nfa master 2014 crop

Hovedoppgave har vært å analysere trykk- og strømningsdynamikken i brønner

Beste masteroppgave i 2013

Henrik Anfinsen (26) ved NTNU har vunnet NFA prisen for «Beste master 2013». Arbeidet er innenfor automatisert boring, hvor operasjoner i vanskelige reservoar krever nøyaktig regulering av trykket. 

Tradisjonen tro tildelte Norsk forening for Automatisering (NFA) pris for beste masteroppgave. Det var mange gode kandidater til årets pris. Tittelen på oppgaven som ble utropt til beste oppgave er: "Disturbance Attenuation in Linear 2 x 2 Hyperbolic Systems - With applications to the heave problem in managed pressure drilling".

Anfinsens hovedoppgave har vært å analysere den partielle differensialligningen som beskriver trykk- og strømningsdynamikken i brønnen hvor det er utviklet en regulator som kan eliminere trykkoscillasjonene på et gitt punkt i brønnen.

Arbeidet er veldig grundig utført, hvor kunnskap om partielle differensialligninger, reguleringsteknikk for systemer med distribuerte parametere, modellreduksjon, og numeriske metoder har vært nødvendig.

Oppgaven er av en slik kvalitet at den fortjener prisen for beste masteroppgave 2013. Anfinsen hold et kort innlegg om oppgaven på foreningens årsmøte. Interessen for hans arbeid var stor blant tilhørerene.

Vurderingskriterier:
1. Betydning av oppgaven:
Oppgavens betydning for Automatiseringsfaget i Norge – for norsk næringsliv og samfunn enten gjennom direkte nytte eller gjennom økt forståelse av en betydelig utfordring for fremtiden.
2. Kvaliteten for besvarelsen av oppgaven:
Problemforståelse, utredning og metodisk skikkelighet, kreativitet, originalitet, eget bidrag, selvstendighet, diskusjon, kritisk vurdering, presentasjon, språk, rapportkvalitet. Komiteen kan her bygge på sensor og faglærers vurdering av oppgaven (karakteren).

Juryen har i år bestått av:
Rune Volden, Ulstein Power & Control
Geir Stuestøl, FMC Kongsberg Subsea
Tormod Drengstig, Universitetet i Stavanger

Om NFA:
NFA er en politisk uavhengig ideell medlemsforening med fokus på automatisering.
Foreningen består av mer enn 220 bedrifter og undervisnings-/ forskningsinstitusjoner.
NFA jobber med nettverksbygging, kompetanseutvikling og økt konkurranseevne for norsk industri.
Vi er også opptatt av å sikre rekruttering til høyere utdannelse innen teknologi og realfag. Sammen med fagmiljøet skal vi øke bevisstheten, forståelsen og interessen rundt faget blant politikere, studenter og folk flest. Foreningen skal synliggjøre automatiseringsfagets betydning for et bedre samfunn. NFA ble stiftet i 1958, og er landets eldste og største automatiseringsforening.

Johan Castberg FPSO anchored

Johan Castberg-feltet forsinket

Equinor og partnerne Vår Energi og Petoro forventer oppstart av Johan Castberg-feltet i januar/februar 2025. Dårlig vær gjør at oppstarten av Johan Castberg utsettes med et par måneder.

Emerson Tescom_BRW crop

Ny Emerson Flushing Ring

TESCOM AGI Flushing Ring fra Emerson med modulær montering for bruk ved skylling. Ved å gi en fullstendig og modulær ventilmontering med et enkelt delenummer effektiviserer skylleringen i AGI BR-serien bestilling og legger til rette for enkel bestilling på nytt med bestemte testkrav fra kunder. Både de tradisjonelle ringene i BRS «sandwich»- og BRW «wafer»-stil er tilgjengelig, samt BR7-designet i «integrert deksel», som omfatter lufting/skylling i selve flensringen.

Slangerobot crop

Slangerobot kan ha avdekket større mengder skjult ammunisjon

Det kan ligge mer ammunisjon i Mjøsa enn tidligere antatt, viser nytt videomateriale. I tillegg mener forskerne nå å kunne si mer om hvilket type fartøy «Storfjordvraket»  er. Forskningsprogrammet Oppdrag Mjøsa fikk for alvor vind i seilene da undervannsfarkosten «Hugin» saumfarte bunnen av Norges største innsjø i 2022.

Sounder USV

Utvikler bedre dronekontroll – får innovasjonsstøtte

De vil gjøre det enklere å styre droner over og under vann. Nå får Kongsberg Discovery støtte fra DOGA for å bruke designmetodikk til å tenke nytt om ubemannede droner. Designmetodikk er i vinden, og DOGA oversvømmes av søknader fra virksomheter som ønsker støtte fra Designdrevet innovasjonsprogram (DIP). Blant søkerne som slapp gjennom nåløyet i år finner vi Kongsberg Discovery.