Kongsberg vind Statoil crop

Hywind Demo er verdens første fullskala flytende vindturbin

Statoil velger Kongsberg EmPower for Hywind Demo

Statoil skal med støtte fra ENOVA installere og teste Kongsberg EmPower management system på den flytende vindturbinen Hywind Demo. Statoil skal overvåke tilstand i turbinen med EmPower-systemet.

Det skal evaluere systemets evne til å oppdage feil på et tidlig stadium, samt beregne gjenværende levetid på hovedkomponenter. Dette er systemegenskaper som vil bidra til reduksjon i vedlikeholdskostnader og driftsstans som følge av uforutsette feil og vedlikeholdsbehov for offshore vindturbiner.

- Installasjonen av Kongsberg EmPower på Statoils Hywind Demo er en viktig milepæl for oss. Hywind Demo er verdens første fullskala flytende vindturbin. Informasjonen fra Kongsberg EmPower gjør det mulig for Statoil å bedre planlegge vedlikeholds aktiviteter, noe som er særlig viktig offshore med svært skiftende værforhold. Bedre estimering og planlegging av vedlikehold kan potensielt innebære en vesentlig kostnadsreduksjon, sier Kristian Holm, administrerende direktør i Kongsberg Renewables Technology.

Kongsberg EmPower er et turbinuavhengig beslutningsstøttesystem basert på Kongsberg Gruppens brede erfaring med informasjons- og beslutningsstøtte-systemer innen forsvar, maritim industri og offshore olje og gass. Installasjonen av systemet til Hywind Demo vil bli gjennomført i løpet av våren 2016.

Hywind Demo – verdens første fullskala flytende vindturbin
I 2009 investerte Statoil i forskning, utvikling, konstruksjon og installasjon av Hywind Demo-turbinen. Turbinen ble satt i drift i 2010.

- Kongsberg EmPower kan potensielt forbedre effektiviteten ytterligere ved å estimere vedlikeholdsbehovet og dermed redusere nedetiden. Det vil også forbedre vedlikeholdsplanleggingen og dermed sørge for mer fleksibelt og effektivt vedlikehold. Vi ser frem til å teste teknologien, sier Sverre Trollnes, driftsleder for vindenergi i Statoil.

- I løpet av de første årene med testing er Hywind-konseptet blitt verifisert, og resultatene har overgått forventningene. Hywind-konseptet har få driftsutfordringer, utmerkede produksjonsresultater og velfungerende tekniske systemer. Dette gir helt nye forretningsmuligheter for fornybar energi, siden det åpner opp havområder for ren energiproduksjon, sier Stephen Bull fra Statoil, direktør for havvind og karbonfangst og -lagring.

- Enova investerte i Hywind Demo i 2007, og vi er veldig glade for å ta del i dette prosjektet også. Når denne teknologien er ferdig utviklet, vil den potensielt kunne øke energiproduksjonen fra Hywind Demo og andre vindparker i fremtiden, sier Nils Kristian Nakstad, administrerende direktør i Enova.

Johan Castberg FPSO anchored

Johan Castberg-feltet forsinket

Equinor og partnerne Vår Energi og Petoro forventer oppstart av Johan Castberg-feltet i januar/februar 2025. Dårlig vær gjør at oppstarten av Johan Castberg utsettes med et par måneder.

Emerson Tescom_BRW crop

Ny Emerson Flushing Ring

TESCOM AGI Flushing Ring fra Emerson med modulær montering for bruk ved skylling. Ved å gi en fullstendig og modulær ventilmontering med et enkelt delenummer effektiviserer skylleringen i AGI BR-serien bestilling og legger til rette for enkel bestilling på nytt med bestemte testkrav fra kunder. Både de tradisjonelle ringene i BRS «sandwich»- og BRW «wafer»-stil er tilgjengelig, samt BR7-designet i «integrert deksel», som omfatter lufting/skylling i selve flensringen.

Slangerobot crop

Slangerobot kan ha avdekket større mengder skjult ammunisjon

Det kan ligge mer ammunisjon i Mjøsa enn tidligere antatt, viser nytt videomateriale. I tillegg mener forskerne nå å kunne si mer om hvilket type fartøy «Storfjordvraket»  er. Forskningsprogrammet Oppdrag Mjøsa fikk for alvor vind i seilene da undervannsfarkosten «Hugin» saumfarte bunnen av Norges største innsjø i 2022.

Sounder USV

Utvikler bedre dronekontroll – får innovasjonsstøtte

De vil gjøre det enklere å styre droner over og under vann. Nå får Kongsberg Discovery støtte fra DOGA for å bruke designmetodikk til å tenke nytt om ubemannede droner. Designmetodikk er i vinden, og DOGA oversvømmes av søknader fra virksomheter som ønsker støtte fra Designdrevet innovasjonsprogram (DIP). Blant søkerne som slapp gjennom nåløyet i år finner vi Kongsberg Discovery.