
Den automatiske inn- og utkoblingen gjøres unna i løpet av 20 sekunder
Sikrer bærekraftig fergeturer i Portugal
10 elektriske ferger som skal frakte passasjerer over elven Tejo i Portugals hovedstad Lisboa vil bli utstyrt med autonome ladetilkoblinger fra Zinus. ABB AS tildelte nylig Zinus kontrakten på leveranse av totalt 20 ladetilkoblinger av typen SWC100, som skal installeres på 10 nye helelektriske passasjerferger som skal trafikkere Tejo-elven i Lisboa.
Fergene bygges av Astillero Gondán-verftet for fergeselskapet Transtejo S.A., og ABB er valgt som totalintegrator av elektrisk kraftforsyning, skips- og fremdriftsautomasjon til fartøyene.
Nytt land på referanselisten
– Vi er både stolte og glade for at ABB har valgt Zinus som leverandør av ladetilkoblingene til denne storstilte elektrifiseringen av en viktig del av Lisboas infrastruktur. Med to helautomatiske SWC100 ladetilkoblinger på hvert fartøy, er fergene sikret hurtig og smidig tilkobling til ladestasjonene på land og effektiv lading av batteriene om bord. Dette er viktig for å ivareta regulariteten i rutene over denne trafikkerte vannveien, sier Ronny Olson, salgssjef i Zinus.
SWC100 er enheten om bord som automatisk mottar ladepluggen fra landsiden og kobler ladestrøm til batteriene mens fartøyet ligger til kai. Når fergen skal gå, frigjøres ladepluggen og heises tilbake i ladetårnet – klar for neste lading. Den automatiske inn- og utkoblingen gjøres unna i løpet av 20 sekunder, for å få lengst mulig ladetid.
Zinus skal levere ladetilkoblingene til verftet fra fjerde kvartal 2021 og utover i 2023.
Det vil også bli behov for ladetårn på land, utstyr som Zinus i nær framtid også vil være med og kjempe om å få levere.
– Dette er en av vår hittil største enkeltordre for dette produktet, og vi kan også notere oss nok et land på vår globale referanseliste. At en stor og anerkjent aktør som ABB velger vår løsning er dessuten en viktig anerkjennelse av teknologien til Zinus, noe vi håper og tror vil gi oss enda flere muligheter både nasjonalt og internasjonalt i årene som kommer, sier Endre Eidsvik, administrerende direktør i Zinus.
Satser på utslippsfrie kollektivløsninger
De 40 meter lange passasjerfergene vil ha kapasitet til å frakte opptil 540 passasjerer på tre viktige ruter som knytter Lisboa til Cacilhas, Seixal og Montijo på sørbredden av elven Tejo. De tre rutene frakter årlig rundt 19 millioner passasjerer. Fergene vil ha en servicehastighet på 16 knop og maksfart på 17 knop, og går inn tjeneste i årene 2022-2024.
Nybyggene er en del av Lisboas satsning på å akselerere innføringen av utslippsfrie kollektivtrafikkløsninger. Økt elektrifisering av transportsektoren, inkludert transport på landets indre vannveier, vil spille en nøkkelrolle i Portugal innsats for å oppnå karbonnøytralitet innen 2050.
ABB anslår at ved å bytte ut de ti dieselfergene som i dag trafikkerer Tejo med helelektriske ferger, kan det forventes en årlig utslippsreduksjon på rundt 6500 tonn CO2. Dette tilsvarer de årlige karbondioksidutslippene fra rundt 1400 personbiler. Det helelektriske fergeprosjektet representerer dermed et betydelig bidrag til bærekraftig skipsfart og persontransport i Lisboa.
Johan Castberg-feltet forsinket
Equinor og partnerne Vår Energi og Petoro forventer oppstart av Johan Castberg-feltet i januar/februar 2025. Dårlig vær gjør at oppstarten av Johan Castberg utsettes med et par måneder.
Ny Emerson Flushing Ring
TESCOM AGI Flushing Ring fra Emerson med modulær montering for bruk ved skylling. Ved å gi en fullstendig og modulær ventilmontering med et enkelt delenummer effektiviserer skylleringen i AGI BR-serien bestilling og legger til rette for enkel bestilling på nytt med bestemte testkrav fra kunder. Både de tradisjonelle ringene i BRS «sandwich»- og BRW «wafer»-stil er tilgjengelig, samt BR7-designet i «integrert deksel», som omfatter lufting/skylling i selve flensringen.
Slangerobot kan ha avdekket større mengder skjult ammunisjon
Det kan ligge mer ammunisjon i Mjøsa enn tidligere antatt, viser nytt videomateriale. I tillegg mener forskerne nå å kunne si mer om hvilket type fartøy «Storfjordvraket» er. Forskningsprogrammet Oppdrag Mjøsa fikk for alvor vind i seilene da undervannsfarkosten «Hugin» saumfarte bunnen av Norges største innsjø i 2022.
Utvikler bedre dronekontroll – får innovasjonsstøtte
De vil gjøre det enklere å styre droner over og under vann. Nå får Kongsberg Discovery støtte fra DOGA for å bruke designmetodikk til å tenke nytt om ubemannede droner. Designmetodikk er i vinden, og DOGA oversvømmes av søknader fra virksomheter som ønsker støtte fra Designdrevet innovasjonsprogram (DIP). Blant søkerne som slapp gjennom nåløyet i år finner vi Kongsberg Discovery.