Mixed-Reality crop

Bruke MR i forbindelse med konstruksjon og vedlikehold av oljeplattformer

Øker satsingen på «Mixed Reality»

Det siste året har Sopra Steria gjort store innhogg i «Mixed Reality»-markedet, med en sentral rolle i prosjekter som spenner fra stealth-teknologi og oljeplattformer til byggplanlegging, opplæring av ansatte ved kjernekraftanlegg og undervisning på skoler.

Tidligere i år ble konsulentselskapet medlem av Microsofts europeiske «Mixed Reality Partner Program».

– Vi har vært en stor og aktiv aktør innen «Mixed Reality» (MR) i flere år allerede, og partnerskapet med Microsoft har gitt oss muligheten til å ta MR-teknologi inn i enda flere prosjekter og sektorer, sier Jørn Skaaraas, applikasjonsdirektør i Sopra Steria.

En av de store integratorene

Florent Plessier, produktleder for HoloLens og Mixed Reality hos Microsoft i Frankrike, forteller at partnerskapet konsoliderer Sopra Sterias posisjon som en av Microsofts store integratorer i Europa.

– Vi er svært fornøyde med at Sopra Steria er med i vårt «Mixed Reality Partner Program». De har demonstrert hvor dyktige de er til å utvikle MR-prosjekter som integrerer blant annet kunstig intelligens, nettskyen og tingenes internett, sier Plessier.

Pioneren på MR i det norske markedet er Oslo universitetssykehus ved Intervensjonssenteret, som allerede i 2016 begynte å benytte HoloLens for å forberede kikkhullskirurgi på leverkreftpasienter. Sopra Steria hadde importert HoloLens fra USA, og tok initiativet til et prosjekt. Dette prosjektet har videreutviklet seg, og nå benyttes HoloLens jevnlig både i lever- og barnehjerteoperasjoner.

Ser igjennom vegger

I dag kan MR-produkter kjøpes over disk og på nett, og bruksområdene – og antall prosjekter – vokser.

Ett av disse prosjektene er et samarbeid mellom Equinor og Sopra Steria i Norge om å i forbindelse med konstruksjon og vedlikehold av oljeplattformer.t Microsoft HoloLens i forbindelse med konstruksjon og vedlikehold av oljeplattformer. Ved å synkronisere 3D-modeller med fysisk virkelighet er det blitt enklere å kontrollere at en plattform blir satt sammen på riktig måte. Teknologien gjør det også mulig å «se gjennom vegger» for å finne rør og andre indre komponenter.

Kjernekraft og militærfly

Sopra Steria Norge har også samarbeidet med spanske Tecnatom for å lage et MR-verktøy for opplæring av medarbeidere i kjernekraftindustrien. I tillegg har konsulentselskapet utviklet en MR-applikasjon basert på HoloLens som viser stealth-nivået i militærfly ved hjelp av 3D-hologrammer.

Gir bedre beslutninger

En annen tidlig bruker av MR-teknologi er Bane NOR Eiendom. Selskapet eier, utvikler og forvalter all jernbaneeiendom i Norge og har som mål å bidra til bærekraftig by- og stedsutvikling ved å utvikle attraktive og effektive kollektivknutepunkt.

– Vi ser svært store gevinster ved å kunne oppdage feil tidlig i et byggeprosjekt, og visualisering underveis kan bidra til at feil oppdages tidligere enn det gjør i dag, sier Henning Bodin, leder for digital forretningsutvikling i Bane NOR Eiendom.

Bane NOR Eiendom har sammen med Sopra Steria testet ut bruk av MR-teknologi på ulike områder knyttet til beslutningsstøtte i store utbyggingsprosjekter og visualisering av BIM-modeller i byggeprosjekter.

– I forbindelse med by- og knutepunktutvikling kan økt visualisering gi bedre beslutningsstøtte for interne og eksterne interessenter. Ofte er det lange beslutningsprosesser i denne type utviklingsprosjekter og MR-teknologi kan bidra til å redusere tiden det tar å fatte beslutninger, sier Bodin.

Mer engasjerende undervisning

Thor Heyerdahl videregående skole i Larvik er landets første skole som tar i bruk «utvidet virkelighet» i undervisningen. Teknologien gjør at studenter lettere ser hvordan prosjekter kan bli før man starter utviklingen. Dette gjør undervisningen mye mer engasjerende og realistisk.

Flere bransjer står for tur

– Vi har gjennomført prosjekter i flere forskjellige bransjer, blant annet i helsesektoren, olje og gass, transport, og bygg og anlegg. Vi ser at denne teknologien vil være svært nyttig sammen med vår satsning på maskinlæring, med kraften og funksjonaliteten man får i skyplattformer. Teknologien har nå kommet inn i en ny modenhetsfase, og bruksområdene øker sier Jørn Skaaraas

Om Sopra Steria

Sopra Steria er et ledende internasjonalt konsulentselskap med en av markedets mest omfattende tjenesteporteføljer innen digitalisering. Selskapet tilbyr strategiutvikling, IT-rådgivning, infrastruktur- og systemutvikling, digitale løsninger og drift. Sopra Steria bistår store private og offentlige organisasjoner i Skandinavia med å ta et digitalt lederskap innen sin bransje. Selskapet har 42 000 medarbeidere i over 20 land, og hadde en omsetning på 3,8 milliarder euro i 2017.

 

Johan Castberg FPSO anchored

Johan Castberg-feltet forsinket

Equinor og partnerne Vår Energi og Petoro forventer oppstart av Johan Castberg-feltet i januar/februar 2025. Dårlig vær gjør at oppstarten av Johan Castberg utsettes med et par måneder.

Emerson Tescom_BRW crop

Ny Emerson Flushing Ring

TESCOM AGI Flushing Ring fra Emerson med modulær montering for bruk ved skylling. Ved å gi en fullstendig og modulær ventilmontering med et enkelt delenummer effektiviserer skylleringen i AGI BR-serien bestilling og legger til rette for enkel bestilling på nytt med bestemte testkrav fra kunder. Både de tradisjonelle ringene i BRS «sandwich»- og BRW «wafer»-stil er tilgjengelig, samt BR7-designet i «integrert deksel», som omfatter lufting/skylling i selve flensringen.

Slangerobot crop

Slangerobot kan ha avdekket større mengder skjult ammunisjon

Det kan ligge mer ammunisjon i Mjøsa enn tidligere antatt, viser nytt videomateriale. I tillegg mener forskerne nå å kunne si mer om hvilket type fartøy «Storfjordvraket»  er. Forskningsprogrammet Oppdrag Mjøsa fikk for alvor vind i seilene da undervannsfarkosten «Hugin» saumfarte bunnen av Norges største innsjø i 2022.

Sounder USV

Utvikler bedre dronekontroll – får innovasjonsstøtte

De vil gjøre det enklere å styre droner over og under vann. Nå får Kongsberg Discovery støtte fra DOGA for å bruke designmetodikk til å tenke nytt om ubemannede droner. Designmetodikk er i vinden, og DOGA oversvømmes av søknader fra virksomheter som ønsker støtte fra Designdrevet innovasjonsprogram (DIP). Blant søkerne som slapp gjennom nåløyet i år finner vi Kongsberg Discovery.