
Viktig standard for petroleumsindustrien, men er ogsåanvendelig for havvind
Standarder baner vei for energieffektive offshoreanlegg
IEC har foretatt en omfattende revisjon av standardserien IEC 61892 som er nøkkeldokumenter for sikkerhet og funksjon for el-installasjoner på offshoreanlegg. Standardserien består av syv deler og anerkjennes av industri og myndigheter internasjonalt.
Norge ved Norsk Elektroteknisk Komite (NEK) har ledet det internasjonale arbeidet som har pågått over flere år.
Nye krav til el-installasjoner
-IEC 61892 serien inneholder viktige krav til sikkerhet og funksjon for el-installasjoner på offshoreanlegg. Dette er en viktig standard for petroleumsindustrien, men kan også være anvendelig for havvind-installasjoner. Revisjonsteamet har bestått av representanter fra både leverandører, brukere og myndigheter. Ved balansert deltagelse kan partene fremme sine interesser og samtidig sørge for at samfunnsoppgavene blir ivaretatt, forteller Arild Røed fra NEK, som er administrativ leder av IECs komite for maritime el-installasjoner (IEC TC 18).
Grundig oppdatering
Det er en grundig oppdatering av standardserien revisjonsteamet nå har vært igjennom. Oppdateringen tar høyde for de raske endringene som skjer innenfor denne næringen. Eksempler på dette er økt automasjon og en økende bruk av alternative energikilder. Det er en markedstrend å forbedre energiutnyttelsen. Dette har derfor blitt en sentral målsetning for revisjonsteamet i arbeidet med å oppdatere standardserien.
- En av de store endringene fra tidligere utgaver av IEC 61892 standardene er at det ikke lenger er en øvre grense på spenningsnivå, hverken for DC eller AC. Dette gjør det blant annet mulig å plassere plattformer lenger fra land, eller koble installasjoner sammen med undervannskabler forklarer Geir Bull-Njaa, som har vært leder av revisjonsteamet. Teamet er en del av IEC Technical Committee 18 (TC 18), som utarbeider standarder for maritime elektriske installasjoner inkludert offshore installasjoner.
Miljø og energibesparelser
Miljøaspektet har også vært en del av arbeidet med standardene. - Selv om dette i utgangspunktet ikke er miljøstandarder, har revisjonsteamet ønsket at IEC 61892-serien skulle bidra til å redusere miljøavtrykket fortsetter Bull-Njaa.
Flere krav som fremmer energibesparelser er implementert i IEC 61892-1. Dette omfatter rasjonell bruk av generatorer og bruk av energibesparende motorer med frekvensstyring som bidrar til å optimalisere energiforbruket. Videre omfatter kravene bruk av transformatorer og annet høyspenningsutstyr med mindre energitap, energioptimalisering gjennom bruk av bremseenergi eller overskuddsvarme, samt bruk av energistyringssystem.
Fornybare energikilder er spesifisert i IEC 61892-2. Disse kan brukes til å forsyne små offshore-enheter med lavt energiforbruk. Fornybare energikilder omfatter blant annet solcellepaneler, vindgeneratorer og termoelektriske generatorer.
Johan Castberg-feltet forsinket
Equinor og partnerne Vår Energi og Petoro forventer oppstart av Johan Castberg-feltet i januar/februar 2025. Dårlig vær gjør at oppstarten av Johan Castberg utsettes med et par måneder.
Ny Emerson Flushing Ring
TESCOM AGI Flushing Ring fra Emerson med modulær montering for bruk ved skylling. Ved å gi en fullstendig og modulær ventilmontering med et enkelt delenummer effektiviserer skylleringen i AGI BR-serien bestilling og legger til rette for enkel bestilling på nytt med bestemte testkrav fra kunder. Både de tradisjonelle ringene i BRS «sandwich»- og BRW «wafer»-stil er tilgjengelig, samt BR7-designet i «integrert deksel», som omfatter lufting/skylling i selve flensringen.
Slangerobot kan ha avdekket større mengder skjult ammunisjon
Det kan ligge mer ammunisjon i Mjøsa enn tidligere antatt, viser nytt videomateriale. I tillegg mener forskerne nå å kunne si mer om hvilket type fartøy «Storfjordvraket» er. Forskningsprogrammet Oppdrag Mjøsa fikk for alvor vind i seilene da undervannsfarkosten «Hugin» saumfarte bunnen av Norges største innsjø i 2022.
Utvikler bedre dronekontroll – får innovasjonsstøtte
De vil gjøre det enklere å styre droner over og under vann. Nå får Kongsberg Discovery støtte fra DOGA for å bruke designmetodikk til å tenke nytt om ubemannede droner. Designmetodikk er i vinden, og DOGA oversvømmes av søknader fra virksomheter som ønsker støtte fra Designdrevet innovasjonsprogram (DIP). Blant søkerne som slapp gjennom nåløyet i år finner vi Kongsberg Discovery.