Harald Sleire og Hanne Martinussen crop

Gir anerkjennelse til nye løsninger

Sensorlink tildelt kontrakt med BP

Sensorlink er nylig blitt tildelt sin hittil største kontrakt. Kontrakten på over 50 millioner norske kroner er for leveransen av korrosjonsovervåkningssystemer til Steg 2-utviklingen på feltet Shah Deniz i Aserbajdsjan.

Systemet er utviklet i samarbeid med Innovasjon Norge og partnere i næringsklyngen NCE Instrumentation.

Sensorlink skal levere 10 enheter av typen UltraMonit® høypresisjons korrosjonsovervåkingssystem til det BP-opererte olje- og gassfeltet Shah Deniz. Systemet skal brukes til å sikre integriteten i rørledninger under vann ved å overvåke korrosjonsrater. Systemet gir også tilbakemeldinger i sanntid om effektiviteten av injiserte korrosjonshemmere.

Det planlegges rundt 500 kilometer med rørledning under vann i Shah Deniz Steg 2- utviklingen.

- Dette er en viktig milepæl for Sensorlink som selskap og gir anerkjennelse til våre nye løsninger som et verdifullt verktøy i olje- og gassproduksjon. Det unike med vår teknologi er det høye presisjonsnivået som gjør det mulig å påvise mikrometerendringer i korrosjonsraten, sier Harald Sleire, administrerende direktør i Sensorlink.

Denne evnen skiller Sensorlinks system fra mange av konkurrentene og var årsaken til at selskapet ble invitert med i et kvalifiseringsløp for denne kontrakten.

Sleire mener det sterke miljøet i Trondheimsregionen og gode samarbeidsrelasjoner ble avgjørende i kvalifiseringen til kontrakten.

UltraMonit®-teknologien ble opprinnelig utviklet i samarbeid med Statoil og Gassco, og ble deretter kommersialisert av Sensorlink. Systemet ble først kvalifisert til å arbeide sammen med DEH (Direct Electric Heat), i samarbeid med BP og SINTEF.

Sleire fremhever også den viktige rollen til Innovasjon Norge som finansieringspartner i oppstarten av prosjektet.

I flere stadier av kvalifiseringen samarbeidet Sensorlink tett med NCEI-partnere. Inventas på subsea design, Simpro på produksjon, vibrasjon og temperaturkvalifisering (ISO 13626-8), og Norbit på trykktesting og kvalitetssikring.

Sensorlink har også jobbet tett med Axess Orkanger på sveisekvalifisering og med Bredero Shaw på termisk overflatebehandling. I sluttfasen av kvalifiseringen samarbeidet Sensorlink med Statoil Rotvoll for å gjennomføre såkalt TRL4 testing, der hele UltraMonit®-enhet ble trykktestet i sjøvann i 48 timer for å fastslå at systemet er fullt funksjonell i sitt naturlige driftsmiljø på vanndybder ned til 2000 meter.

- Dette prosjektet markerer et viktig gjennombrudd for Sensorlink i subseamarkedet. Vi skal levere 10 enheter til Shah Deniz steg 2 i løpet av de neste to årene, og har dermed sikret et høyt aktivitetsnivå fremover og en mulighet til å utvikle selskap videre.

Mer informasjon finnes på www.sensorlink.no

Johan Castberg FPSO anchored

Johan Castberg-feltet forsinket

Equinor og partnerne Vår Energi og Petoro forventer oppstart av Johan Castberg-feltet i januar/februar 2025. Dårlig vær gjør at oppstarten av Johan Castberg utsettes med et par måneder.

Emerson Tescom_BRW crop

Ny Emerson Flushing Ring

TESCOM AGI Flushing Ring fra Emerson med modulær montering for bruk ved skylling. Ved å gi en fullstendig og modulær ventilmontering med et enkelt delenummer effektiviserer skylleringen i AGI BR-serien bestilling og legger til rette for enkel bestilling på nytt med bestemte testkrav fra kunder. Både de tradisjonelle ringene i BRS «sandwich»- og BRW «wafer»-stil er tilgjengelig, samt BR7-designet i «integrert deksel», som omfatter lufting/skylling i selve flensringen.

Slangerobot crop

Slangerobot kan ha avdekket større mengder skjult ammunisjon

Det kan ligge mer ammunisjon i Mjøsa enn tidligere antatt, viser nytt videomateriale. I tillegg mener forskerne nå å kunne si mer om hvilket type fartøy «Storfjordvraket»  er. Forskningsprogrammet Oppdrag Mjøsa fikk for alvor vind i seilene da undervannsfarkosten «Hugin» saumfarte bunnen av Norges største innsjø i 2022.

Sounder USV

Utvikler bedre dronekontroll – får innovasjonsstøtte

De vil gjøre det enklere å styre droner over og under vann. Nå får Kongsberg Discovery støtte fra DOGA for å bruke designmetodikk til å tenke nytt om ubemannede droner. Designmetodikk er i vinden, og DOGA oversvømmes av søknader fra virksomheter som ønsker støtte fra Designdrevet innovasjonsprogram (DIP). Blant søkerne som slapp gjennom nåløyet i år finner vi Kongsberg Discovery.