ABB-undervann-crop

Forskningsresultater vil bidra til å lage komplette undervannsfabrikker

Forskningsrådet fortsetter å støtte ABBs undervannsforskning

Norges forskningsråd har tildelt ABB ti millioner kroner i forskningsstøtte for utvikling av undervannsteknologi for bruk på norsk kontinentalsokkel og i Barentshavet. Dette er den tredje tildelingen til ABB i forskningsrådets DEMO2000-initiativ.

Tidligere tildelinger, begge i 2016, var på totalt 20 millioner kroner. ABB er involvert i et fem års felles industriprogram (joint industry program, JIP). Det startet i 2013 og utvikler trykkompensert kraft- og styringsteknologi i et initiativ for å flytte olje- og gassproduksjon fra overflaten til havbunnen.

DEMO2000 bidrar til langsiktig konkurransekraft for norsk olje- og gassindustri ved å hjelpe operatører, leverandører og forskningsinstitusjoner å samarbeide om utvikling og testing av prototyper, før disse settes i produksjon. Norges forskningsråd tildeler i denne omgang 85 millioner kroner til støtte av 13 forskningsprosjekter innen olje og gass.

ABBs støtte, som utbetales over tre år, ble tildelt etter at forskningsrådets eksperter hadde gjennomført en positiv gjennomgang av muligheter i og finansieringen av forskningsarbeidet.

- Vi er veldig fornøyde med dette viktige bidraget til utviklingen av undervanns kraftløsninger. Tildelingen er en anerkjennelse av ABBs kontinuerlige innsats for innovasjon av undervannsteknologi globalt. Forskningsresultatene vil bidra til å lage komplette undervannsfabrikker og dermed virkeliggjøre visjonen til ledende olje- og gasselskaper, sier Per Erik Holsten, leder for ABBs olje- og gassvirksomhet.

ABB har sammen med ledende oljeselskaper vært med i industriprogrammet (JIP) siden starten i 2013. Målet er å bidra til å realisere Statoils visjon om en autonom undervannsfabrikk som kan forsynes med kraft og styring fra land. Programmet har som mål å utvikle utstyr som kan overføre opptil 100 megawatt (MW) over en avstand på 600 km og som kan opereres på 3000 meters dypde i 30 år med lite eller intet vedlikehold. ABB har gått fra laboratorietesting av fysiske prinsipper til produksjon av sammensatte deler og prototyper. Den første installasjonen av undervannsproduktene i en reell havbunnsfabrikk er forventet i 2020

Johan Castberg FPSO anchored

Johan Castberg-feltet forsinket

Equinor og partnerne Vår Energi og Petoro forventer oppstart av Johan Castberg-feltet i januar/februar 2025. Dårlig vær gjør at oppstarten av Johan Castberg utsettes med et par måneder.

Emerson Tescom_BRW crop

Ny Emerson Flushing Ring

TESCOM AGI Flushing Ring fra Emerson med modulær montering for bruk ved skylling. Ved å gi en fullstendig og modulær ventilmontering med et enkelt delenummer effektiviserer skylleringen i AGI BR-serien bestilling og legger til rette for enkel bestilling på nytt med bestemte testkrav fra kunder. Både de tradisjonelle ringene i BRS «sandwich»- og BRW «wafer»-stil er tilgjengelig, samt BR7-designet i «integrert deksel», som omfatter lufting/skylling i selve flensringen.

Slangerobot crop

Slangerobot kan ha avdekket større mengder skjult ammunisjon

Det kan ligge mer ammunisjon i Mjøsa enn tidligere antatt, viser nytt videomateriale. I tillegg mener forskerne nå å kunne si mer om hvilket type fartøy «Storfjordvraket»  er. Forskningsprogrammet Oppdrag Mjøsa fikk for alvor vind i seilene da undervannsfarkosten «Hugin» saumfarte bunnen av Norges største innsjø i 2022.

Sounder USV

Utvikler bedre dronekontroll – får innovasjonsstøtte

De vil gjøre det enklere å styre droner over og under vann. Nå får Kongsberg Discovery støtte fra DOGA for å bruke designmetodikk til å tenke nytt om ubemannede droner. Designmetodikk er i vinden, og DOGA oversvømmes av søknader fra virksomheter som ønsker støtte fra Designdrevet innovasjonsprogram (DIP). Blant søkerne som slapp gjennom nåløyet i år finner vi Kongsberg Discovery.