OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Økt batteriproduksjon er avgjørende for å få til grønn omstilling i Europa

Ny allianse for å fremme produksjon av elektriske batterier i Europa

Flere industriledere går nå sammen for å oppskalere utviklingen av battericelleproduksjon i Europa, i konkurranse med Kina. I Europa planlegger minst 25 batteriprodusenter å opprette mer enn 100 gigafabrikker innen 2030. Dette vil kreve investeringer i industrielt utstyr og prosessmaskiner for cirka 150 milliarder euro. 

“Upcell – European Battery Manufacturing Alliance”, som er navnet på alliansen, skal gi støtte til europeiske aktører i utviklingen av aktiviteter for å øke produksjonen av elektriske batterier.

– Økt batteriproduksjon er avgjørende for å få til grønn omstilling i Europa. Skal vi få fart på overgangen til fossilfrie alternativer, må vi jobbe sammen på tvers av bransjer og fagområder, sier Jonas Normann, bærekraftsjef i Schneider Electric Norge.

Schneider Electric er en av de største aktørene i samarbeidet, som leverandør av løsninger for å styre og effektivisere energibruk med integrasjon av fornybare energikilder.

Alliansen samler per nå 38 industribedrifter og universiteter, og støttes blant annet av den franske regjeringen, den katalanske regjering, samt flere franske og europeiske organisasjoner.

­– Dette vil være et viktig tiltak for å kunne følge opp EUs beslutning om å forby salg av fossildrevne kjøretøy. Det krever en betydelig akselerasjon av overgangen til elektriske kjøretøy, forteller Normann.

Upcell alliansen skal bygge en verdikjede for den europeiske batteriindustrien og har til hensikt å samle innsatsen til aktører som driver med elektrodeproduksjon, battericellemontering og pakkemontering.

Samarbeidet ble lansert 19. oktober på Batteries Events-kongressen i Lyon. Her ble målene og ambisjonene for alliansen presentert av alliansens president, Claude Laperiere fra Schneider Electric. Fra november 2022 vil foreningen opprette nye arbeidsgrupper for å posisjonere seg i forhold til europeiske prosjektutlysninger.

Upcell medlemmer:

  • Leverandør av avbildningsystemer og optiske metoder for 100 % overflateinspeksjon av kontinuerlige prosesser: IN-CORE Systemes
  • Leverandør av spesialmaterialer: Arkema
  • Leverandør av elektriske komponenter og automasjonsløsninger: Schneider Electric
  • Gjenvinnings- og utstyrsleverandør: MTB Recycling og Rousselet Cobatel
  • Utstyrs- og maskinbyggere: Alfi Technologies, Bühler, Caire Automation, Cleia, Comexi, Comau, Groupe Huguet, Dürr Megtec, Eltronic, Fives Group, In-Core Systemes, Ingecal, Jorgensen, Lazpiur, NPB, Ose Group, Rousselet Robatel, Technax , Xano
  • Elektriske batteriprodusenter: Verkor, BasqueVolt, Blue Solutions, Freyr, InoBat Sunlight, ACC
  • Universiteter og akademiske organer: HESAM University, le cnam, Arts et Métiers, CESI School of Engineering, Universität Oldenburg, INP UGA Grenoble, Politecnico di Milano, Battech-IREC-Eurecat

Om Upcell

Upcell er en fransk non-profit forening, styrt av loven av 1. juli 1901. Dens juridiske opprettelse trådte i kraft tidlig i oktober 2022. Blant alliansens grunnleggende medlemmer finnes det sterke private og offentlige aktører: Verkor, Fives, Schneider Electric, Bühler, Ingecal og HESAM-universitetet.

Ambisjonen er å bygge et unikt økosystem med sikte på å gi Europa en ledende posisjon innen elektriske batterier, gi kontinentet industriell autonomi og hevde sin økonomiske suverenitet.

Upcell Alliance samler europeiske aktører fra industri- og forskningsmiljøer innen verdikjeden av elektriske batterier. Den skal bli et referansepunkt for produsenter av elektriske batterier i Europa innen 2030.

Morrow Batteries products crop

Morrow og Optimeering skal utvikle AI-drevet software

Kraftproduksjonen må til enhver tid tilpasses forbruket

Det norske cleantech-selskaper Morrow Batteries ASA (Morrow) og Optimeering AS har undertegnet en intensjonsavtale om sammen å utvikle AI-drevet automasjonsprogramvare for kortsiktige kraftmarkedsoperasjoner.

les mer...
AMNYTT 01 2023 kolasj crop

AMNYTT 01 2023 er publisert

Endelig er det offentlig fastslått at det grønne skifte vil kreve med elektrisk kraft enn dagens system kan produsere. En rekke fagfolk og representanter har i lang tid etterlyst økt satsing på produksjon av elektrisk kraft her i landet. 

les mer...
FORSYNINGSSIKKERHET crop

Forsyningssikkerhet avgjørende for å lykkes med elektrifisering av Norge

Har utarbeidet tre råd for hvordan man kan sikre kontroll på forsyningssikkerhet

Sjefforsker Gerd Kjølle i SINTEF mener vi må ligge i forkant på forsyningssikkerhet for å lykkes med elektrifisering av Norge. Digitalisering av kraftsystemet vil bidra til viktige løsninger.

les mer...
PROpartner---Kompetanse_m crop

JFKnudtzen blir Weidmüller PROpartner

Vil forenkle planlegging, forenkle produksjon, forenkle ‘klar-til-installasjon’

Hvilken verdi gir dette kundene til PROpartner distributøren. JFKnudtzen tilbyr bred kompetanse, for å gi kunden de beste løsningene på behovene.

les mer...