HVDC submarine cable laying

Vil gjøre det mulig å integrere en betydelig mengde fornybar energi i nettet

ABB skal levere undervanns kraftlink

ABB har sikret seg kontrakten på den undersjøiske likestrøms kraftforbindelsen Caithness-Moray i Skottland. HVDC Light-linken gjør det mulig å integrere 1200 megawatt fornybar energi i nettet.

ABB er tildelt ordren på rundt 5 milliarder kroner fra Scottish Hydro Electric (SHE) Transmission plc, for levering av kraftforbindelsen Caithness-Moray. Dette er en høyspennings likestrøms kraftlink (HVDC) som binder kraftnettene på hver side av Moray Firth i Nord-Skottland sammen. Kontraktstildelingen kommer som følge av at Ofgem (Office of Gas and Electricity Markets), en uavhengig reguleringsmyndighet, besluttet at kraftforbindelsen var nødvendig.

ABB vil designe, konstruere, levere og installere to 320 kilovolt HVDC Light omformerstasjoner på land, en på 1200 megawatt på Blackhillock i Moray og en annen på 800 megawatt ved Spittal i Caithness. Leveranse vil også bestå av undervannskabler og underjordiske kabler, som strekker seg over en distanse på nesten 160 kilometer. Kraftforbindelsen skal etter planen idriftsettes i 2018.

- Vi er fornøyde med å kunne støtte et så stort prosjekt for overføring av kraft, som vil gjøre det mulig å integrere en betydelig mengde fornybar energi i nettet og forsyne millioner av mennesker med ren og utslippsfri kraft. ABB var pionerer innen HVDC-teknologi og fortsetter å lede an takket være innovasjon. Det har vi sett ved flere teknologiske gjennombrudd i det siste, sier Claudi Facchin, som leder ABBs Power Systems divisjon.

SHE Transmission gjennomfører en betydelig styrking av sitt kraftnett som betjener det nordlige Skottland. Dette gjør de for å støtte den store veksten i generering av elektrisitet fra fornybare kilder, med rundt 1200 megawatt vind-, bølge- og tidevannskraft som skal integreres. En av de viktige komponentene som gjør forsterkningen mulig, er installasjonen av en HVDC sjøkabel med en kapasitet på 1200 megawatt mellom Caithness og Moray, som tilsvarer strømbehovet til rundt to millioner innbyggere i Skottland.

ABBs HVDC Light-system viser vei innen såkalt VSC (Voltage Source Converter) teknologi. Selskapet har levert 13 av de 14 idriftsatte VSC-systemene i verden. HVDC Light er fortsatt en foretrukken løsning for lange, underjordiske og undersjøiske kraftforbindelser.

HVDC Light-teknologi blir i stadig økende grad tatt i bruk på en rekke områder, som for eksempel når man skal integrere fornybar energi over lange avstander, på tvers av landegrenser, kraft fra land til offshoreinstallasjoner og overføring inn til byer, hvor plassen ofte er begrenset.

Johan Castberg FPSO anchored

Johan Castberg-feltet forsinket

Equinor og partnerne Vår Energi og Petoro forventer oppstart av Johan Castberg-feltet i januar/februar 2025. Dårlig vær gjør at oppstarten av Johan Castberg utsettes med et par måneder.

Emerson Tescom_BRW crop

Ny Emerson Flushing Ring

TESCOM AGI Flushing Ring fra Emerson med modulær montering for bruk ved skylling. Ved å gi en fullstendig og modulær ventilmontering med et enkelt delenummer effektiviserer skylleringen i AGI BR-serien bestilling og legger til rette for enkel bestilling på nytt med bestemte testkrav fra kunder. Både de tradisjonelle ringene i BRS «sandwich»- og BRW «wafer»-stil er tilgjengelig, samt BR7-designet i «integrert deksel», som omfatter lufting/skylling i selve flensringen.

Slangerobot crop

Slangerobot kan ha avdekket større mengder skjult ammunisjon

Det kan ligge mer ammunisjon i Mjøsa enn tidligere antatt, viser nytt videomateriale. I tillegg mener forskerne nå å kunne si mer om hvilket type fartøy «Storfjordvraket»  er. Forskningsprogrammet Oppdrag Mjøsa fikk for alvor vind i seilene da undervannsfarkosten «Hugin» saumfarte bunnen av Norges største innsjø i 2022.

Sounder USV

Utvikler bedre dronekontroll – får innovasjonsstøtte

De vil gjøre det enklere å styre droner over og under vann. Nå får Kongsberg Discovery støtte fra DOGA for å bruke designmetodikk til å tenke nytt om ubemannede droner. Designmetodikk er i vinden, og DOGA oversvømmes av søknader fra virksomheter som ønsker støtte fra Designdrevet innovasjonsprogram (DIP). Blant søkerne som slapp gjennom nåløyet i år finner vi Kongsberg Discovery.