
Få tør å si det offentlig, men diskuteres blant mange fagfolk
DNV har skylden for dokumentkaoset på norsk sokkel
Det snakkes mye om dokumentkaoset på norsk sokkel, men få snakker om årsaken. Min påstand er at Det Norske Veritas med sine konsulenter uten praktisk tilnærming, har en stor del av skylden for at dette har oppstått.
Få tør å si det offentlig, men diskuteres blant mange arbeidere. KTV Group følger ISO 9001, ISO14001 og OHSAS 18001. KTV Group-sjef Kennet Nilsen vil i 2015 stanse revisjon av sertifiseringene fra Det Norske Veritas.
- Fordi revisjonen er like moderne som en papiravis, har vi over tid utviklet systemer som demonstrerer hvor lite oppdatert Veritas-revisjonene er, sier Nilsen.
Han har tilskrevet Veritas med sine bekymringer, men Veritas har så langt ikke vurdert å modernisere revisjonen. KTV Group har derfor besluttet at det ikke blir brukt mer penger og tid på revisjoner før det finner sted en modernisering. Blant annet har oljeminister Tord Lien påpekt at kostnadene i oljerelatert virksomhet har eksplodert som en følge av stadig høyere dokumentasjonskrav. Han er en av mange som ser dette problemet.
Nilsen mener KTV Group er i toppsjiktet når det kommer til dokumentasjon, men det er det ikke ISO-sertifiseringene fra DNV som skal ta æren for.
- Vi benytter løsningen BlueTag som dokumenterer alle oppdrag i sanntid. Systemet kommuniserer gjennom hele bedriften blant annet mellom administrasjon og regnskap. Kundene setter pris på denne moderne måten å dokumentere oppdrag på. Når vi hadde revisjon på ISO-sertifiseringene fra DNV, handler det om dokumentasjon i ettertid, med et omfattende skjemavelde som ikke har annen hensikt enn å passe inn i et gammelt og utdatert format, sier Nilsen. ISO-revisjonene kostet fra kr 400-800 000 i året, og krevde store interne ressurser. Det virker som om Veritas lukker øynene for teknologirevolusjonen de ti siste årene, fortsetter Nilsen.
- Vi er ekstremt fokusert på miljø og har satt svært ambisiøse mål. Vi opplever imidlertid at revisorene ikke forstår virksomheten eller området de er satt til å revidere. Man kan ikke ha en kvalitetsdiskusjon. Det handler utelukkene om utdaterte skjemaer som ikke makter å ta innover seg dokumentasjon og kvalitet som skjer i sanntid. Skal Veritas fortjene anerkjennelsen som ISO-sertifiseringene har fått, må det skje en revidering av revisjonen, sier han.
Vi opplever også det samme ute i feltet. På et offshoreprosjekt hvor det ble utført rengjøring og NDT-måling, ble sannstidsrapporter med bilder og målinger overlevert til Veritas. Igjen ble vi tvunget til å overføre dette til Excel-skjema og Worddokumenter. I tillegg var det ordtolkninger og setningsforståelse som måtte rettes på. I dette tilfellet ble det brukt 50 timer før revisor var fornøyd, og dokumentasjonsmengden var økt med 300%. Fakta er at innhold var det samme før og etter.
Johan Castberg-feltet forsinket
Equinor og partnerne Vår Energi og Petoro forventer oppstart av Johan Castberg-feltet i januar/februar 2025. Dårlig vær gjør at oppstarten av Johan Castberg utsettes med et par måneder.
Ny Emerson Flushing Ring
TESCOM AGI Flushing Ring fra Emerson med modulær montering for bruk ved skylling. Ved å gi en fullstendig og modulær ventilmontering med et enkelt delenummer effektiviserer skylleringen i AGI BR-serien bestilling og legger til rette for enkel bestilling på nytt med bestemte testkrav fra kunder. Både de tradisjonelle ringene i BRS «sandwich»- og BRW «wafer»-stil er tilgjengelig, samt BR7-designet i «integrert deksel», som omfatter lufting/skylling i selve flensringen.
Slangerobot kan ha avdekket større mengder skjult ammunisjon
Det kan ligge mer ammunisjon i Mjøsa enn tidligere antatt, viser nytt videomateriale. I tillegg mener forskerne nå å kunne si mer om hvilket type fartøy «Storfjordvraket» er. Forskningsprogrammet Oppdrag Mjøsa fikk for alvor vind i seilene da undervannsfarkosten «Hugin» saumfarte bunnen av Norges største innsjø i 2022.
Utvikler bedre dronekontroll – får innovasjonsstøtte
De vil gjøre det enklere å styre droner over og under vann. Nå får Kongsberg Discovery støtte fra DOGA for å bruke designmetodikk til å tenke nytt om ubemannede droner. Designmetodikk er i vinden, og DOGA oversvømmes av søknader fra virksomheter som ønsker støtte fra Designdrevet innovasjonsprogram (DIP). Blant søkerne som slapp gjennom nåløyet i år finner vi Kongsberg Discovery.