
Krafla vil bli fjernstyrt fra et landbasert kontrollsenter.
ABB støtter Equinor i utviklingen av neste generasjons autonome olje- og gassplattformer
ABB vil bruke sin Adaptive Execution™-metodikk for å optimalisere den første, ubemannede prosessplattformen for Krafla-feltet i Nordsjøen. Adaptive Execution™ integrerer ekspertteam, nye teknologier, smidige prosesser, delt læring og velprøvde metoder i en mer utviklet, helhetlig løsning, bundet sammen med den digitale ABB Ability™-plattformen.
Equinor har engasjert ABB for å levere automatiseringsløsninger for olje- og gassfeltet Krafla, en del av utviklingen av lisensene Krafla, Fulla og Nord for Alvheim.
Den ubemannede prosessplattformen på Krafla vil bli fjernstyrt fra et landbasert kontrollsenter. Til dette benyttes det distribuerte styringssystemet ABB Ability™ System 800xA, blant annet utstyrt med Select I/O, et en-kanals inngangs-/utgangssystem der signaler fra anleggsutstyr blir digitalt krysskoblet i smarte koblingsbokser.
Digital tvilling
ABBs styringssystem vil også overvåke og kontrollere flere andre enheter, inkludert to ubemannede brønnhodeplattformer og et havbunns produksjonssystem.
ABB vil skape en digital tvilling for å simulere, teste og verifisere de avanserte funksjonene som trengs for ubemannede operasjoner i styringssystemet, før de installeres på anlegget.
- Plattformen er designet for drift uten mennesker om bord og uten landingsplass for helikopter. Den eneste mulige tilgangen er via skip. I stedet vil en ny generasjon, fjernbaserte operatører sitte på land, med muligheten til å starte operasjoner med et tastetrykk. Derfor er det viktig at designet blir riktig fra start. Alt må testes og verifiseres før det installeres offshore, sier Brandon Spencer, global leder for ABB Energy Industries.
Får kraft-fra-land
Ved å bruke sin Adaptive Execution™-metodikk, vil ABB strømlinjeforme hele prosjektgjennomføringen og kombinere effektiv, modulært design med standardiserte, repeterbare prosesser.
- Adaptive Execution™ muliggjør større synlighet på tvers av alle lag i et prosjekt. Med digitalisering og virtualisering i kjernen, kan vi frigjøre betydelig verdi for Equinor i dette prosjektet, ikke minst ved å designe og teste alt i et virtuelt miljø og derved eliminere designfeil tidlig. Som et resultat kan vi redusere tidsplaner med opptil 30 prosent, minimere antall ingeniørtimer på testing, installasjon og igangsetting med 85 prosent og automatiseringsrelaterte installasjonskostnader med opptil 40 prosent, forteller Per Erik Holsten, administrerende direktør for ABB i Norge.
Den nye plattformen byr også på miljøfordeler. Kraft fra land, hovedsakelig fra vannkraft, vil bidra til å redusere lokale utslipp og klimagasser.
Johan Castberg-feltet forsinket
Equinor og partnerne Vår Energi og Petoro forventer oppstart av Johan Castberg-feltet i januar/februar 2025. Dårlig vær gjør at oppstarten av Johan Castberg utsettes med et par måneder.
Ny Emerson Flushing Ring
TESCOM AGI Flushing Ring fra Emerson med modulær montering for bruk ved skylling. Ved å gi en fullstendig og modulær ventilmontering med et enkelt delenummer effektiviserer skylleringen i AGI BR-serien bestilling og legger til rette for enkel bestilling på nytt med bestemte testkrav fra kunder. Både de tradisjonelle ringene i BRS «sandwich»- og BRW «wafer»-stil er tilgjengelig, samt BR7-designet i «integrert deksel», som omfatter lufting/skylling i selve flensringen.
Slangerobot kan ha avdekket større mengder skjult ammunisjon
Det kan ligge mer ammunisjon i Mjøsa enn tidligere antatt, viser nytt videomateriale. I tillegg mener forskerne nå å kunne si mer om hvilket type fartøy «Storfjordvraket» er. Forskningsprogrammet Oppdrag Mjøsa fikk for alvor vind i seilene da undervannsfarkosten «Hugin» saumfarte bunnen av Norges største innsjø i 2022.
Utvikler bedre dronekontroll – får innovasjonsstøtte
De vil gjøre det enklere å styre droner over og under vann. Nå får Kongsberg Discovery støtte fra DOGA for å bruke designmetodikk til å tenke nytt om ubemannede droner. Designmetodikk er i vinden, og DOGA oversvømmes av søknader fra virksomheter som ønsker støtte fra Designdrevet innovasjonsprogram (DIP). Blant søkerne som slapp gjennom nåløyet i år finner vi Kongsberg Discovery.