NEK Karoline er verdens første elektriske fiskefartøy crop

Har faktisk gått over all forventning

Et stort steg for elektrisk sjøfart

Norsk Elektroteknisk Komite (NEK) har gjennomførte det første møtet i Landstrømsforum. Det ble klart at man har langt igjen om klimamålene skal nås i 2030, men utfordringene har en løsning.

NEK etablerte derfor tre arbeidsgrupper for å finne veien som vil gjøre det enklere å elektrifisere skipsfarten slik at man kan overholde forpliktelsene i klima-avtalen.

Landstrømsforum, etablert av NEK i samarbeid med Enova, har hatt sitt første møte i Næringslivets Hus i Oslo. I en fullsatt sal var både rederier, havner, verft, nettselskap, leverandører og myndigheter representert. Gjennom dagen fikk mange av de ulike interessentene presentere sine tanker og løsninger, og det ble tydelig at forumet hadde truffet skipsfartsnæringene på pulsen.
- Dette har faktisk gått over all forventning forteller Tor S. Andersen som er NEKs prosjektleder for Landstrømsforum. Over 60 deltakere vitner om en svært høy interesse for elektrifisering av skipsfarten. Kanskje ikke så rart når vi vet at det må store endringer til i næringen om vi skal klare klimamålene innen 2030.

Landstrømsforum viser tydelig at veien fram mot 2030 ikke er rett, og i mange tilfeller heller ikke kort. De tekniske løsningene er i stor grad på plass og utviklingen pågår for fullt, men vilje og ressurser til å ta de i bruk er i mange tilfeller utilstrekkelig. 

- Det tar for lang tid, mener Erik Lansen som er administrerende direktør i Selfa Artic. Selskapet som har bygd verdens første elektriske fiskefartøy. Med denne farten vil vi aldri nå klimamålene og tiden er i ferd med å løpe fra oss. Derfor er det uhyre viktig at Landstrømsforum er etablert, slik at vi kan få opp tempoet betraktelig. Alle utfordringene for å elektrifisere skipsfarten må på bordet, så må vi finne løsninger.

Under forumet ble det tydelig at det må arbeides hardt dersom man skal få bred tilslutning for løsninger som kan øke tempoet i elektrifiseringen. Deltakerne på Landstrømsforum ble derfor invitert til å delta i tre ulike arbeidsgrupper, som skal dekke de viktigste utfordringene. De tre arbeidsgruppene får i oppgave å utrede standardisering, kapasitetsbehov og rammevilkår.

- Klarer vi å løse disse problemstillingene har vi kommet svært langt fortsetter Arild Røed, fagsjef i NEK.  Alle de impliserte partene har en stemme inn i arbeidsgruppene og alt ligger til rette for å finne gode løsninger. Døren til arbeidsgruppene er heller ikke lukket og vi vil ønske nye deltakere hjertelig velkommen.

Johan Castberg FPSO anchored

Johan Castberg-feltet forsinket

Equinor og partnerne Vår Energi og Petoro forventer oppstart av Johan Castberg-feltet i januar/februar 2025. Dårlig vær gjør at oppstarten av Johan Castberg utsettes med et par måneder.

Emerson Tescom_BRW crop

Ny Emerson Flushing Ring

TESCOM AGI Flushing Ring fra Emerson med modulær montering for bruk ved skylling. Ved å gi en fullstendig og modulær ventilmontering med et enkelt delenummer effektiviserer skylleringen i AGI BR-serien bestilling og legger til rette for enkel bestilling på nytt med bestemte testkrav fra kunder. Både de tradisjonelle ringene i BRS «sandwich»- og BRW «wafer»-stil er tilgjengelig, samt BR7-designet i «integrert deksel», som omfatter lufting/skylling i selve flensringen.

Slangerobot crop

Slangerobot kan ha avdekket større mengder skjult ammunisjon

Det kan ligge mer ammunisjon i Mjøsa enn tidligere antatt, viser nytt videomateriale. I tillegg mener forskerne nå å kunne si mer om hvilket type fartøy «Storfjordvraket»  er. Forskningsprogrammet Oppdrag Mjøsa fikk for alvor vind i seilene da undervannsfarkosten «Hugin» saumfarte bunnen av Norges største innsjø i 2022.

Sounder USV

Utvikler bedre dronekontroll – får innovasjonsstøtte

De vil gjøre det enklere å styre droner over og under vann. Nå får Kongsberg Discovery støtte fra DOGA for å bruke designmetodikk til å tenke nytt om ubemannede droner. Designmetodikk er i vinden, og DOGA oversvømmes av søknader fra virksomheter som ønsker støtte fra Designdrevet innovasjonsprogram (DIP). Blant søkerne som slapp gjennom nåløyet i år finner vi Kongsberg Discovery.