
Felles for finalistene er at de gjennom høy grad av innovasjon
Dette er Norges tre smarteste industribedrifter
Totalt har 58 bedrifter kjempet om å bli ”Norges smarteste industribedrift”. Nå har en fagjury valgt ut tre finalister. Finalistene er Glava i Stjørdal, Hexagon Ragasco og Kleven skipsverft.
Norsk Industri og Siemens har siden januar jaktet på virksomheter som over tid har vist styrket produktivitet og konkurransekraft gjennom innovasjon og smart teknologibruk. Totalt deltok 58 bedrifter i konkurransen. Nå har en fagjury valgt ut tre finalister som alle får delta på Industrikonferansen den 5. mai. Under konferansen blir vinnerbedriften kåret, og prisen blir delt ut av statsminister Erna Solberg.
-I år har vi rekorddeltakelse med 58 påmeldte bedrifter. Felles for finalistene er at de gjennom høy grad av innovasjon og smart teknologibruk hele tiden strekker seg lenger. Her er det mye å lære, sier Håkon Rem, divisjonsdirektør i Siemens.
Produktivitet står høyt på den politiske dagsorden, og nylig utga den regjeringsoppnevnte Produktivitetskommisjonen sin rapport som peker på årsaker til hvorfor norsk produktivitetsvekst sakker akterut. Siemens og Norsk Industri mener det er mye å lære av de beste.
- Hensikten med konkurransen er å vise frem de gode eksemplene på bedrifter som lykkes. Disse viser at det går an å konkurrere i et globalt marked, men likevel produsere i Norge. Dette bør være til stor inspirasjon for andre, sier Stein Lier-Hansen, administrerende direktør i Norsk Industri.
Dette er de tre finalistene
1) Glava i Stjørdal: Bedriften er den største totalleverandøren av isolasjon i Norge og hovedproduktet er glassull. 128 millioner kroner er investert i en ny ombygd fabrikk i Stjørdal. Med løsninger som er helt unike, er fabrikken et av verdens mest moderne produksjonsanlegg for glassull. Økt produksjonskapasitet, halvert svinnprosent og redusert energibruk i produksjonen er noen av fordelene. Glava har satt sammen det beste av tilgjengelig teknologi og erfaring for å oppnå produktivitetsvekst. Dette har resultert i reduserte kostnader og produkter med bedre isolasjonsevne.
- Konkurransen fra utlandet øker hele tiden. Vi må stadig bli bedre og mer effektive for å opprettholde vår markedsposisjon. Å være i forkant teknologisk har vært helt avgjørende for vår evne til å utvikle og produsere de beste produktene. Dyktige ansatte i kombinasjon med teknologi gjør oss til Norges ledende isolasjonsleverandør og produsent, sier Jon Karlsen, administrerende direktør i Glava.
2) Hexagon Ragasco: Selskapet holder til på Raufoss og produserer propanbeholdere i kompositt (i motsetning til stål som de fleste konkurrentene bruker). De har alltid vært opptatt av teknologiutvikling og forbedring. Kostnadskrav fra det globale markedet gjorde at Hexagon Ragasco måtte tenke smart. Ved å ta i bruk teknologiske løsninger som avanserte styringssystemer, roboter og gripere, samtidig som de foretok store maskininvesteringer, økte de produksjonskapasiteten og effektiviteten. Over en periode på ti år har de redusert produksjonstid per beholder fra 74 sekunder til 14 sekunder. Dette tilsvarer en produktivitetsvekst på 80 prosent.
- Produktivitetsvekst har vært avgjørende for vår virksomhet. For ti år siden produserte Hexagon Ragasco 250 000 beholdere per år. I dag er kapasiteten 1,5 millioner per år, og vi selger til et globalt marked. Denne veksten ville vært umulig uten betydelige investeringer i moderne teknologi og dyktige medarbeidere, sier Skjalg Sylte Stavheim, administrerende direktør, Hexagon Ragasco.
3) Kleven: Skipsverftet er lokalisert på Ulstein. De bygger avanserte skreddersydde offshorefartøy. For å styrke konkurransekraften har de automatisert og robotisert store deler av byggeprosessen. Dette førte til at de kunne hente hjem en større del av byggeprosessen til Norge. Gjennom investering i avansert robotverktøy er kvaliteten hevet, og har blant annet ført til at de også kan produsere overbygget på superyachter.
- Vi tror på teknologiutvikling, automatiserte prosesser og robotisering, og tror vi vinner konkurransekraft gjennom å investere i disse prosessene. Det har gitt oss nye muligheter som vi ikke trodde var mulig, og bidro til at vi i 2014 vant nesten 50 prosent av alle kontrakter som ble tildelt norske skipsverft det året, sier Ståle Rasmussen, administrerende direktør Kleven.
Digitaliseringstrenden
Norske industribedrifter har kommet langt ved økt grad av automatisering i produksjonen. Men det er mulig å skru til produktivitetsskruen enda et par knepp.
- Det neste grepet handler om digitalisering. Til nå har produksjonsprosessen bestått av virtuelt design og fysisk testing av produktet. Dette smelter sammen til ett system hvor produkttest også foregår virtuelt. Da tar det kortere tid fra idé til ferdig produkt, du kan produsere mange ulike produkter samtidig og bedriften kan raskere respondere på skiftene markedsbehov, sier Håkon Rem i Siemens.
FAKTA OM KONKURRANSEN JAKTEN PÅ NORGES SMARTESTE INDUSTRIBEDRIFT
Kampanjeperiode: 27. januar - 27. mars 2015
Premien er en studietur til en av verdens mest intelligente fabrikker, som benytter det siste av innovativ teknologi for å sikre sin konkurransekraft: BMW i München, Tyskland
Konkurransen er åpen for alle industribedrifter i Norge
Vinneren kåres på Industrikonferansen 5. mai 2015. Vinneren er den bedriften som bruker teknologi og ressurser på smartest vis, med positiv effekt for produktivitet og konkurransekraft
Juryen består av:
- Stein Lier Hansen, administrerende direktør, Norsk Industri
- Anne Marit Panengstuen, Divisjonsdirektør, Siemens
- Else-May Botten, Fraksjonsleder, Stortingets næringskomité
- Jan M. Moberg, Redaktør, Teknisk Ukeblad
- Odd Myklebust, Prosjektdirektør, SINTEF
- Torger Reve, Professor, Handelshøyskolen BI
Sentrale personer i næringslivet har stilt opp for konkurransen fordi de ser økt produktivitet som svært viktig for Norges fremtid. Videoer og mer informasjon om konkurransen finnes her: www.smartindustri.no
Borregaard ble kåret til Norges Smarteste Industribedrift i 2014. Borregaard har samlet styringen av 15 fabrikker i ett felles driftssenter. Dermed har de oppnådd større samhandling på tvers av fabrikkenheter, noe som har resultert i økt bærekraft i form av økt produktivitet, bedre HMS-forhold og spennende arbeidsplasser. Borregaard har investert mye i høyteknologi og kompetanseutvikling og har samtidig drevet kontinuerlig omstilling og funnet lønnsomme markeder i utlandet.
Johan Castberg-feltet forsinket
Equinor og partnerne Vår Energi og Petoro forventer oppstart av Johan Castberg-feltet i januar/februar 2025. Dårlig vær gjør at oppstarten av Johan Castberg utsettes med et par måneder.
Ny Emerson Flushing Ring
TESCOM AGI Flushing Ring fra Emerson med modulær montering for bruk ved skylling. Ved å gi en fullstendig og modulær ventilmontering med et enkelt delenummer effektiviserer skylleringen i AGI BR-serien bestilling og legger til rette for enkel bestilling på nytt med bestemte testkrav fra kunder. Både de tradisjonelle ringene i BRS «sandwich»- og BRW «wafer»-stil er tilgjengelig, samt BR7-designet i «integrert deksel», som omfatter lufting/skylling i selve flensringen.
Slangerobot kan ha avdekket større mengder skjult ammunisjon
Det kan ligge mer ammunisjon i Mjøsa enn tidligere antatt, viser nytt videomateriale. I tillegg mener forskerne nå å kunne si mer om hvilket type fartøy «Storfjordvraket» er. Forskningsprogrammet Oppdrag Mjøsa fikk for alvor vind i seilene da undervannsfarkosten «Hugin» saumfarte bunnen av Norges største innsjø i 2022.
Utvikler bedre dronekontroll – får innovasjonsstøtte
De vil gjøre det enklere å styre droner over og under vann. Nå får Kongsberg Discovery støtte fra DOGA for å bruke designmetodikk til å tenke nytt om ubemannede droner. Designmetodikk er i vinden, og DOGA oversvømmes av søknader fra virksomheter som ønsker støtte fra Designdrevet innovasjonsprogram (DIP). Blant søkerne som slapp gjennom nåløyet i år finner vi Kongsberg Discovery.