
AMNYTT 02 2022 er publisert
Norsk industri ha svært gode muligheter til å bli ledende i det grønne skifte. Mange initiativer er tatt for å produsere batterier, med energi som er produsert uten at det blir frigjort CO2. Utdanningssystemet bør innrettes slik at vi får utdannet nok teknologer. Det er ikke politisk akseptabelt i dag å si at høyere utdanning skal dimensjoneres etter samfunnets behov. Men i enkelte kretser erkjennes det at klimaproblemene krever omfattende endringer i våre handlingsmønstre.
Denne erkjennelsen bør også omfatte dimensjoneringen av utdannelse. Vi trenger flere teknologer.
Næringsminister Jan Christian Vestre sa for kort tid siden, under LO/HNOs hydrogen seminar; - Vi må gå fra ord til handling.
Godt sagt hvis det følges opp.
Her er noen av sakene vi presenterewr:
- Sensorikk og notdesign gir høyere overlevelsesrate i merdene
- Roboter og mennesker samarbeider om takkeproduksjon
- Det er mye innovativ kraft hos oss
Johan Castberg-feltet forsinket
Equinor og partnerne Vår Energi og Petoro forventer oppstart av Johan Castberg-feltet i januar/februar 2025. Dårlig vær gjør at oppstarten av Johan Castberg utsettes med et par måneder.
Ny Emerson Flushing Ring
TESCOM AGI Flushing Ring fra Emerson med modulær montering for bruk ved skylling. Ved å gi en fullstendig og modulær ventilmontering med et enkelt delenummer effektiviserer skylleringen i AGI BR-serien bestilling og legger til rette for enkel bestilling på nytt med bestemte testkrav fra kunder. Både de tradisjonelle ringene i BRS «sandwich»- og BRW «wafer»-stil er tilgjengelig, samt BR7-designet i «integrert deksel», som omfatter lufting/skylling i selve flensringen.
Slangerobot kan ha avdekket større mengder skjult ammunisjon
Det kan ligge mer ammunisjon i Mjøsa enn tidligere antatt, viser nytt videomateriale. I tillegg mener forskerne nå å kunne si mer om hvilket type fartøy «Storfjordvraket» er. Forskningsprogrammet Oppdrag Mjøsa fikk for alvor vind i seilene da undervannsfarkosten «Hugin» saumfarte bunnen av Norges største innsjø i 2022.
Utvikler bedre dronekontroll – får innovasjonsstøtte
De vil gjøre det enklere å styre droner over og under vann. Nå får Kongsberg Discovery støtte fra DOGA for å bruke designmetodikk til å tenke nytt om ubemannede droner. Designmetodikk er i vinden, og DOGA oversvømmes av søknader fra virksomheter som ønsker støtte fra Designdrevet innovasjonsprogram (DIP). Blant søkerne som slapp gjennom nåløyet i år finner vi Kongsberg Discovery.