nfa master 2014 crop

Hovedoppgave har vært å analysere trykk- og strømningsdynamikken i brønner

Beste masteroppgave i 2013

Henrik Anfinsen (26) ved NTNU har vunnet NFA prisen for «Beste master 2013». Arbeidet er innenfor automatisert boring, hvor operasjoner i vanskelige reservoar krever nøyaktig regulering av trykket. 

Tradisjonen tro tildelte Norsk forening for Automatisering (NFA) pris for beste masteroppgave. Det var mange gode kandidater til årets pris. Tittelen på oppgaven som ble utropt til beste oppgave er: "Disturbance Attenuation in Linear 2 x 2 Hyperbolic Systems - With applications to the heave problem in managed pressure drilling".

Anfinsens hovedoppgave har vært å analysere den partielle differensialligningen som beskriver trykk- og strømningsdynamikken i brønnen hvor det er utviklet en regulator som kan eliminere trykkoscillasjonene på et gitt punkt i brønnen.

Arbeidet er veldig grundig utført, hvor kunnskap om partielle differensialligninger, reguleringsteknikk for systemer med distribuerte parametere, modellreduksjon, og numeriske metoder har vært nødvendig.

Oppgaven er av en slik kvalitet at den fortjener prisen for beste masteroppgave 2013. Anfinsen hold et kort innlegg om oppgaven på foreningens årsmøte. Interessen for hans arbeid var stor blant tilhørerene.

Vurderingskriterier:
1. Betydning av oppgaven:
Oppgavens betydning for Automatiseringsfaget i Norge – for norsk næringsliv og samfunn enten gjennom direkte nytte eller gjennom økt forståelse av en betydelig utfordring for fremtiden.
2. Kvaliteten for besvarelsen av oppgaven:
Problemforståelse, utredning og metodisk skikkelighet, kreativitet, originalitet, eget bidrag, selvstendighet, diskusjon, kritisk vurdering, presentasjon, språk, rapportkvalitet. Komiteen kan her bygge på sensor og faglærers vurdering av oppgaven (karakteren).

Juryen har i år bestått av:
Rune Volden, Ulstein Power & Control
Geir Stuestøl, FMC Kongsberg Subsea
Tormod Drengstig, Universitetet i Stavanger

Om NFA:
NFA er en politisk uavhengig ideell medlemsforening med fokus på automatisering.
Foreningen består av mer enn 220 bedrifter og undervisnings-/ forskningsinstitusjoner.
NFA jobber med nettverksbygging, kompetanseutvikling og økt konkurranseevne for norsk industri.
Vi er også opptatt av å sikre rekruttering til høyere utdannelse innen teknologi og realfag. Sammen med fagmiljøet skal vi øke bevisstheten, forståelsen og interessen rundt faget blant politikere, studenter og folk flest. Foreningen skal synliggjøre automatiseringsfagets betydning for et bedre samfunn. NFA ble stiftet i 1958, og er landets eldste og største automatiseringsforening.

Pepperl Ethernet crop

Sikrer effektiv og pålitelig kommunikasjon av nettverksdata

Industrielle Ethernet-svitsjer sikrer at enheter fra felt til sky kommuniserer pålitelig på tvers av hele nettverket. Pepperl+Fuchs introduserer RocketLinx® Ethernet-svitsjer som kompletterer porteføljen for felt-til-sky-kommunikasjon. Disse produktene har et robust metallhus av høy kvalitet, og tilbyr en rekke viktige ytelses-, administrasjons- og sikkerhetsfunksjoner. 

5G unterstützt effizient zukünftige Netzwerkanforderungen / 5G

Industrielt 5G – nettverk på industriens premisser

En sikker, fremtidsrettet kommunikasjonsteknologi er avgjørende for applikasjoner som mobile roboter, autonom logistikk og førerløse transportsystemer i fabrikker. Derfor har Siemens lansert privat industrielt 5G, en 5G-infrastruktur utviklet spesifikt for kravene til industrielle kunder.

NORTH SEA FLOW MEASUREMENT WORKSHOP 2000

Måling av hydrogen med ultralyd mengdemåling

Hydrogen antas å spille en viktig rolle i energiomstillingen, og det vil følgelig være behov for overførings- og distribusjonsledningsnett for hydrogen. I disse nettverkene er det nødvendig med målinger av gassmengden som transporteres. 

les mer...
Aquarobotics crop

Nysnø Klimainvesteringer og Skeie teknologi investerer i Aqua Robotics

Det norske selskapet Aqua Robotics leverer automatiserte og robotiserte not-vaskesystem til aquakulturbransjen. Nå investerer Nysnø og Skeie teknologi rundt 85 millioner kroner for å bidra til å realisere selskapets ambisjoner som teknologileverandør innenfor fiskehelse, fiskevelferd og bærekraft. Selskapet vil etter transaksjonen være godt posisjonert til å nå sine ambisiøse vekstplaner om å bli den ledende aktøren innen renhold av nøter.