Norsk-3D-printrevolusjon-gir-deg-reservedeler-der-du-er crop

Skjer i en container som kan transporteres til utilgjengelige steder

Norsk 3D-printrevolusjon gir deg reservedeler der du er

Oppstartsselskapet Fieldmade og konsulentselskapet Sopra Steria utvikler og lager pilot på en løsning som lar deg 3D-printe en hvilken som helst reservedel - hvor enn du befinner deg. – Du vil ikke lenger måtte frakte store mengder deler og komponenter, og oppbevare disse i varelagre. Dette vil snu opp-ned på mange bransjer og områder, kanskje spesielt forsvarssektoren, sier John Berland, innovasjonsdirektør i Sopra Steria.

Fieldmade står blant annet bak mobile løsninger som gjør det mulig å 3D-printe deler i plast, kompositt og metall. Dette skjer i en container som kan transporteres til utilgjengelige steder og krevende miljø.

Henter oppskrifter og bruksanvisninger fra skylager

Hittil har det vært begrenset hva man kan skrive ut. Nå er Fieldmade i samarbeid med Sopra Steria, i gang med å utvikle et digitalt varelager for Forsvaret i skyen. Her vil man kunne søke og velge blant tusenvis av oppskrifter og bruksanvisninger.

– Skyplattformen vil utgjøre selve ryggraden i konseptet. Den skal koble et globalt økosystem av industriaktører og produsenter sammen i ett nettverk. Dersom en reservedel mangler, vil en ny kunne skrives ut umiddelbart, forteller Christian Duun Norberg, gründer og administrerende direktør i Fieldmade.

Slipper å vente på ny del

Forsvarssektoren vil kunne nyte godt av den norske nyvinningen. Sopra Steria og Fieldmade viste nylig fram en helhetlig og fungerende prototype av konseptet på en militær konferanse i Paris. De registrerte stor interesse fra flere NATO-land, spesielt til bruk i internasjonale operasjoner.

– Jeg synes dette er en god idé og en bra langtidsløsning. Dette er mer økonomisk enn å bestille fra Frankrike, og kan redusere forsinkelser i forsyningene, uttaler en høytstående offiser i de franske spesialstyrker.

Dette kan Norberg skrive under på. Han har tjenestegjort med norske spesialstyrker i Afghanistan. Her så han med egne øyne hvilke logistikkutfordringer som følger med militære operasjoner på fjerntliggende steder.

– Dersom noe går i stykker og du mangler en reservedel, kan konsekvensene være store. Den operasjonelle evnen går ned mens du venter på nye deler. I verste fall går det på sikkerheten løs for militært personell, sier han.

Stor effektivisering og miljøgevinst

Ifølge John Berland jobber Sopra Steria og Fieldmade nå med et pilotprosjekt for å bekrefte at alt fungerer som det skal. Kritiske reservedeler testes, for å sikre at de fungerer optimalt når det gjelder. Blokkjedeteknologi sørger for at eierne av oppskriftene får betalt for bruk.

– Lansering for et internasjonalt forsvarsmarked er rett rundt hjørnet. Løsningen vil spare store transport- og lagringskostnader. og gjøre operasjoner mer effektive. I tillegg ser vi en fantastisk oppside for miljøet, med lavere utslipp fra både produksjon og transport, sier han.

– En slik løsning er gull verdt for drift og vedlikehold i Forsvaret også i fredstid. Målet er jo å unngå krig, så det beste er å produsere det vi trenger når vi trenger det, istedenfor å ha store lagre - i tilfelle. Med dette kan også gammelt materiell resirkuleres til nye komponenter, sier Christian Duun Norberg. Løsningen kan også være aktuell for andre bransjer.

Dette er et eksempel på hvordan Fieldmade og Sopra Steria jobber med å støtte opp under målsettingene i St.meld. 17. - Nasjonal forsvarsindustriell strategi for et høyteknologisk og fremtidsrettet forsvar, sier Berland.

Film: Lær mer om samarbeidet her: https://www.youtube.com/watch?v=VnUUOu1peiQ

 

Elteco nye crop

Personalnytt fra Elteco

Fra venstre; Inge Fuglset, Kristin Kraby Skjøldt og Vibeke Lundsholt Bjerke

Som alle andre firmaer og privatpersoner har vi i Elteco vært igjennom to svært spesielle år i 2020 og 2021. Koronapandemien har preget hele samfunnet. Den har gjort at vi har måttet ta mange grep og få til kreative løsninger for å etterkomme smittevernregler, samtidig som bedriften skal drives mest mulig normalt. 

 

les mer...
Vard_Bilde crop

Tett samarbeid for utvikling av helautomatisk fôringssystem

Phoenix Contact, Maritech Systems og Vard Aqua Sunndal AS har samarbeidet i utviklingen av Vard Aqua sin nye generasjon fôringssystemer, med blant annet helautomatiske fôringsroboter og fôringsautomater. Vard Aqua har levert velkjente fôringsprodukter siden 1985, men har nå tatt den nye generasjonen til et nytt nivå hva gjelder automatisering.

Phoenix Contact har levert komponenter samt vært med på utviklingen av HMI-løsningen for enkel oversikt av anlegget.

les mer...
Goodtech Bekas crop

Bergen Elektrokompetanse AS overtar Goodtech sitt tavleverksted på Os

Viderefører de gode tradisjonene tavlevirksomheten har bygget opp

Goodtech har signert en avtale med Bergen Elektrokompetanse AS (BEKAS) om å overta tavlevirksomhet på Os fra 31.1.2022. Transaksjonen er i tråd med selskapets strategiske handlingsplan, hvor selskapet skal fokusere og styrke Goodtech innen kjernevirksomheten robotikk, automasjon og digitalisering.

les mer...
AVEVA_photo_Control-Room_crop

Wonderware Scandinavia bytter navn til AVEVA Select Scandinavia

Vil øke verdien AVEVA Select Scandinavia gir til sine kunder

Samtidig utvides samarbeide med AVEVA. Etter 20 år under navnet Wonderware Scandinavia, starter nå et nytt kapittel som AVEVA Select Scandinavia. Alliansen med AVEVA er nok en bekreftelse på selskapenes solide og langvarige samarbeid. Som AVEVA Select-partner kan Wonderware Scandinavia levere hele AVEVAs produktportefølje av ledende industrielle programvareløsninger for økt bærekraft og lønnsomhet. 

les mer...