
Frittstående leverandør, og kan utvikle løsninger mot alle kontrollsystemer
Blir en sterk organisasjon
1. mars ble det offentlig gjort at Schneider Electric overtok 60 prosent av eierdelen i AVEVA, som er et stort internasjonalt engineeringsselskap innen industriell programvare. Da var det klart at alle aktuelle konkurransemyndigheter hadde godkjent oppkjøpet.
Programvaredelen av Schneider Electric, som Wonderware og Citect, blir nå en del av det nye AVEVA. På verdensbasis vil det nye selskapet ha om lag 5 000 medarbeidere.
Nå får vår virksomhet en global ledelse, forteller Peter Karlsson til AMNYTT. Han er General Manager for Schneider Electric Software Scandinavia. AVEVA er et eget foretak, med hovedkontor i England. Den nye organisasjonen i Norge for nærmere 70 ansatte. Det er betydelig mer enn de personene som har hatt ansvar for Wonderware i Norge.
Wonderware og Citect er sterke merkevare navn innen HMI og SCADA. AVEVA har omfattende virksomhet innen engineering og simulering. I Norge er det offshore rettet virksomhet som har vært mest fremtredende for AVEVA, i Sverige er det marin virksomhet som har dominert.
Det er for tidlig å si hvorledes ledelsesstrukturen i Skandinavia vil bli. Foreløpig er vi ikke endret noe på organisasjonen. I første omgang skal alle formaliteter og finansielle systemer på plass. Senere i år vil nok vi få på plass de organisatoriske endringene, mener Karlsson
Mer komplett tilbud
Når vi nå får pakketert produkter, løsninger og tjenester i det nye firmaet, vil vi komme styrket ur, mener Karlsson. Programvarene fra Schneider og enegineeringsløsningene fra AVEVA er komplementære og passer godt inn i Eco Struxure konseptet til Schneider. AVEVAs løsninger blir et tredje og øverste lag i Schneider Electrics produktportefølje. Men i utgangspunktet blir jo AVEVA en frittstående leverandør, og kan utvikle løsninger mot alle aktuelle kontroll- og MES systemer.
Kan hjelpe til med den digitale transformasjon
Wonderware feiret sitt 30 års jubileum i fjor. Programvare delen av AVEVA vil fortsette som tidligere, med samme kjernevirksomhet, forteller Karlsson. I den nye organisasjonen vil partnerstrategien bli forsterket. Wonderware og Citect er kjent for å ah åpne løsninger, som kan enkelt kan kombineres med andre systemer. Denne styrken vil vi beholde. For å forenkle sluttbrukerens hverdag er vår strategi at HMI/SCADA løsninger skal få felles grafisk grensesnitt. Da spiller det ingen rolle hvilke leverandører eller systemer som et foretak har installert.
Karlsson mener det nye selskapet er godt rigget for å kunne hjelpe bedriftene i overgangen til den digitale hverdag. Digitaliseringen gir bedriftene store muligheter. Men det er også store fallgruver. Men bedriften må starte overgangen til digitalisering i dag. det er ikke behov for å revolusjonere alle systemer i bedriften, sier Karlsson. Det viktigste er å starte prosessen, og skaffe seg kunnskap og erfaring.
Johan Castberg-feltet forsinket
Equinor og partnerne Vår Energi og Petoro forventer oppstart av Johan Castberg-feltet i januar/februar 2025. Dårlig vær gjør at oppstarten av Johan Castberg utsettes med et par måneder.
Ny Emerson Flushing Ring
TESCOM AGI Flushing Ring fra Emerson med modulær montering for bruk ved skylling. Ved å gi en fullstendig og modulær ventilmontering med et enkelt delenummer effektiviserer skylleringen i AGI BR-serien bestilling og legger til rette for enkel bestilling på nytt med bestemte testkrav fra kunder. Både de tradisjonelle ringene i BRS «sandwich»- og BRW «wafer»-stil er tilgjengelig, samt BR7-designet i «integrert deksel», som omfatter lufting/skylling i selve flensringen.
Slangerobot kan ha avdekket større mengder skjult ammunisjon
Det kan ligge mer ammunisjon i Mjøsa enn tidligere antatt, viser nytt videomateriale. I tillegg mener forskerne nå å kunne si mer om hvilket type fartøy «Storfjordvraket» er. Forskningsprogrammet Oppdrag Mjøsa fikk for alvor vind i seilene da undervannsfarkosten «Hugin» saumfarte bunnen av Norges største innsjø i 2022.
Utvikler bedre dronekontroll – får innovasjonsstøtte
De vil gjøre det enklere å styre droner over og under vann. Nå får Kongsberg Discovery støtte fra DOGA for å bruke designmetodikk til å tenke nytt om ubemannede droner. Designmetodikk er i vinden, og DOGA oversvømmes av søknader fra virksomheter som ønsker støtte fra Designdrevet innovasjonsprogram (DIP). Blant søkerne som slapp gjennom nåløyet i år finner vi Kongsberg Discovery.