Fint APL crop

Halvor Landet (t.v) og Arne Tyssø presenterer test oppsettet

APLES, et Ethernet APL prosjekt – svært gode resultater

Equinor initierte et prosjekt med målsetting å få avklart om det er mulig å benytte eksisterende installertkabling for Ethernet-APL instrumenter. Fieldbus International AS (Fint) tok initiativet og fikk oppgaven å gjennomføre testene.. Aktuelle leverandører ble forespurt om å delta i prosjektet. Nå foreligger resultatet av testene.

- I Ethernet-APL standarden er det egen spesifikasjon for feltbusskabel, forteller Halvor Landet. Han er administrerende direktør i Fint, og har svært lang erfaring med feltbussløsninger. Oppgaven for prosjektet var å finne ut med hvilken kvalitet data fra APL utstyr ble overført i eksisterende kabling i Equinors installasjoner. Vi ble overrasket og imponert over resultatet av testene.

- Aktuelle leverandører av utstyr som benyttes i Equinors installasjoner ble invitert til å levere utsyr til testene, fortalte Arne Tyssø. Han er markedsansvarlig his Fint. Og som Landet har han vært svært sentral i automatiseringsbransjen. Utstyr det var aktuelt å ha med i demonstrasjonsprosjektet var kontroller, switcher, instrumentering, aktuatorer og positioner. Prosjektet var tidlig ute. Flere sentrale leverandører var ikke ferdig med utvikling av sine APL-produkter da prosjektet startet våren 2022, og for produsenter som deltok var det så vidt de ble ferdig med utvikling av APL løsninger. Men svært sentrale produsenter har deltatt, det gjelder ABB, Phoenix Contact, Endress+Hauser og Auma.

Testbenk med aktuelt utstyr og feltkabelen Equinor benytter i sine installasjoner ble satt opp i Fints lokaler. Et viktig poeng å få klarlagt var om eksisterende kabling, som er flamme og mud sikre, gir samme ytelse som spesifikasjonene i Ethernet-APL standarden krever. APL spesifikasjonen sier ikke noe om flamme- og mudkrav. Skal oljebransjen kunne utnytte fordelene APL standarden gir, må installasjonen tilfredsstille oljebransjens krav.

Nå foreligger testresultatene

– Eksisterende kabling tilfredsstiller standardens krav, fortalte Landet. Det ble målt lavere pakketap med offshore industriens kabler enn med referansekabelen for Ethernet APL. Det ble satt opp en kommunikasjonsring. Standarden spesifiserer dropkabler på 200 meter fra Feltswitch til instrumentene som kan være lokalisert i sone 1. Switchene var utstyrt med barrierer og leverer effekt til instrumentene (Power over Ethernet).

Med de gode testresultatene sa Landet at man kan flytte hele Ethernet infrastrukturen ut i feltet, uten å behøve å installere ny kabling. Det medfører store kostnadsbesparelser, både i utført arbeid og kabelkostnader. Den største gevinsten er nok at man med APL utstyr kan utnytte helt ny teknologi ved bare å anskaffe APL switcher og instrumenter. Med web servere i feltinstrumentene var det enkelt å konfigurere utstyret og sette opp hele demonstrasjonsprosjektet.

- Prosjektet viser at eksisterende infrastruktur gir muligheter vi ikke antok var mulig, sa Tyssø. Med APL teknologien i bunn, kan ulike Ethernet protokoller sameksistere. I prosjektet ble ProfiNet demonstrert. Vi vil snart se instrumenter som støtter andre aktuelle protokoller som OPC UA og HART-IP

Nå planlegger APLES prosjektet å arrangere en åpen dag, hvor testresultatene blir presentert. Se påmelding.

Om Ethernet-APL

APL står for Advanced Physical Layer og er en ny variant i IEEEs Ethernet standarder. Denne Physical Layer åpner for muligheten til å utveksle Ethernet-data over kun to tråder, i stedet for fire eller åtte, som har vært tilfelle så langt.

I tillegg til den rene kommunikasjonen åpner teknologien også for strømforsyning av tilkoblede enheter på samme lederpar (opsjon).

Ethernet-APL er dermed en av flere egenskaper i Single Pair Ethernet (SPE), og gjør at instrumentene kan tilkobles direkte, slik at måledata kan flyte sømløst gjennom hele fabrikken, ingen konverteringer vil trenges.

Fint skriver på sin hjemmeside

Ethernet-APL vil bli det neste store steget for automasjonsindustrien. Fint anbefaler denne nye feltbussteknologien og har en betydelig pågående aktivitet, og demonstrerer de forbedrede egenskapene som tilbys av Ethernet-APL: Hastighet, 10 megabit/s, kommunikasjonsavstand, 1000m, to-leder kommunikasjon gir opptil 60 watt og beskyttelsestiltak for sikker bruk i Eks områder.

Fordelene med Ethernet-APL er enorme.

Pepperl Ethernet crop

Sikrer effektiv og pålitelig kommunikasjon av nettverksdata

Industrielle Ethernet-svitsjer sikrer at enheter fra felt til sky kommuniserer pålitelig på tvers av hele nettverket. Pepperl+Fuchs introduserer RocketLinx® Ethernet-svitsjer som kompletterer porteføljen for felt-til-sky-kommunikasjon. Disse produktene har et robust metallhus av høy kvalitet, og tilbyr en rekke viktige ytelses-, administrasjons- og sikkerhetsfunksjoner. 

GC Rieber Fabrikkbesøk crop

Suksesshistorie med WeAssist prosessoptimaliserings-systemet

GC Rieber Compact AS er en internasjonalt ledende næringsmiddelbedrift som tilbyr optimaliserte ernæringsprodukter for bruk i krisesituasjoner og for behandling av underernærte. Selskapets viktigste kunder er FN-organisasjoner og internasjonale hjelpeorganisasjoner. GC Rieber Compact AS er også en ledende leverandør av nød-proviant og vann til livbåter- og flåter over hele verden.

les mer...
670658562

Kiwas NDT-virksomhet overføres til IKM Inspection

Fra 4. april 2024 vil Kiwa Norges NDT-virksomhet bli overført i sin helhet til IKM Inspection AS. Avtalen som nå er inngått mellom Kiwa AS og IKM Inspection AS medfører at all aktivitet og medarbeidere knyttet til NDT-tjenester med tilhørende utstyrspark i Norge overdras.

les mer...
Alfa Laval crop

Ny pumpehåndbok fra Alfa Laval

Alfa Laval har nettopp publisert en helt ny utgave av selskapets anerkjente pumpehåndbok. Håndboken på 375 sider er gratis og inneholder vitenskapelig informasjon om grunnleggende pumpefunksjonalitet og grundige retningslinjer for dimensjonering og valg av riktig pumpetype for optimal virkningsgrad.