ABB batteri offshore crop

Bidrar ti CO2-utslippskutt og reduserer drifts- og vedlikeholdskostnader

ABB leverer batterilagringsløsning som kutter utslipp på plattform

ABB skal levere PowerStore™, et konteinerbasert batterilagringssystem som kan fjernstyres for drift og vedlikehold, til Woodside, Australias største, uavhengige olje- og gasselskap.  Systemet skal installeres på Goodwyn A-plattformen.

Den innovative ABB-løsningen vil bidra til Woodsides 2020-mål for CO2-utslippskutt og hjelpe til med reduksjon av drifts- og vedlikeholdskostnader.

Goodwyn A ligger 135 km nordvest for Karratha vest i Australia og har vært i drift siden 1995. Den bunnfaste installasjonen veier 55 000 tonn og er over 290 meter høy. Plattformen kombinerer produksjon, reinjeksjon, kraftproduksjon og boligkvarter. Tørrgass og kondensat fra nærliggende reservoarer transporteres til plattformen via et rørnettverk og sendes til Karratha gassbehandlingsanlegg på land. Goodwyn A er designet for opptil 30 produksjonsbrønner, inkludert fem reinjeksjonsbrønner, og har en produksjonskapasitet på inntil 36 000 tonn gass og 11 000 tonn kondensat per døgn.

Skrur av gassturbin

ABBs konteinerbaserte ABB Ability PowerStore batterilagringsløsning vil støtte plattformens eksisterende gassturbingeneratorer. Batteriene vil erstatte en av de seks gassturbingeneratorene og vil også redusere behovet for nødstrømsdieselgeneratoren. Korttidsbackup kommer fra det nye batterilageret som er en integrert del av mikronettverket, og fungerer som roterende reservekraft, såkalt «spinning reserve». Et tilhørende ABB Ability Microgrid Plus styringssystem fungerer som «hjernen» i løsningen og kan benyttes til fjernbetjening av mikronettverket ved behov eller dersom mannskapet forlater plattformen.

- Vi er glade for å samarbeide med Woodside om installasjonen av PowerStore batterilagringsløsning for offshore olje- og gassproduksjon. Det vil redusere miljøpåvirkningen og optimalisere kostnader, sier Massimo Danieli, leder for nettkontroll i divisjon Power Grids hos ABB. – Mikronettverk og energilagring er blant hovedsatsingsområdene i vår Next Level-strategi, og denne innovative løsningen styrker ABBs posisjon som foretrukken partner for et sterkere, smartere og grønnere kraftnett.
ABB er et foregangsselskap innen mikronettverkteknologi med over 40 installasjoner globalt, på tvers av applikasjoner som betjener fjerntliggende samfunn, øyer, kraftselskaper og industrianlegg.
Woodside er Australias største, uavhengige olje- og gasselskap med en global portefølje, anerkjent for leting, utvikling, produksjon og leveranse av energi i verdensklasse. Woodsides installasjoner er kjent for sikkerhet, pålitelighet og effektivitet. Selskapet er Australias mest erfarne LNG-operatør.

Johan Castberg FPSO anchored

Johan Castberg-feltet forsinket

Equinor og partnerne Vår Energi og Petoro forventer oppstart av Johan Castberg-feltet i januar/februar 2025. Dårlig vær gjør at oppstarten av Johan Castberg utsettes med et par måneder.

Emerson Tescom_BRW crop

Ny Emerson Flushing Ring

TESCOM AGI Flushing Ring fra Emerson med modulær montering for bruk ved skylling. Ved å gi en fullstendig og modulær ventilmontering med et enkelt delenummer effektiviserer skylleringen i AGI BR-serien bestilling og legger til rette for enkel bestilling på nytt med bestemte testkrav fra kunder. Både de tradisjonelle ringene i BRS «sandwich»- og BRW «wafer»-stil er tilgjengelig, samt BR7-designet i «integrert deksel», som omfatter lufting/skylling i selve flensringen.

Slangerobot crop

Slangerobot kan ha avdekket større mengder skjult ammunisjon

Det kan ligge mer ammunisjon i Mjøsa enn tidligere antatt, viser nytt videomateriale. I tillegg mener forskerne nå å kunne si mer om hvilket type fartøy «Storfjordvraket»  er. Forskningsprogrammet Oppdrag Mjøsa fikk for alvor vind i seilene da undervannsfarkosten «Hugin» saumfarte bunnen av Norges største innsjø i 2022.

Sounder USV

Utvikler bedre dronekontroll – får innovasjonsstøtte

De vil gjøre det enklere å styre droner over og under vann. Nå får Kongsberg Discovery støtte fra DOGA for å bruke designmetodikk til å tenke nytt om ubemannede droner. Designmetodikk er i vinden, og DOGA oversvømmes av søknader fra virksomheter som ønsker støtte fra Designdrevet innovasjonsprogram (DIP). Blant søkerne som slapp gjennom nåløyet i år finner vi Kongsberg Discovery.