Næringsminister MIL crop

MIL fungerer som en arena for samskaping og utvikling

Imponert over industrisamarbeid i Agder

– Dette var veldig nyttig for meg. Her er det mye å følge opp videre, sier den nye næringsministeren Jan Christian Vestre etter et innholdsfylt besøk på Mechatronics Innovation Lab (MIL) ved UiA. Vestre, som representerer Arbeiderpartiet, har som mål å besøke hundre bedrifter før jul.

På en todagers Agderturne var han innom en rekke virksomheter fra Arendal i øst til Lister i vest. På campus Grimstad la han først ned grunnsteinen til batterifabrikken Morrows nye innovasjonssenter. 

Deretter fikk han en drøy time på MIL.

– Nå ser du noe av alt vi har fått til – dette viser return on investment, sier Gøril Hannås, MILs styreleder og UiAs viserektor for samfunnskontakt og nyskaping med henvisning til at nettopp Næringsdepartementet støttet etableringen av MIL i 2017 med 100 millioner kroner. Den andre halvparten av etableringen var det UiA og regional industri som finansierte

Sandkasse

Her på MIL får industrien komme for å leke sammen med oss, sier MIL-sjef Lene Merethe Liodden til ministeren.

Og det var samarbeidet med industrien som ministeren fikk se og oppleve. Her var det roboter, sveising, 3D-printing, nye materialer og produksjonslinjer i et banka kjør. Ministeren noterte flittig.

– MIL er som en sandkasse med mange svært avanserte leker. Her får industrien komme for å leke sammen med oss, lære hvordan alt virker og få låne lekene med hjem, sier MIL-sjef Lene Merethe Liodden.

Daglig leder Finn Oscar Karlsen hos gründerselskapet Pioneer Robotics viste fram sveising ved hjelp av robotarmer. Selskapet har bygd seg opp som robot-integrator gjennom støtte fra det offentlige virkemiddelapparatet, og bistår mange lokale og nasjonale bedrifter med å tilpasse robotiserte løsninger i deres produskjonslinjer.

– Hva er deres største utfordring, spurt ministeren, mens han finsiktet roboten.

– Den sitter nok i styrerommene i de små og mellomstore bedriftene. Mange er redde for å ta i bruk roboter og annen automasjon, svarte Karlsen.

Norge som robot-u-land

Et robot-dyr vakte stor oppmerksomhet på ministeren omvisning på MIL.

– Norge ligger langt bak i å ta i bruk roboter i industrien. Vi har heller ingen politisk melding om roboter som sier noe om industri-Norges ambisjoner, sier Svein-Inge B. Ringstad, produktsjef i MIL, og viser til at Danmark har en slik statlig robotmelding.

Næringsministeren kjenner godt til roboter og sveising fra sin egen bakgrunn som industrileder, men er overrasket over hvor dårlig an Norge ligger sammenlignet både med våre naboland, Øst-Europa og ikke minst Kina.

– Vi må ikke være dårligere enn Danmark, sier ministeren og setter en tydelig ring rundt notatene sine for å huske hva han skal følge opp videre.

Samarbeid med akademia

– Her på MIL kan vi sammen eksponere oss for kundenes problemstillinger og så løse dem i brukerdrevne innovasjonsprosjekter, sier ved Senior Vice President i HMH, Bjarne Sandrib.

HMH er nyfusjonert og har mer kjente MHWirth som en av fusjonspartnerne. De er tungt inne i olje og gass, men satser også hardt mot havvind og undersjøisk mineraluthenting.

– I rekruttering av nyansatte merker vi en tydelig endring i interessefelt, fra olje og gass og inn mot mer miljøvennlige satsinger, sier Sandrib, og Vestre noterer kraftfullt videre.

Teknisk sjef ved Kitron, Geir Martin Stien Thorsen, og teknisk sjef hos Elkem, Jan Olav Odden, forteller om 3D-printing og utvikling av nye materialer til å printe av.

– Vi har motiverte doktorgradsstudenter ved UiA som bidrar til å utvikle nye materialer, og så har vi professorer som er med på kvalitetssikre prosessen, sier Odden.

Odden presenterte MADAM-prosjektet som tester ut nye silisium-legeringer. Prosjektet er støttet av Norges forskningsråd, med Elkem er prosjekteier og samarbeid med UiA, Arendal fossekompani, SINTEF, NTNU og Future Materials. MILs Tekna-maskin som brukes til å utvikle blandingene, er den eneste av sitt slag i Skandinavia.

– Jeg er imponert over det jeg har fått sett og dette tar vi med oss videre, avsluttet næringsministeren og hastet videre til neste industri-treff.

– Vi fikk fortalt ministeren om alt vårt gode samarbeid med regionens arbeidsliv og hvordan MIL fungerer som en arena for samskaping og utvikling, sier viserektor Hannås.

 

Graphic Group Mensch & Medien Gm

3D onlinekonfigurator for modulære testpluggsystemer

Testpluggsystemene FAME er den modulære systemmodulen for energiteknikk fra Phoenix Contact. Med FAME-konfiguratoren kan man nå med få klikk opprette personlig tilpassede løsninger for funksjonskontroll av strøm- og spenningsomformere samt utløse- og signalkontakter.

les mer...
Mario_Drechsler

Rittals fabrikk i Haiger vinner Industrie 4.0 Award

Rittal tildeles prisen Industrie 4.0 Award for sin smarte fabrikk i Haiger ROI-EFESO Management Consulting har etablert en standard for industrien i form av Industrie 4.0 award. I år går prisen til bedrifter som baner vei for den tyske industrien med smarte fabrikker. Rittal tildeles «Industrie 4.0 award 2022» for å digitalisere produksjon ved sin fabrikk i Haiger med hjelp av søsterbedriften German Edge Cloud.

les mer...
Pepperl F191 crop

Økonomisk RFID-løsning med IO-Link og høy ytelse

F191 IO-Link er et helt nytt RFID Lese/skrivehode fra Pepperl+Fuchs med innebygd IO-Link kommunikasjon. Det nye Lese/skrivehodet er beregnet for leseavstander opp til 1 meter.

les mer...
Fortescue Henning Vellene_Egil Hogna crop

Norconsult prosjekterer nytt grønt ammoniakkanlegg for Fortescue Future Industries

Skal utvikle et produksjonsanlegg med en mulig kapasitet på 300 megawatt

Fortescue Future Industries har inngått avtale med Norconsult om prosjekteringen av et produksjonsanlegg for grønn hydrogen og grønn ammoniakk i Svelgen. Fortescue Future Industries (FFI), et datterselskap av det australske selskapet Fortescue, har besluttet at deres Holmaneset-prosjekt skal videreføres.

les mer...