ABB batteriferge crop

Norge er i ferd med å ta teten på batteridrevne passasjerferger

ABB leverer kraftsystem for bærekraftig cruise

ABBteknologi bidrar til et utslippsfritt og nærmest lydløst, batteridrevet cruise på Nærøyfjorden, som er på Unescos verdensarvliste. Fartøyskonseptet er døpt Seasight av verftet Brødrene Aa i Hyen i Sogn og Fjordane.

Fergen kombinerer et futuristisk utseende med ABBs hybride fremdriftssystem.

- Norge er i ferd med å ta teten på batteridrevne passasjerferger på grunn av krav fra myndighetene. Men også globalt blir batteri- og hybridteknologi stadig viktigere innen maritim sektor.  Vi er stolte av å ligge i forkant av den bølgen. ABB har allerede utviklet miljøvennlig batteri- og hybridteknologi for bruk i større passasjerferger, også bilferger, sier Sindre Sætre, leder for ABBs marinevirksomhet i Norge.

Til Seasight vil ABB levere en kompakt og lettvekts versjon av det prisvinnende Onboard DC Grid, et likestrømsbasert kraftnett om bord, som styrer og kontrollerer energistrømmen mellom dieselgeneratorene, fremdriftssystemet og ladestasjonen. Onboard DC Grid er nøkkelen til en effektiv integrasjon av energilager i et moderne maritimt kraftsystem med sin likestrømstruktur og integrerte kraft- og energistyringssystem. Batteriene blir ladet under seiling og ved kai.

Fergen kan frakte inntil 400 turister mellom Flåm og Gudvangen langs Nærøyfjorden i Sogn og Fjordane, en distanse på 32 km. Etter en transittetappe går den over til ren batteridrift. Dermed kan passasjerene nyte naturen tilnærmet lydløst i åtte knops fart, 15 kilometer i timen.

Nærøyfjorden er på Unescos verdensarvliste hovedsakelig fordi den er mer eller mindre uberørt av menneskelig utvikling. Rederiet The Fjords planlegger 700 turer i året med start i mai 2016.

Byggingen av karbonfiberfergen er allerede i gang hos Brødrene Aa, som også hadde ideen til konseptet. Fergedesignet er inspirert av en sti som går oppover en bratt fjellside, og kan også minne om operahuset i Oslo. Seasight er 40 meter lang og 15 meter bred. Passasjerene kan bevege seg overalt på utsiden av sightseeingbåten og innvendig er det panoramautsikt med 400 seter.

- Dette er et av de mest spennende fartøyer vi har konstruert, både estetisk og teknologisk. ABB har et godt rykte for utstyrsleveranser til passasjerferger, og vi er godt fornøyde med å ha med en erfaren partner i et så innovativt prosjekt, sier Anstein As hos Brødrene Aa AS.

Brødrene Aa

Brødrene Aa er en verdensleder i bygging av hurtigbåter i karbonfiberkompositter. Verftet ligger i Hyen i Gloppen kommune i Sogn og Fjordane og har 110 ansatte. Verftet er kjent for utvikling av komposittmaterialer til hurtigbåter.

 

 

Johan Castberg FPSO anchored

Johan Castberg-feltet forsinket

Equinor og partnerne Vår Energi og Petoro forventer oppstart av Johan Castberg-feltet i januar/februar 2025. Dårlig vær gjør at oppstarten av Johan Castberg utsettes med et par måneder.

Emerson Tescom_BRW crop

Ny Emerson Flushing Ring

TESCOM AGI Flushing Ring fra Emerson med modulær montering for bruk ved skylling. Ved å gi en fullstendig og modulær ventilmontering med et enkelt delenummer effektiviserer skylleringen i AGI BR-serien bestilling og legger til rette for enkel bestilling på nytt med bestemte testkrav fra kunder. Både de tradisjonelle ringene i BRS «sandwich»- og BRW «wafer»-stil er tilgjengelig, samt BR7-designet i «integrert deksel», som omfatter lufting/skylling i selve flensringen.

Slangerobot crop

Slangerobot kan ha avdekket større mengder skjult ammunisjon

Det kan ligge mer ammunisjon i Mjøsa enn tidligere antatt, viser nytt videomateriale. I tillegg mener forskerne nå å kunne si mer om hvilket type fartøy «Storfjordvraket»  er. Forskningsprogrammet Oppdrag Mjøsa fikk for alvor vind i seilene da undervannsfarkosten «Hugin» saumfarte bunnen av Norges største innsjø i 2022.

Sounder USV

Utvikler bedre dronekontroll – får innovasjonsstøtte

De vil gjøre det enklere å styre droner over og under vann. Nå får Kongsberg Discovery støtte fra DOGA for å bruke designmetodikk til å tenke nytt om ubemannede droner. Designmetodikk er i vinden, og DOGA oversvømmes av søknader fra virksomheter som ønsker støtte fra Designdrevet innovasjonsprogram (DIP). Blant søkerne som slapp gjennom nåløyet i år finner vi Kongsberg Discovery.