
Utviklingen av løsningen er ledet fra Norge
Honeywell satser stort
Selv om Honeywell ikke er blant de største DCS leverandørene i Nordsjøen er leverandøren godt til stede. Selskapet har mer enn 30 års erfaring fra alle deler av olje og gass industrien.
Med om lag 100 installerte applikasjoner på rund regnet 50 plattformer er oljeselskapene på norsk sokkel godt kjent mede denne leverandøren. Mest interessant for det norske fagmiljøet er PCC (Production Control Center) som er et rammeverk for olje og gass applikasjoner. Utviklingen av denne løsningen er ledet fra Norge og mye utviklingsarbeid er utført her i landet. Er resultat av dette arbeidet er at Honeywells “Center of Excellence for Oil & Gas and Production Control” er plassert i Norge. Selvsagt vil denne plassering komme norske kunder til gode.
Dagens tradisjonelle DCS eller SAS prosjekter genererer store mengde engineeringstimer. Ved å ta i bruk verktøy som automatiserer mange av funksjonene i slike prosjekter kan det oppnås store besparelser. Løsningen som Honeywell kaller DSS (Distributed Server Architectur) er installert både på Statoils Valemon plattform og hos Lundin. Alle de nevnte systemene fra Honeywell utviklet for å kunne redusere engineeringstimer i alle faser av et prosjekt. I tillegg vil systemene støtte løsninger som er utviklet for å kunne reduserebemanningen i driftsfasen offshore. Å benytte slike løsninger er blant de viktigste tiltakene, som vurderes og delvis er iverksatt, for å bedre økonomien for gass- og oljefelt i Nordsjøen. Alle systemene fra Honeywell, inklusive styresystem, passer inn i strategien for integrerte operasjoner eller avanserte samarbeidsløsninger.
I Bergen er Honeywell i ferd med å bygge opp et eget servicesenter. Per dato er det fem personer som er sysselsatt i dette senteret og innen utgangen av året er det planlagt at bemanningen er åtte personer. - Vi har etter mange års virksomhet tatt konsekvensen av at kunden ønsker nærhet, sier Seth Bergström som er ansvarlig for Honeywell virksomhet i Sverige og Danmark. Han jobber også med markedsaktiviteter i Norge. Målsettingen vår er klar, vi skal øke servicegraden. Og derved bli en foretrukket samarbeidspartner. I tillegg vil bemanningen ved hovedkontoret i Asker bli økt. Målsettingen er at antall ansatte skal økes fra dagen om lag 50 personer til 100 i løpet av forholdsvis kort tid. Honeywell i Norge er i positiv utvikling. I løpet av de siste tre årene er omsetningen tre doblet. I all hovedsak kommer den øke omsetningen fra oljerettet virksomhet.
Selv om hovedsatsingen er mot olje og gassindustrien er ikke landbasert virksomhet glemt bort. Borregård, Yara og INEOS er velkjent med Honeywells DCS systemer og applikasjoner.
Johan Castberg-feltet forsinket
Equinor og partnerne Vår Energi og Petoro forventer oppstart av Johan Castberg-feltet i januar/februar 2025. Dårlig vær gjør at oppstarten av Johan Castberg utsettes med et par måneder.
Ny Emerson Flushing Ring
TESCOM AGI Flushing Ring fra Emerson med modulær montering for bruk ved skylling. Ved å gi en fullstendig og modulær ventilmontering med et enkelt delenummer effektiviserer skylleringen i AGI BR-serien bestilling og legger til rette for enkel bestilling på nytt med bestemte testkrav fra kunder. Både de tradisjonelle ringene i BRS «sandwich»- og BRW «wafer»-stil er tilgjengelig, samt BR7-designet i «integrert deksel», som omfatter lufting/skylling i selve flensringen.
Slangerobot kan ha avdekket større mengder skjult ammunisjon
Det kan ligge mer ammunisjon i Mjøsa enn tidligere antatt, viser nytt videomateriale. I tillegg mener forskerne nå å kunne si mer om hvilket type fartøy «Storfjordvraket» er. Forskningsprogrammet Oppdrag Mjøsa fikk for alvor vind i seilene da undervannsfarkosten «Hugin» saumfarte bunnen av Norges største innsjø i 2022.
Utvikler bedre dronekontroll – får innovasjonsstøtte
De vil gjøre det enklere å styre droner over og under vann. Nå får Kongsberg Discovery støtte fra DOGA for å bruke designmetodikk til å tenke nytt om ubemannede droner. Designmetodikk er i vinden, og DOGA oversvømmes av søknader fra virksomheter som ønsker støtte fra Designdrevet innovasjonsprogram (DIP). Blant søkerne som slapp gjennom nåløyet i år finner vi Kongsberg Discovery.