
Ledende leverandører av hydrauliske ventilstyresystemer til olje-, gass- og skip
Scanas datterselskaper får nye navn
Som et ledd i byggingen av sterke maritime merkevarer, endrer Scana ASAs porteføljeselskaper Scana Skarpenord, Scana Offshore og Scana Subsea navn til henholdsvis Skarpenord, Seasystems og Subseatec.
Fra Scana Skarpenord til Skarpenord
Scana Skarpenord er i dag en av markedets ledende leverandører av hydrauliske ventilstyresystemer til olje-, gass- og skipsbyggingsindustrien. I tillegg til ventilstyringssystem, satses det også på ettermonteringer og service knyttet til egne produkter. Selskapet endrer nå navn fra Scana Skarpenord til bare Skarpenord.
– Skarpenord er et veletablert og godt navn, som både reflekterer en flott industrihistorie fra Rjukan de siste 60 årene og er anerkjent i inn og utland. Med navneendringen ønsker vi nå å rendyrke Skarpenord-navnet. Selskapet skal fortsette å ha en unik posisjon i markedet, og vil satse på produktutvikling slik at vi tilpasser oss kundenes behov i dag og i fremtiden, sier konserndirektør Styrk Bekkenes i Scana ASA.
Scana Skarpenord ble etablert på slutten av 1960-tallet som en avdeling i Norsk Hydro, Rjukan Fabrikker. I 1985 gikk Skarpenord ut av Norsk Hydro og ble et selvstendig selskap, og i 1989 ervervet Scana Industrier selskapet.
Skarpenord holder fram som en del av Scana-grupperingen. Les mer på www.skarpenord.no
Scana Offshore blir Seasystems
Selskapet vi i dag kjenner som Scana Offshore, ble etablert i 1953. Organisasjonen er liten og effektiv, med fokus på høy kompetanse og stor fleksibilitet innen sitt område.
Scana Offshore har de siste fire årene justert strategien inn mot det grønne skiftet. Fra å være en ren leverandør av utstyr til olje- og gassindustrien, fokuserer selskapet nå i større grad på fiskeoppdrett og flytende vindkraft – og har de siste årene hatt sitt gjennombrudd i begge disse markedene. Scana Offshore fikk blant annet skikkelig fotfeste i markedet for flytende vindkraft i april 2020 fikk, med en solid kontrakt på forankring til Hywind Tampen-prosjektet.
– Selskapets endrer nå navn til Seasystems, som er et bredere og mer fleksibelt navn for dagens virksomhet. Vi er nå aktive i flere segment, noe som gir oss en god spredning i flere bransjer. Nytt navn understøtter den nye satsingen, og selskapet tar nye og spennende steg i riktig retning – med fokus på en bærekraftig utvikling, konstaterer Styrk Bekkenes.
Seasystems holder fram som en del av Scana. Les mer på www.seasystems.no
Subseatec ser dagens lys
Scana Subsea ble etablert i 2009, men har nordisk industrihistorie som strekker seg flere hundre år tilbake i tid. Selskapet leverer høykvalitets stålprodukter spesialtilpasset kundens behov innen olje og gass, og er en av de mest erfarne spesialistbedriftene i verden innen smidde stigerørsapplikasjoner. Nå skifter også denne Scana-datteren navn, og blir hetende Subseatec.
– Selskapet har hatt en svært god start på 2020, og opplever nå en rekordstor ordrereserve. Den gir oss en større forutsigbarhet for fremtiden, sier en fornøyd Styrk Bekkenes.
Subseatec holder fram som en del av Scana.
Johan Castberg-feltet forsinket
Equinor og partnerne Vår Energi og Petoro forventer oppstart av Johan Castberg-feltet i januar/februar 2025. Dårlig vær gjør at oppstarten av Johan Castberg utsettes med et par måneder.
Ny Emerson Flushing Ring
TESCOM AGI Flushing Ring fra Emerson med modulær montering for bruk ved skylling. Ved å gi en fullstendig og modulær ventilmontering med et enkelt delenummer effektiviserer skylleringen i AGI BR-serien bestilling og legger til rette for enkel bestilling på nytt med bestemte testkrav fra kunder. Både de tradisjonelle ringene i BRS «sandwich»- og BRW «wafer»-stil er tilgjengelig, samt BR7-designet i «integrert deksel», som omfatter lufting/skylling i selve flensringen.
Slangerobot kan ha avdekket større mengder skjult ammunisjon
Det kan ligge mer ammunisjon i Mjøsa enn tidligere antatt, viser nytt videomateriale. I tillegg mener forskerne nå å kunne si mer om hvilket type fartøy «Storfjordvraket» er. Forskningsprogrammet Oppdrag Mjøsa fikk for alvor vind i seilene da undervannsfarkosten «Hugin» saumfarte bunnen av Norges største innsjø i 2022.
Utvikler bedre dronekontroll – får innovasjonsstøtte
De vil gjøre det enklere å styre droner over og under vann. Nå får Kongsberg Discovery støtte fra DOGA for å bruke designmetodikk til å tenke nytt om ubemannede droner. Designmetodikk er i vinden, og DOGA oversvømmes av søknader fra virksomheter som ønsker støtte fra Designdrevet innovasjonsprogram (DIP). Blant søkerne som slapp gjennom nåløyet i år finner vi Kongsberg Discovery.