ABB Sverdrup crop

HVDC basert på VSC-teknologi blir i økende grad brukt i en rekke anvendelser

ABB tildelt kontrakt på kraft fra land til Johan Sverdrup

ABB skal levere elektroutstyr verdt cirka 1,1 milliarder kroner til HVDC-systemet som skal forsyne Johan Sverdrup-feltet med kraft fra land. Kontrakten ble signert i første kvartal i år.

Kontrakten innebærer leveranser av høyspennings likestrøms (HVDC) elektroutstyr til omformerstasjonene i hver ende av den 200 kilometer lange kraftforbindelsen som går fra landnettet og ut til Johan Sverdrup.

Johan Sverdrup-feltet ligger rett vest for Stavanger, og produksjonsstart er planlagt til sent 2019. Full produksjon er estimert til 550 000-650 000 fat oljeekvivalenter per dag, som vil utgjøre cirka 40 prosent av oljeproduksjonen på norsk sokkel. De fire plattformene som utgjør første fase i utbyggingen av feltet vil i sin helhet bli drevet med kraft fra land. Første fasen i utbyggingen av Johan Sverdrup vil også legge til rette for å dekke kraftbehovet for en full utbygging av feltet, samt for øvrige felt på Utsirahøyden innen 2022. 

- I ABB er vi stolte over å få fortsette det gode samarbeidet gjennom å få levere et tredje HVDC-basert kraft fra land-system til Statoil. Dette er ABB-teknologi som gjør det mulig å eliminere behovet for gassturbiner om bord, noe som vil redusere CO2-utslippene, samt kutte drifts- og vedlikeholdskostnader, sier ABBs administrerende direktør, Steffen Waal.

ABB får ansvaret for design, ingeniørarbeid, innkjøp, installasjon og igangkjøring av utstyret til to HVDC omformerstasjoner på +/- 80 kilovolt og 100 megawatt. Den ene vil bli plassert på Haugsneset ved prosessanlegget på Kårstø, hvor vekselstrøm fra landnettet blir gjort om til likestrøm, som effektivt blir overført til omformerstasjonen på plattformen. Her konverteres likestrøm tilbake til vekselstrøm som distribueres til hele første fase av feltutbyggingen.

ABB bruker en teknologi basert på spenningsstyrte omformere (VSC - voltage sourced converters), som kalles HVDC Light, for energieffektiv og fleksibel overføring av elektrisk kraft over lange avstander. ABB har levert alle de fire HVDC kraft fra land-forbindelsene som er bestilt i verden til nå. Det vil si to likestrømssystemer som forsyner elektrisk drevne gasskompressorer på Statoils Troll A-plattform, et tilsvarende system som forsyner hele BPs Valhall-felt med kraft fra land, og nå: Johan Sverdrup.

ABB var pionérer innen HVDC overføringsteknologi for 60 år siden og er tildelt rundt 100 HVDC-prosjekter over hele verden. Totalt har ABB installert likestrømsforbindelser med en samlet effekt på mer enn 120 gigawatt, noe som utgjør omtrent halvparten av global installert base. I 1990-årene videreutviklet ABB HVDC-teknologien basert på VSC-teknologien og kalte den for HVDC Light.

HVDC basert på VSC-teknologi blir i økende grad tatt i bruk i en rekke anvendelser, som til å knytte avsidesliggende fornybar energiproduksjon til strømnettet, kraftforbindelser mellom nasjoner, kraft-fra-land til offshoreinstallasjoner og kraftforsyning inn til store byer, hvor plassen er begrenset. 

Johan Castberg FPSO anchored

Johan Castberg-feltet forsinket

Equinor og partnerne Vår Energi og Petoro forventer oppstart av Johan Castberg-feltet i januar/februar 2025. Dårlig vær gjør at oppstarten av Johan Castberg utsettes med et par måneder.

Emerson Tescom_BRW crop

Ny Emerson Flushing Ring

TESCOM AGI Flushing Ring fra Emerson med modulær montering for bruk ved skylling. Ved å gi en fullstendig og modulær ventilmontering med et enkelt delenummer effektiviserer skylleringen i AGI BR-serien bestilling og legger til rette for enkel bestilling på nytt med bestemte testkrav fra kunder. Både de tradisjonelle ringene i BRS «sandwich»- og BRW «wafer»-stil er tilgjengelig, samt BR7-designet i «integrert deksel», som omfatter lufting/skylling i selve flensringen.

Slangerobot crop

Slangerobot kan ha avdekket større mengder skjult ammunisjon

Det kan ligge mer ammunisjon i Mjøsa enn tidligere antatt, viser nytt videomateriale. I tillegg mener forskerne nå å kunne si mer om hvilket type fartøy «Storfjordvraket»  er. Forskningsprogrammet Oppdrag Mjøsa fikk for alvor vind i seilene da undervannsfarkosten «Hugin» saumfarte bunnen av Norges største innsjø i 2022.

Sounder USV

Utvikler bedre dronekontroll – får innovasjonsstøtte

De vil gjøre det enklere å styre droner over og under vann. Nå får Kongsberg Discovery støtte fra DOGA for å bruke designmetodikk til å tenke nytt om ubemannede droner. Designmetodikk er i vinden, og DOGA oversvømmes av søknader fra virksomheter som ønsker støtte fra Designdrevet innovasjonsprogram (DIP). Blant søkerne som slapp gjennom nåløyet i år finner vi Kongsberg Discovery.