AMNYTT 01 2022 er publisert
Kraftprisene har fått de fleste til å interessere seg for hvorledes elektrisk kraft blir utnyttet her til lands. Mange er nok enig i at det norske vannkraftsystemet er ett samfunnsgode vi har nytt godt av her til lands. I det siste halve året har spørsmålstillingen dreid seg mer mot hvem i samfunnet som nytter godt av dette gode. Økonomisk er det ingen tvil om at det er kraftprodusentene, og derved indirekte en rekke kommuner og staten.
Ofte argumenterer sentrale politikere med at utenlandskabler sikrer krafttilgang her i landet. Dette argumentet har de nok fått servert av selskaper som har muligheten til å eksportere elektrisk kraft. Hvis man ser på statistikk for import og eksport av elektrisk kraft fra 2010 til 2020 er det kun to år med større import enn eksport. Størst avvik var det i 2020 med 7 550 GWh importert elektrisk kraft. I 2019 var importoverskuddet på 44 GWh, for null å egen. De de øvrige årene i denne tiårs perioden lå eksportoverskuddet på 10 000 til 15 000 GWh. Disse tallene tyder vel på at behovet for 17 utenlandskabler for å sikre nok kraft til landet ikke er til stede noen særlig grad.
Hva med kraft til det grønne skiftet. I denne utgaven er det mange forskejllige temaer vi behandler.
Dette er noen av sakene:
- Selvgående robot effektiviserer fôring
- Kompetanse og erfaring
- Automatisk ladesystem
- Norges smarteste industribedrift
Northern Lights-anlegget klart for mottak av CO2
Verdens første anlegg for transport og lagring av CO2 på tvers av landegrenser er ferdigstilt og klart for mottak og lagring. Torsdag 26. september foreokr energiminister Terje Aasland den offisielle åpningen av Northern Lights-anlegget for CO2-transport og lagring i Øygarden, nær Bergen. Northern Lights-anlegget er et prosjektsamarbeid (JV) mellom Equinor, Shell og TotalEnergies.
Process Partner lanserer flere produktnyheter
Process Partner har gleden av å kunngjøre lanseringen av Fuji Electrics nyeste transmitter-serie, FCX-AIV, og et nytt digitalt manometer fra Crystal Engineering på årets ONS messe i Stavanger.
Veikart til økt lønnsomhet i havvindsektoren: Ny rapport fra BCG og PEAK Wind
Optimalisering av drifts- og vedlikeholdspraksiser innen havvind kan forbedre både den operasjonalle ytelsen og lønnsomheten, skriver Boston Consulting Group og PEAK Wind i en fersk analyse. Rapporten understreker den kritiske rollen som drift og vedlikehold (operations and maintenance; O&M) har når havvindparker går fra å være supplementære grønne energikilder til primære energileverandører.
GoliatVIND - gode samarbeidsrelasjoner ga rekordrask levering av havbunnsundersøkelse
Takket være gode relasjoner med Akvaplan-niva og andre underleverandører så fikk GoliatVIND mobilisert til gjennomføring av havbunnundersøkelse på rekordtid. Som et avgjørende steg mot å sikre godkjenning av konsekvensutredningen for demonstrasjonsprosjektet for flytende havvind utenfor Hammerfest, fullførte GoliatVIND en havbunnsundersøkelse i rekordfart. Dette ble muliggjort på grunn av det gode samarbeidet innen norsk leverandørindustri.