
Instrumentene måler og sende prosessparametere uten kabler og batteribytte
Verdens første selvdrevne og trådløse temperaturmåler
Løsningen, som lanseres av ABB, åpner for økt anleggsintegritet, prosessytelse og sikkerhet fra nye målinger på steder uten strøm og signalkabler, uten at regelmessig batteribytte er nødvendig.
ABBs nye trådløse WirelessHART temperaturmåler TSP300-W/TTF300-F og trykktransmitter 266 kan utrustes med energihøsting (Energy Harvesting) fra overskuddsvarme eller -kulde fra selve prosessen.
Instrumentene kan måle og sende prosessparametere uten kabler og regelmessig batteribytte, som er vanlig for konvensjonelle, trådløse måleinstrumenter. Målerne med energihøsting kan under ideelle omstendigheter klare seg uten batteribytte gjennom hele levetiden.
Den kompakte energihøsteren har en integrert mikrotermoelektrisk generator (micro-TEG) som produserer elektrisk energi til måleren. Løsningen drives av temperaturforskjellen mellom prosessen og omgivelsestemperaturen. I mange prosesser er det en overflod av varme eller kulde som er tilstrekkelig til å drive den trådløse måleren.
ABB tilbyr trådløse prosessinstrumenter for måling av temperatur, trykk, nivå, mengde og tetthet basert på kommunikasjonsstandarden WirelessHART, et avansert maskenettverk med ekstrem pålitelighet og datasikkerhet. ABBs WirelessHART-instrumenter uten energihøsting har ti års batterilevetid med opptil 32 sekunders oppdateringshastighet ved referanseforhold. De benytter ikke-proprietære Lithium-batter i D-størrelse. Batteribytte kan utføres i gassutsatte områder (Class I Div 2).
Trådløs instrumentering kan redusere installasjonstiden med opptil 30 prosent sammenlignet med kablede systemer og betyr også at fjerntilgang er mulig. Dessuten gir de mindre fotavtrykk og vekt på anlegget ved redusert behov for koblingsbokser og kabelgater. En annen fordel er mulighet for målinger på vanskelig tilgjengelige steder uten nødvendig infrastruktur, for eksempel på mobilt og portabelt utstyr.
Mange av ABBs trådløse og kablede måleinstrumenter har et felles brukergrensesnitt med integrerte betjeningsknapper i displayet for enklere nettverkstilgang, parameterisering og feilsøking. Instrumentene kan også konfigureres med håndholdte HART-terminaler og kan integreres i kontrollystemer som ABBs 800xA.
ABB er et ledende selskap innen kraft- og automasjonsteknologi, som gjør det mulig for kundene innen energi, industri og transport og infrastruktur å øke produktiviteten samtidig som man reduserer miljøpåvirkningen. ABB i Norge har rundt 2 500 ansatte og hadde en omsetning på 10,7 milliarder kroner i 2014. Selskapet er en del av den internasjonale ABB-gruppen med rundt 140 000 ansatte i cirka 100 land.
Johan Castberg-feltet forsinket
Equinor og partnerne Vår Energi og Petoro forventer oppstart av Johan Castberg-feltet i januar/februar 2025. Dårlig vær gjør at oppstarten av Johan Castberg utsettes med et par måneder.
Ny Emerson Flushing Ring
TESCOM AGI Flushing Ring fra Emerson med modulær montering for bruk ved skylling. Ved å gi en fullstendig og modulær ventilmontering med et enkelt delenummer effektiviserer skylleringen i AGI BR-serien bestilling og legger til rette for enkel bestilling på nytt med bestemte testkrav fra kunder. Både de tradisjonelle ringene i BRS «sandwich»- og BRW «wafer»-stil er tilgjengelig, samt BR7-designet i «integrert deksel», som omfatter lufting/skylling i selve flensringen.
Slangerobot kan ha avdekket større mengder skjult ammunisjon
Det kan ligge mer ammunisjon i Mjøsa enn tidligere antatt, viser nytt videomateriale. I tillegg mener forskerne nå å kunne si mer om hvilket type fartøy «Storfjordvraket» er. Forskningsprogrammet Oppdrag Mjøsa fikk for alvor vind i seilene da undervannsfarkosten «Hugin» saumfarte bunnen av Norges største innsjø i 2022.
Utvikler bedre dronekontroll – får innovasjonsstøtte
De vil gjøre det enklere å styre droner over og under vann. Nå får Kongsberg Discovery støtte fra DOGA for å bruke designmetodikk til å tenke nytt om ubemannede droner. Designmetodikk er i vinden, og DOGA oversvømmes av søknader fra virksomheter som ønsker støtte fra Designdrevet innovasjonsprogram (DIP). Blant søkerne som slapp gjennom nåløyet i år finner vi Kongsberg Discovery.