
Vår grønne og energisparende profil blir forsterket av samspillet
The Switch kjøper Wärtsiläs marine frekvensomformervirksomhet
Det finske selskapet The Switch kunngjorde i dag oppkjøpet av Wärtsiläs marine frekvens-omformervirksomhet i Norge. Kjøpet omfatter avdelingen for forskning og utvikling i Trondheim samt testsenteret og produksjonsavdelingen på Stord.
The Switch Marine Drives Norway AS, som blir det nye navnet, har produsert over 1000 frekvensomformere i megawattklassen for skip og offshoreindustrien. Virksomheten i Trondheim og på Stord har plassert seg i den internasjonale toppklassen og nå skal The Switch ta produktene ut i det internasjonale markedet.
Strategisk posisjonering for grønnere skipsfart
Formålet med oppkjøpet er å utnytte iboende synergier i de to selskapene slik at de sammen kan tilby et større produktspekter og få tilgang til et bredere internasjonalt marked.
–De avdelingene vi nå kjøper i Norge passer som hånd i hanske med vår strategi for å bli en ledende tilbyder av energieffektive og miljøvennlige løsninger til skipsfart og offshorevirksomhet, sier konsernsjef Jukka-Pekka Mäkinen i The Switch.
–The Switch har allerede en betydelig posisjon i marin virksomhet. Med frekvensomformerne fra Norge kan vi nå tilby et langt bredere produktspekter innen det vi kaller grønn og miljøvennlig skipsfart. Skipsfarten er i gang med et «grønt skifte» og vi vil være ledende i denne omstillingen. Vår grønne og energisparende profil blir forsterket av samspillet med vår eier Yaskawa, som også tilbyr konsepter og løsninger i dette markedssegmentet, sier Mäkinen.
Ansatte har store forventninger
–Etter at vi nå har produsert over 1000 frekvensomformere til bruk under røffe forhold på skip og borerigger, er vi trygge på at vi ligger i internasjonal toppklasse, sier Asbjørn Haslebakke, som leder virksomheten i Norge.
–Vi er stolte over det vi har utviklet og produsert. Nå ser vi fram til at våre produkter kan få innpass i et større globalt marked, sier Haslebakke.
Samarbeidet med Wärtsiläs fortsetter
The Switch vil fortsette å videreutvikle samarbeidet med Wärtsiläs, men produktene fra Norge vil nå også bli tilbudt til andre kunder i det voksende internasjonale markedet for grønnere og energi-effektiv skipsfart.
Det har blitt produsert over 1000 store marine frekvensomformere i megawatt-klassen i Norge. Disse har fram til i dag bare blitt brukt i Wärtsiläs løsninger for framdrift og oljeboring, og nå skal de ut i et bredere internasjonalt marked.
Et teknologieventyr i internasjonal toppklasse
Virksomheten i Trondheim og på Stord som nå selges, ble startet for 15 år siden av Aker Elektro. I begynnelsen var det en ren forsknings- og utviklingsavdeling. I 2005 ble virksomheten kjøpt av Wärtsiläs Norway AS. Det er om lag 20 ansatte i virksomheten og de aller fleste er forskere, utviklere og prosjektingeniører.
Frekvensomformerne som er utviklet og produsert i Norge spenner fra 690V lav-volts omformere på 500 kilowatt opp til 5,5 megawatt for enkeltmotorer og 10 megawatt for dobbeltinstallasjoner, samt 6 600 V høy-volts omformere fra 5 til 24 megawatt
Johan Castberg-feltet forsinket
Equinor og partnerne Vår Energi og Petoro forventer oppstart av Johan Castberg-feltet i januar/februar 2025. Dårlig vær gjør at oppstarten av Johan Castberg utsettes med et par måneder.
Ny Emerson Flushing Ring
TESCOM AGI Flushing Ring fra Emerson med modulær montering for bruk ved skylling. Ved å gi en fullstendig og modulær ventilmontering med et enkelt delenummer effektiviserer skylleringen i AGI BR-serien bestilling og legger til rette for enkel bestilling på nytt med bestemte testkrav fra kunder. Både de tradisjonelle ringene i BRS «sandwich»- og BRW «wafer»-stil er tilgjengelig, samt BR7-designet i «integrert deksel», som omfatter lufting/skylling i selve flensringen.
Slangerobot kan ha avdekket større mengder skjult ammunisjon
Det kan ligge mer ammunisjon i Mjøsa enn tidligere antatt, viser nytt videomateriale. I tillegg mener forskerne nå å kunne si mer om hvilket type fartøy «Storfjordvraket» er. Forskningsprogrammet Oppdrag Mjøsa fikk for alvor vind i seilene da undervannsfarkosten «Hugin» saumfarte bunnen av Norges største innsjø i 2022.
Utvikler bedre dronekontroll – får innovasjonsstøtte
De vil gjøre det enklere å styre droner over og under vann. Nå får Kongsberg Discovery støtte fra DOGA for å bruke designmetodikk til å tenke nytt om ubemannede droner. Designmetodikk er i vinden, og DOGA oversvømmes av søknader fra virksomheter som ønsker støtte fra Designdrevet innovasjonsprogram (DIP). Blant søkerne som slapp gjennom nåløyet i år finner vi Kongsberg Discovery.