
Kan streame høykvalitets IP video med lav tidsforsinkelse
Stor kamerakontrakt for Imenco
Imenco har inngått sin hittil største enkeltkontrakt i det norske markedet for undervannskamera med subseaselskapet DeepOcean. Begge selskaper holder til på Haugalandet og er store aktører nasjonalt og internasjonalt i sine markeder. Kontrakten omfatter leveranse av 96 undervannskameraer, som DeepOcean skal montere på sine fjernstyrte undervannsfarkoster (ROV‘er) i løpet av de neste tre årene.
- Dette er kameraer som er utviklet av Imenco, og som kan streame høykvalitets IP video med lav tidsforsinkelse. Vi har jobbet tett med DeepOcean over flere år, og er svært glad for å ha landet denne store og verdifulle kontrakten, sier Area Sales Manager, Inge Ivesdal.
Positivt
Driftsdirektør for DeepOceans Europa-region, Erik Hauge, sier at det er veldig positivt å kunne inngå denne kontrakten med et lokalt selskap som Imenco.
- Dette er med på å styrke Haugalandets sterke posisjon som subsearegion. Gjennom en treårsperiode vil vi nå bytte ut alle våre undervannskamera på ROV’ene med et fremtidsrettet kvalitetsprodukt, som vil styrke vår konkurranseevne, sier Hauge.
Verdensledende
Produksjon og salg av avanserte undervannskameraer og annen undervannselektronikk er blitt en viktig del av Imenco's portefølje, og selskapet er nå verdensledende i dette markedet. Etterspørselen er særlig stor i USA og Storbritannia, i tillegg til Norge. Samlet omsetter denne delen av virksomheten for over USD 12 mill, og rundt 80 av selskapets vel 300 ansatte er engasjert i utvikling, produksjon og salg av kamerateknologi fra basene i Haugesund, Aberdeen/Wick og Lafayette (USA).
- Vi jobber kontinuerlig med innovasjon sammen med våre kunder, og er nå dypt involvert i neste utviklingssteg. Nå får vi endelig betalt for mange års utvikling av morgendagens kamerateknologi hvor vi har en komplett IP basert portefølje av kamera og lys for enhver ROV / AUV. Vi venter spent på fortsettelsen, sier CEO i Imenco Rune Bringedal.
Hovedkamera
Kameraene som nå skal leveres til DeepOcean, er SubVIS Orca HD IP Zoom Camera, som er et High End- kamera som benyttes som hovedkamera på ROV'er. Kameraet har innbygget, Imenco-utviklet computer for overføring av video med høy kvalitet og lav tidsforsinkelse. En rekke ulike parametere kan konfigureres av brukeren for tilpasning til operatørens øvrige utstyr og den operasjonelle situasjonen.
- Imenco har vært i undervannskamerabransjen siden 1999, da vi overtok verkstedfasilitetene til Stolt Comex i Haugesund. Vi fikk da ett kamera med på lasset, og har siden utviklet sortimentet fra dette ene kameraet til nå 30-40 forskjellige modeller. Dette inkluderer også de kameraene vi fikk med da vi kjøpte Kongsberg Subsea sin kameradivisjon i Aberdeen, utdyper Ivesdal.
Havbruk
-Kamera og elektronikk er et av Imencos største og viktigste kompetansefelt, sier gründer og eier Geir Egil Østebøvik.
-I tillegg til fin utvikling innen undervannsmarkedet har vi også utviklet en betydelig portefølje av kamerasystemer til overflatebruk, militære formål og vanlig konvensjonell skipsfart, CCTV (closed circuit television). I senere år har vi også skaffet oss gode markedsandeler innen oppdrett og havbruk, så oppdrettsnæringen er et betydelig satsingsområde for oss, sier Østebøvik.
Johan Castberg-feltet forsinket
Equinor og partnerne Vår Energi og Petoro forventer oppstart av Johan Castberg-feltet i januar/februar 2025. Dårlig vær gjør at oppstarten av Johan Castberg utsettes med et par måneder.
Ny Emerson Flushing Ring
TESCOM AGI Flushing Ring fra Emerson med modulær montering for bruk ved skylling. Ved å gi en fullstendig og modulær ventilmontering med et enkelt delenummer effektiviserer skylleringen i AGI BR-serien bestilling og legger til rette for enkel bestilling på nytt med bestemte testkrav fra kunder. Både de tradisjonelle ringene i BRS «sandwich»- og BRW «wafer»-stil er tilgjengelig, samt BR7-designet i «integrert deksel», som omfatter lufting/skylling i selve flensringen.
Slangerobot kan ha avdekket større mengder skjult ammunisjon
Det kan ligge mer ammunisjon i Mjøsa enn tidligere antatt, viser nytt videomateriale. I tillegg mener forskerne nå å kunne si mer om hvilket type fartøy «Storfjordvraket» er. Forskningsprogrammet Oppdrag Mjøsa fikk for alvor vind i seilene da undervannsfarkosten «Hugin» saumfarte bunnen av Norges største innsjø i 2022.
Utvikler bedre dronekontroll – får innovasjonsstøtte
De vil gjøre det enklere å styre droner over og under vann. Nå får Kongsberg Discovery støtte fra DOGA for å bruke designmetodikk til å tenke nytt om ubemannede droner. Designmetodikk er i vinden, og DOGA oversvømmes av søknader fra virksomheter som ønsker støtte fra Designdrevet innovasjonsprogram (DIP). Blant søkerne som slapp gjennom nåløyet i år finner vi Kongsberg Discovery.