ABB Marin integrert crop

Løsningen gir økt energieffektivitet, sikkerhet og pålitelighet

ABB tildelt banebrytende kontrakt for integrerte marineløsninger

ABB skal for første gang levere fullintegrerte kraft-, fremdrifts- og automatiseringssystem til spesialfartøy for dypvannsoperasjoner som bygges i Kina.

- Systemene for kraft, automatisering, sikkerhet og beslutningsstøtte blir stadig mer avanserte. Når de blir tett sammenkoblet og kan utveksle informasjon, er fordelene signifikante: Reduserte investeringskostnader, optimalisert vedlikehold, forbedret kontroll på kraftsystemene og økt tilgjengelighet på utstyret. Valget av ABBs integrerte løsninger for krevende prosjekter som dette vitner om solid aksept for vår produktportefølje, sier Sindre Sætre, leder for ABBs marinevirksomhet i Norge.

  ABBs løsninger kombinerer elektriske fremdriftssystem, kraftproduksjon, kraftdistribusjon og automatisering basert på ABBs velkjente 800xA styringssystem.  ABBs avanserte kraftsystem er godkjent for de mest krevende operasjoner med dynamisk posisjonering, DP3, med såkalt lukket buss. Det øker sikkerheten og reduserer drivstofforbruk, utslipp og vedlikeholdskostnader.

Løsningene skal brukes på et avansert rørleggingsfartøy med stor løftekapasitet som bygges av Wuchang Shipbuilding Industry Group Co., Ltd (WSIC) i Kina. ABB i Norge vil stå for leveransene til verftet.

Det nye fartøyet er beregnet for operasjoner på ultradype havområder og trenger maksimal nøyaktighet og tilgjengelighet. Derfor ønsker både eier og operatører økt integrasjon og enklere brukergrensesnitt for drift og vedlikehold av de ulike systemene ombord.

Fartøyet skal leveres i første kvartal 2018, og er designet for rørlegging, tunge løft og havbunnskonstruksjon i dypvannsmarkedet. Slike operasjoner krever ekstrem pålitelighet, og ved å integrere elektrisk kraft, fremdrift samt systemer for tilstands- og ytelsesovervåking, øker den totale effektiviteten, tilgjengeligheten og sikkerheten.

WSIC

WSIC ble etablert i 1934, og er et datterselskap av China Shipbuilding Industry Corporation (CSIC). Det er et moderne, storskala og integrert verft for bygging av skip, offshore-konstruksjoner og forsvarsprodukter i Kina.

Verftet dekker et område på tre millioner kvadratmeter og består av 15 datterselskaper, et joint-venture selskap, to offentlige institusjoner og fire produksjonsområder. Produktporteføljen dekker et vidt spekter som militærprodukter, spesialskip med høye ytelser, stålstrukturer for bruer, energi-, heavy-duty- og offshore-utstyr samt store skip.

WSIC har bygget og levert mer enn 1000 fartøyer. De siste tiårene har verftet satset mer på bygging av spesialskip med høye ytelser, og levert mer enn 30 fartøyer for ankerhåndtering, tauing, offshore supply, standby-operasjoner, dypdykkingssupport, offshoreforskning og letevirksomhet for olje og gass.

Johan Castberg FPSO anchored

Johan Castberg-feltet forsinket

Equinor og partnerne Vår Energi og Petoro forventer oppstart av Johan Castberg-feltet i januar/februar 2025. Dårlig vær gjør at oppstarten av Johan Castberg utsettes med et par måneder.

Emerson Tescom_BRW crop

Ny Emerson Flushing Ring

TESCOM AGI Flushing Ring fra Emerson med modulær montering for bruk ved skylling. Ved å gi en fullstendig og modulær ventilmontering med et enkelt delenummer effektiviserer skylleringen i AGI BR-serien bestilling og legger til rette for enkel bestilling på nytt med bestemte testkrav fra kunder. Både de tradisjonelle ringene i BRS «sandwich»- og BRW «wafer»-stil er tilgjengelig, samt BR7-designet i «integrert deksel», som omfatter lufting/skylling i selve flensringen.

Slangerobot crop

Slangerobot kan ha avdekket større mengder skjult ammunisjon

Det kan ligge mer ammunisjon i Mjøsa enn tidligere antatt, viser nytt videomateriale. I tillegg mener forskerne nå å kunne si mer om hvilket type fartøy «Storfjordvraket»  er. Forskningsprogrammet Oppdrag Mjøsa fikk for alvor vind i seilene da undervannsfarkosten «Hugin» saumfarte bunnen av Norges største innsjø i 2022.

Sounder USV

Utvikler bedre dronekontroll – får innovasjonsstøtte

De vil gjøre det enklere å styre droner over og under vann. Nå får Kongsberg Discovery støtte fra DOGA for å bruke designmetodikk til å tenke nytt om ubemannede droner. Designmetodikk er i vinden, og DOGA oversvømmes av søknader fra virksomheter som ønsker støtte fra Designdrevet innovasjonsprogram (DIP). Blant søkerne som slapp gjennom nåløyet i år finner vi Kongsberg Discovery.