
Equinor og partnerne Vår Energi og Petoro forventer oppstart av Johan Castberg-feltet i januar/februar 2025. Dårlig vær gjør at oppstarten av Johan Castberg utsettes med et par måneder.
Ny Emerson Flushing Ring
TESCOM AGI Flushing Ring fra Emerson med modulær montering for bruk ved skylling. Ved å gi en fullstendig og modulær ventilmontering med et enkelt delenummer effektiviserer skylleringen i AGI BR-serien bestilling og legger til rette for enkel bestilling på nytt med bestemte testkrav fra kunder. Både de tradisjonelle ringene i BRS «sandwich»- og BRW «wafer»-stil er tilgjengelig, samt BR7-designet i «integrert deksel», som omfatter lufting/skylling i selve flensringen.
Slangerobot kan ha avdekket større mengder skjult ammunisjon
Det kan ligge mer ammunisjon i Mjøsa enn tidligere antatt, viser nytt videomateriale. I tillegg mener forskerne nå å kunne si mer om hvilket type fartøy «Storfjordvraket» er. Forskningsprogrammet Oppdrag Mjøsa fikk for alvor vind i seilene da undervannsfarkosten «Hugin» saumfarte bunnen av Norges største innsjø i 2022.
Utvikler bedre dronekontroll – får innovasjonsstøtte
De vil gjøre det enklere å styre droner over og under vann. Nå får Kongsberg Discovery støtte fra DOGA for å bruke designmetodikk til å tenke nytt om ubemannede droner. Designmetodikk er i vinden, og DOGA oversvømmes av søknader fra virksomheter som ønsker støtte fra Designdrevet innovasjonsprogram (DIP). Blant søkerne som slapp gjennom nåløyet i år finner vi Kongsberg Discovery.